ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Summer 22 /Cover Story: Yachting, η ήρεμη δύναμη του Αργοσαρωνικού

Η θάλασσα του Αργοσαρωνικού φέρνει εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες, και τα πλοία αναψυχής ελπίδα στους ανθρώπους. 

 

Γράφει ο Σάββας Αθανασίου

 

Η θάλασσα δεν χωρίζει τις στεριές, αλλά τις ενώνει, λένε οι παλιοί ναυτικοί και, όπως έγραψε και ο Χριστόφορος Κολόμβος, η θάλασσα φέρνει την ελπίδα, όπως ο ύπνος τα όνειρα. Εκτιμάται ότι περί τα 100.000 σκάφη, κάθε χρόνο, πλέουν στα νερά του Σαρωνικού κόλπου και προσεγγίζουν τις ακτές της νοτιοανατολικής Τροιζηνίας και Αργολίδας, εισφέροντας στις τοπικές οικονομίες με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!

Με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πάνω από 600.000 τουρίστες επισκέπτονται με διάφορα θαλάσσια μέσα τα νησιά, τις παραλίες και τα ψαροχώρια του Αργοσαρωνικού. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, ο κάθε τουρίστας-επιβάτης με σκάφος –ιδιωτικό ή ενοικιαζόμενο– καταναλώνει σε ημερήσια βάση περίπου 70 ευρώ σε εστίαση και σε εμπορικά καταστήματα στην ξηρά.

Από τα στοιχεία αυτά εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο θαλάσσιος τουρισμός, το yachting, όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται στη διεθνή εμπορική επικοινωνία, εισφέρει στις τοπικές οικονομίες του Αργοσαρωνικού με μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά το κυριότερο είναι ότι υπάρχουν δυνατότητες, με προϋποθέσεις, αυτός να αυξηθεί σημαντικά, δημιουργώντας νέα ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Με άλλα λόγια: η ανάπτυξη στα νησιά και στα παράλια της Τροιζηνίας και της Αργολίδας έρχεται από τη θάλασσα.

O νέος νόμος για το yachting του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που ψηφίστηκε πρόσφατα, αποσκοπεί στην ανάπτυξη όλων των κλάδων του θαλάσσιου τουρισμού, μεταξύ των άλλων μέτρων, καταργώντας τα εμπόδια στη δραστηριοποίηση των super-mega και gigayachts στα ελληνικά λιμάνια.

«Στόχος μας είναι ήδη από αυτή τη χρονιά, σε συνδυασμό με τις ψηφιακές εφαρμογές που θέτουμε σε λειτουργία, σταδιακά να αποκομίσουμε ως χώρα ακόμη περισσότερα οφέλη από έναν προσοδοφόρο κλάδο της οικονομίας, που ταιριάζει απόλυτα με το ύφος και την κλίμακα της χώρας» τονίζει ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Λιμενικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, μιλώντας στο «Saronic Magazine».

Ταξιδεύοντας στον Σαρωνικό

Σε όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού, καθώς και στις πόλεις και στα παραλιακά χωριά των Μεθάνων, της Τροιζηνίας και της Ερμιονίδας, έχει δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό δίκτυο εξυπηρέτησης τουριστών που περιλαμβάνει όλα τα μέσα και τα γούστα.

Σε αυτό το δίκτυο εξυπηρέτησης των ανθρώπων που προτιμούν να κάνουν τις διακοπές τους με θαλάσσια σκάφη, αλλά και να αυξήσουν την αδρεναλίνη τους στη θάλασσα, έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους και έχουν ρισκάρει δεκάδες επιχειρηματίες.

Στον Σαρωνικό μπορείτε να ταξιδεύσετε με επιβατηγό συμβατικό πλοίο, με ταχύπλοο καταμαράν και υδροπτέρυγο, με ημερόπλοιο, με θαλάσσιο ταξί, με φεριμπότ, με βάρκες και με καΐκια, όπως και να δοκιμάσετε τις αντοχές και τις δεξιότητές σας σε διάφορα θαλάσσια σπορ. Στο Δρεπάνι Τροιζηνίας μάλιστα λειτουργεί η καλύτερη και πιο διάσημη σχολή εκμάθησης θαλάσσιου σκι της χώρας? εκεί καταφθάνουν δεκάδες επώνυμοι με τα ελικόπτερά τους.

Τα πλεονεκτήματα του δημοφιλούς Σαρωνικού, έναντι των επίσης δημοφιλών Κυκλάδων, είναι από τη μία το ήπιο κλίμα, που διευκολύνει ένα ξένοιαστο και άνετο ταξίδι, και από την άλλη οι κοντινές αποστάσεις, που επιτρέπουν στον ταξιδιώτη να ζήσει στον Σαρωνικό μια μεγαλύτερη ποικιλία νησιών και εναλλακτικών εμπειριών μέσα στον σύντομο, ούτως ή άλλως, χρόνο που έχει στη διάθεσή του με ένα ενοικιαζόμενο σκάφος.

Στα φιλόξενα νησιά του Σαρωνικού και συνάμα στις εντυπωσιακές παραλίες, ο ταξιδιώτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει και τα περίφημα παραδοσιακά και σύγχρονα καρνάγια. Στους ταρσανάδες της Αίγινας, των Σπετσών και βεβαίως της Κοιλάδας κατασκευάζονται από τους ντόπιους καραβομαραγκούς, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί πλέον σε εξειδικευμένους σχεδιαστές και τεχνίτες του κόσμου, τα ομορφότερα ξύλινα σκάφη. Εκεί φτιάχνονται τα ωραιότερα ξύλινα σκαριά που ταξιδεύουν σε όλο το Αιγαίο. Εκεί επισκευάζονται όλα τα σύγχρονα πλαστικά σκάφη, επαγγελματικά και ιδιωτικά.

Στις ψαροταβέρνες των νησιών είναι σίγουρο ότι θα γευθείτε φρέσκα ψάρια, αστακούς, καραβίδες και το περίφημο μαριδάκι, αλλά και αχινοσαλάτα, πετροσωλήνες και πεταλίδες. Το δίκτυο της γαστρονομίας του Αργοσαρωνικού ανταποκρίνεται σε υψηλές απαιτήσεις και –το κυριότερο– είναι προσιτό σε όλα τα βαλάντια.

Βέβαια, εκτός από τα θετικά, υπάρχουν και ελλείψεις σε αυτό το θαλάσσιο δίκτυο του Σαρωνικού, δεδομένου ότι οι θέσεις ελλιμενισμού είναι περιορισμένες, σε σύγκριση με την κινητικότητα των σκαφών, κυρίως τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Έτσι, απαιτείται όχι μόνο αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού, αλλά και σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στις μαρίνες, στα τουριστικά αγκυροβόλια και στα αλιευτικά καταφύγια.

 

 

Καρνάγια και ταρσανάδες

Στον Σαρωνικό και στον Αργολικό κόλπο λειτουργεί σημαντικός αριθμός μικρών ναυπηγείων, καρνάγιων και ταρσανάδων. Τα σημαντικότερα είναι της Planaco στην Αίγινα και του Ι. Μπασιμακόπουλου στην Κοιλάδα. Όμως, υπάρχουν και άλλα, όπως το Aprakis Boatyard στην Καβουρόπετρα Αίγινας, του Μούγιου στον Γαλατά, η «Καλυψώ» κοντά στο Stella Maris Τροιζηνίας, του Σταμάτη Βούλγαρη στην Ύδρα, του Λέκκα στην Κοιλάδα. Επίσης, λειτουργούν στις Σπέτσες περίπου δέκα μικρά ναυπηγεία, και αυτά είναι του Βαγγέλη Κομπόγιωργα (τηλ. 22980-74055), του Γιάννη Μπούφη (τηλ. 22980-73727), του Ηλία Σκλιά (τηλ. 22980-73743), του Παναγιώτη Θεόδ. Μπέλεση (τηλ. 22980-72780), του Παναγιώτη Μιχ. Μπέλεση (τηλ. 22980-73150), του Βασίλη Δελημήτρου (τηλ. 22980-72759), του Νίκου Καλογιάννη (τηλ. 22980-73727), του Παντελή Κορακή (τηλ. 22980-72526), του Γιάννη Κλείσα (τηλ. 22980-73107) και του Νεκτάριου Κλείσα (τηλ. 22980-73935).

Planaco: Το κυρίαρχο καρνάγιο του Σαρωνικού  διακρίνεται για την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών του

Η αξιοπιστία στις ανελκύσεις και καθελκύσεις, οι εξειδικευμένες υπηρεσίες σχετικά με την επισκευή και συντήρηση πλαστικών και άλλων σκαφών, καθώς και η γεωγραφική θέση του ναυπηγείου Planaco στην Αίγινα, το κατατάσσουν δικαιωματικά στην κορυφή των καρνάγιων του Σαρωνικού 

Το ναυπηγείο Planaco επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότερα από 250 σκάφη: από βάρκες 7 μέτρων έως μεγάλα καταμαράν, ιστιοπλοϊκά και κρούιζερ που φτάνουν τα 22 μέτρα. Είναι το μεγαλύτερο ναυπηγείο στην Αίγινα και ένα από τα μεγαλύτερα του Σαρωνικού, καθώς και ένα από τα λίγα που διαθέτουν σκεπαστή κλειστή αίθουσα 1.000 τ.μ. για επισκευές. Πελάτες του ναυπηγείου, οι μεγαλύτερες εταιρείες ναυλώσεων στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς και πολλοί ιδιώτες, κυρίως από το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Ρωσία). Στην Planaco λειτουργεί κατάστημα ναυτιλιακών ειδών τα τελευταία πέντε χρόνια, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες των σκαφών που επισκέπτονται την Αίγινα, και όχι μόνο.

Η θέση του ναυπηγείου στο κέντρο του Σαρωνικού είναι προνομιακή, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στον Ισθμό της Κορίνθου και στο λιμάνι του Πειραιά, και πολύ κοντά στις μεγάλες μαρίνες της Αττικής. Στα πλεονεκτήματα του ναυπηγείου των 21 στρεμμάτων συγκαταλέγονται: οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, το βιομηχανικό δάπεδο σε όλη τη γυάρδα, τα προηγμένα συστήματα στήριξης των σκαφών, ο κατάλληλος εξοπλισμός, τα απαραίτητα εργαλεία, καθώς και οι στρατηγικές συνεργασίες που διατηρεί με τρίτους (μηχανικούς, riggers, επισκευαστές πανιών, επιθεωρητές, ξυλουργούς), παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις στο απαιτητικό κοινό των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής.

Ο γενικός διευθυντής της Planaco κ. Κώστας Ντρης δήλωσε: «Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί βασικό πόλο έλξης της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Η διαμόρφωση κατάλληλων ζωνών στον Σαρωνικό, όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν μαρίνες και καρνάγια με σύγχρονες προδιαγραφές, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος όλων, γι’ αυτόν τον λόγο η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει σχετικά».

 

 

Asprakis Boatyard: Με εμπειρία άνω του ενός αιώνα

«Το ναυπηγείο Asprakis Boatyard είναι το παλαιότερο ναυπηγείο στην Αίγινα, με πολύτιμη εμπειρία άνω του ενός αιώνα.

Ο παππούς Ιωάννης Ασπράκης, ξεκινώντας το 1910 από τη νήσο των καραβομαραγκών, τη Σύμη, δημιούργησε το πρώτο ναυπηγείο στην Αίγινα. Το έργο του συνέχισαν οι γιοι του Αντώνης και Γιώργος με κατασκευές και επισκευές ξύλινων σκαφών. Εμείς, τα εγγόνια του, σε χώρο 10 στρεμμάτων και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα συνεχίζουμε την παράδοση με εμπειρία, υπευθυνότητα και αξιοπιστία» αναφέρουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες του. Το επιχειρησιακό προφίλ του ναυπηγείου διακρίνεται από τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Χώρος 10.000 τ.μ.
  • Δίκτυο πυρόσβεσης
  • Παροχή ρεύματος και νερού διαθέσιμη για όλες τις θέσεις
  • Τουαλέτες και μπάνια με ζεστό νερό
  • Αποθηκευτικοί χώροι για τα αντικείμενα του σκάφους
  • Δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο
  • Μόλις 5 λεπτά από το λιμάνι της Αίγινας.

Το Ναυπηγείο του Ι. Μπασιμακόπουλου

Στο όμορφο ψαροχώρι της Κοιλάδας, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Αργολικής χερσονήσου, λειτουργεί το ναυπηγείο Ι. Μπασιμακόπουλος Σία ΟΕ, το οποίο ιδρύθηκε το 1965 από τον Δημήτριο Μπασιμακόπουλο και λειτουργούσε ως οικογενειακή επιχείρηση καραβομαραγκών. Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του γιου του, του Ιωάννη Μπασιμακόπουλου. Το 2000 η δεύτερη γενιά ακολούθησε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και εδαφικής επέκτασης, με σκοπό την ενασχόληση με θέματα yachting. Η επιχειρηματική ομάδα αποτελείται από τους διευθυντές Ιωάννη και Ελευθέριο Μπασιμακόπουλο και από τα παιδιά τους και μελλοντικούς συνεχιστές της. Το εντυπωσιακό στοιχείο από το ναυπηγείο Μπασιμακόπουλου είναι ότι σήμερα στον χώρο του φιλοξενούνται περί τα 600 σκάφη όλων των τύπων από όλα τα μέρη του κόσμου. Η επιχείρηση διαθέτει τα πιο σύγχρονα μέσα (travelift 120 τόνων, 5 αυτοκινούμενα τρέιλερ μεταφοράς σκαφών, ειδικής σχεδίασης βαρέος τύπου μεταλλικές σχάρες στήριξης), καθώς και έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, προσφέροντας υπηρεσίες όπως ανέλκυση, καθέλκυση και στάθμευση σκαφών, επισκευές και συντήρηση.

Ο ρόλος του ναυπηγείου στη διατήρηση της ναυπηγικής παράδοσης και της ευρύτερης περιοχής είναι σημαντικός. Στο ναυπηγείο έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα πάνω από 400 ξύλινα παραδοσιακά σκαριά, τα οποία συντηρούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε χρόνο, ώστε να χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους και να πλέουν στις ελληνικές θάλασσες. Παραδοσιακά σκάφη επίσης από όλο τον κόσμο συντηρούνται ή ανακατασκευάζονται στον χώρο. Η επιχείρηση αποτελεί οικονομικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή, καθώς προσελκύει πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Στόχος του ναυπηγείου Μπασιμακόπουλου είναι η συνεχόμενη και διαρκής βελτίωση και εξέλιξή του? στα άμεσα σχέδιά του είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος travel lift με νέο, μεγαλύτερης χωρητικότητας, καθώς και η περαιτέρω επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Ένα από τα θέματα που απασχολούν τα παραδοσιακά ναυπηγεία, και θα επιθυμούσε η οικογένεια Μπασιμακόπουλου να επιλυθεί,  είναι να αναλάβει η Πολιτεία πρωτοβουλία, ώστε τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάσουν σοβαρά τη δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων και προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευής, με σκοπό τη διάσωση της παραδοσιακής αυτής τέχνης.

Μαρίνες και ελλιμενισμός

Μπορεί ο Σαρωνικός να μη διαθέτει σε όλα τα νησιά και τα λιμάνια οργανωμένες μαρίνες, ωστόσο υπάρχει υποδομή για να ελλιμενιστούν τα σκάφη αναψυχής από την Αίγινα μέχρι τις Σπέτσες και την Ερμιονίδα. Χαρακτηρισμένες από τον ΕΟΤ ως μαρίνες υπάρχουν μόνο δύο, στα Μέθανα και στο Πόρτο Χέλι.

Η Αίγινα διαθέτει τέσσερα λιμάνια: το κεντρικό, στη Σουβάλα, το υπό αναβάθμιση λιμάνι στην Αγία Μαρίνα και το ολοκαίνουριο και αναβαθμισμένο ήδη λιμάνι στην Πέρδικα.

Στο Αγκίστρι υπάρχουν δύο ασφαλή λιμάνια, στα οποία μπορείτε να δέσετε το σκάφος σας. Το ένα βρίσκεται στη Σκάλα και το άλλο στον Μύλο (Μεγαλοχώρι).

Ο ελλιμενισμός στο λιμάνι του Πόρου είναι απόλυτα ασφαλής σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ενώ, μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του, το λιμάνι είναι πολύ πιο φιλόξενο και λειτουργικό. Περιορισμένο αριθμό θέσεων διαθέτει ο Γαλατάς και μπορείτε να ελλιμενίσετε το σκάφος σας στην προβλήτα του λιμανιού, στο μέρος που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα φεριμπότ.

Η Λουτρόπολη Μεθάνων διαθέτει αναγνωρισμένη μαρίνα 70 θέσεων και 50 θέσεις στο λιμάνι των Μεθάνων, που παρέχουν φως και νερό. Επίσης, στη χερσόνησο των Μεθάνων υπάρχουν τα αλιευτικά καταφύγια στον Άγιο Γεώργιο, στον Άγιο Νικόλαο και στο διάσημο Βαθύ.

Ο ελλιμενισμός στο λιμάνι της Ύδρας γίνεται με την ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου της Ύδρας. Στις Σπέτσες ο ελλιμενισμός γίνεται σε δύο λιμάνια, στην Ντάπια και στο Παλιό Λιμάνι (Μπάλτιζα), που απέχουν μεταξύ τους περίπου μισό μίλι. Στο Παλιό Λιμάνι (Μπάλτιζα), που βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα της πόλης, ελλιμενίζονται τα περισσότερα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Επίσης, υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή και η Marina Porto Heli, που είναι καταφύγιο τουριστικών σκαφών και βρίσκεται στις νότιες ακτές της Αργολίδας.Η τοποθεσία της αποτελεί τον ιδανικότερο προορισμό σκαφών αναψυχής, λόγω της ασφαλούς θέσης της εντός του όρμου Πόρτο Χελίου, ο οποίος υποδέχεται κάθε σκάφος που καταπλέει στον Αργολικό κόλπο.

Θαλάσσια σπορ

Στο Δρεπάνι Τροιζηνίας, στον κλειστό αυτό πανέμορφο κόλπο, βρίσκεται το Drepani Water Ski Resort, του Σωτήρη Κύπριου και της Μαριάννας Κόντη, όπου λειτουργεί μια πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα. Στον κλειστό αυτόν κόλπο λειτουργεί μία από τις καλύτερες σχολές θαλάσσιου σκι στον κόσμο. Στην ιστοσελίδα http://www.passage.gr/ θα βρείτε αναλυτικές λεπτομέρειες για την υποδομή και τις δυνατότητες τόσο του ξενοδοχείου όσο και της σχολής.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα διαθέτει 16 πολυτελή δωμάτια, ενώ ο σεφ Αντώνης δημιουργεί για το εστιατόριο, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Εκεί σερβίρει ο συμπαθέστατος Βαγγέλης. Η μεγάλων διαστάσεων πισίνα είναι ιδανικός τόπος για την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων επισκεπτών.

Στον Πόρο, λειτουργεί το Askeli Water Sports. Με συνέπεια και εμπειρία 3 δεκαετιών στα θαλάσσια σπορ, το Askeli Water Sports Center σάς περιμένει, για να σας χαρίσει την αξέχαστη εμπειρία των θαλάσσιων σπορ, γεμίζοντάς σας χαρά και ανεβάζοντας την αδρεναλίνη σας στα ύψη, με απόλυτη ασφάλεια και προσοχή.

Αλιευτικός Τουρισμός

Μια εναλλακτική μορφή τουρισμού αναπτύσσεται στο Αγκίστρι και στον Πόρο, περιλαμβάνοντας ψυχαγωγικές δράσεις ενημέρωσης, αναψυχής και θαλασσινής εξοικείωσης τουριστών, μέσω της επιβίβασής τους σε επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος. Το σκάφος «Βαλάντης Ράλλης» είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι Μεγαλοχωρίου στο Αγκίστρι και μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Λουκά Ράλλη, στο τηλέφωνο 6944 348679.

Τη δυνατότητα αλιευτικής και ψυχαγωγικής περιπέτειας παρέχουν και δύο επαγγελματίες στον Πόρο. Ο Τάσος Λαδάς (Fishing trips Poros) και ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος (Poseidon fishing trips), οι οποίοι έχουν σχεδιάσει εναλλακτικές περιηγήσεις για τον γύρο του Πόρου, την πρόσβαση σε απομονωμένες παραλίες της Τροιζηνίας και προσεγγίσεις στην Ύδρα. Ο Τάσος Λαδάς υποστηρίζει για το πρόγραμμα που προσφέρει με το καΐκι του ότι «είναι μοναδική και εντελώς διαφορετική εμπειρία η μονοήμερη βόλτα με αλιευτικό, που σου δίνει τη δυνατότητα να ψαρέψεις, να κολυμπήσεις, να απολαύσεις εξαιρετικά όμορφες παραλίες και να ανακαλύψεις τοπία που δεν μπορείς να τα επισκεφθείς από την ξηρά».

Διαβάστε επίσης

Τουρισμός στον Αργοσαρωνικό: Η συνταγή της επιτυχίαςΕπιλεγμένα Άρθρα

Τι προτείνεται στο Σχέδιο Δράσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και ανάδειξη των νησιών του Αργοσαρωνικού. Γράφει η Βίκη Τρύ...

Αλέξανδρος Βασιλικός: «Η Αθήνα έχει ανάγκη τον Αργοσαρωνικό»Επιλεγμένα Άρθρα

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος μιλά στο «Saronic Magazine» για τις ευκαιρίες των νησιών.    Η εγγύτητα στην Αθήνα αποτελεί ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα τ...

Πόρος - Πλατεία Κοριζή: Η γειτονιά των αρχαιοτήτων, της νεότερης Iστορίας και της νυχτερινής ζωήςΠΟΡΟΣ

Μια από τις γραφικότερες γειτονιές του Πόρου, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το Hot Spot της παραλιακής οδού της πόλης του Πόρου. Πρόκειται για την πλατεία Κοριζή, την όμορφη, πολύ...

Η Αίγινα μας εμπνέει…Επιλεγμένα Άρθρα

Η Ντία Φιλιππίδου, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών του Boston College, περιγράφει στο «SM» πώς το αγαπημένο της νησί έγινε ιδανικός τόπος μελέτης και ποιοτικής ζωής.   Γράφει η...

Ο θαλάσσιος τουρισμός στον Σαρωνικό,  πλεονέκτημα αλλά και "κρυφό χαρτί"  της Αθήνας! - Συνέντευξη στον Γιάννη ΠροβήΕπιλεγμένα Άρθρα

Η πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού μιλούν στο SM για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τη δρομολόγηση μιας νέας σ...

Το χρονικό του κολασμένου Σεπτέμβρη του ’22 στον ΠειραιάΕπιλεγμένα Άρθρα

Μια απίστευτη περιγραφή των πρώτων ντροπιαστικών εικόνων της υποδοχής των χιλιάδων ξεριζωμένων Ελλήνων στο λιμάνι του Πειραιά. Γράφει ο Στέφανος Μίλεσης*   Ηδη από τις αρχές του Αυ...