ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουρισμός στον Αργοσαρωνικό: Η συνταγή της επιτυχίας

Τι προτείνεται στο Σχέδιο Δράσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και ανάδειξη των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Γράφει η Βίκη Τρύφωνα

Εχουν πολύ εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από την Αθήνα, είναι νησιά και είναι πανέμορφα. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού έχουν όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθούν τουριστικά, και μάλιστα με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας, προσφέροντας οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), στα Τοπικά Σχέδια Δράσης που έχει καταρτίσει, αξιοποιώντας μελέτη που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία εταιρειών Deloitte – Remaco για λογαριασμό του («Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης»), εξετάζει τα νησιά του Αργοσαρωνικού ως έναν διαφορετικό προορισμό από αυτόν της Αθήνας.

Αναλύοντας τα τουριστικά προϊόντα που προσφέρουν οι προορισμοί του Αργοσαρωνικού –Σαλαμίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Μέθανα, Τροιζηνία, Ύδρα και Σπέτσες–, η μελέτη καταλήγει ότι εστίαση θα πρέπει να δοθεί στα προϊόντα του Sun & Beach, του Yachting και του Πολιτιστικού και Θρησκευτικού Τουρισμού, μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης και του εμπλουτισμού του παρεχόμενου προϊόντος, της αποτελεσματικότερης προβολής και προώθησης, καθώς και της βελτίωσης της συνδεσιμότητας και της προσβασιμότητάς του.

Με βάση το Σχέδιο Δράσης που προτείνει ο ΣΕΤΕ, η κρατική παρέμβαση για τη βελτίωση και την αναβάθμιση των υποδομών, παντός είδους, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις τόσο για την αναβάθμιση και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, σε ό,τι αφορά υποδομές καταλυμάτων, καθώς και καινοτόμες επιχειρήσεις στον τουρισμό.

 

«Κλειδί» το ακτοπλοϊκό

Αυτό που προτάσσει το Σχέδιο Δράσης του ΣΕΤΕ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι η βελτίωση και η ανάπτυξη υποδομών που σχετίζονται κυρίως με την ακτοπλοϊκή προσβασιμότητα στα νησιά και τη συνδεσιμότητα μεταξύ τους. Έτσι, αρχικά θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι λιμενικές υποδομές, κυρίως σε Πόρο, Ύδρα και Αγκίστρι, όπως και στην Αγία Μαρίνα της Αίγινας, και στη συνέχεια να σχεδιαστούν προσεκτικά τα δρομολόγια με τον Πειραιά, αλλά και μεταξύ των νησιών, καθώς και με την Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι και τον Γαλατά. Εδώ σημειώνεται και η βελτίωση του οδικού δικτύου στις ηπειρωτικές περιοχές. Επίσης, θα πρέπει να ενταχθούν στον σχεδιασμό και τα υδροπλάνα.

Επιπλέον, τα νησιά του Αργοσαρωνικού έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και στοχευμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής και προώθησης.

Προτείνεται μάλιστα να ενταχθούν στον Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού (DMO) της Αθήνας ως διακριτός προορισμός και, αντίστοιχα, να γίνουν η επικοινωνία, η προβολή και προώθησή τους στις βασικές αγορές-στόχους ανά προϊόν (Sun & Beach και Υachting, με συμπληρωματικά τουριστικά προϊόντα, όπως ο Τουρισμός Ευεξίας, ο Οικοτουρισμός και ο Γαστρονομικός Τουρισμός).

Για παράδειγμα, τα προϊόντα Sun & Beach και ο Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός μπορούν να στοχεύσουν σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστραλία, Τουρκία, Ολλανδία, Δανία, Πολωνία, Ελβετία, Ισραήλ, ενώ στις Βαλκανικές χώρες και στη Ρωσία η εστίαση θα πρέπει να γίνει στον Θρησκευτικό Τουρισμό. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά το Υachting, οι αγορές- στόχοι θα πρέπει να είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, λοιπές ευρωπαϊκές χώρες (εστίαση σε Ισπανία, Ολλανδία, Σκανδιναβία), Ρωσία, Καναδάς, Ισραήλ.

Επιπροσθέτως, η δυνατότητα ημερήσιων κρουαζιερών προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι ένα προϊόν που προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις επιλογές του επισκέπτη της ευρύτερης περιοχής της Μητροπολιτικής Αθήνας και το οποίο δεν έχει προβληθεί επαρκώς.

 

Βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επισκεπτών

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού παρουσιάζουν μεγάλες ευκαιρίες για επιχειρηματικές επενδύσεις, σε ό,τι αφορά τόσο την αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού και των καταλυμάτων, όσο και τη δημιουργία και προώθηση συμπληρωματικών τουριστικών προϊόντων, όπως ο οικοτουρισμός και οι πεζοπορικές διαδρομές σε Αίγινα, Ύδρα και Μέθανα. Επιπλέον, η πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών θα αναβαθμίσει και την ποιότητα. Απαιτείται παράλληλα κοινή δράση των φορέων της τοπικής οικονομίας για την ενίσχυση και την προβολή του τουριστικού προϊόντος.

Σε αυτό όμως χρειάζεται και η συμβολή των κρατικών και τοπικών αρχών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους αρχαιολο- γικούς χώρους, τη συντήρηση, αναβάθμιση και ανάδειξή τους, αλλά και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους. Οι δε τοπικές αρχές μπορούν να συνεργαστούν με τους επιχειρηματίες, προκειμένου να δημιουργηθούν και να αναδειχθούν δράσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου, όπως πολύ επιτυχημένα έχουν κάνει οι Σπέτσες, με το «Spetsathlon» και το «Spetses Mini Marathon», που συμβάλλουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου του προορισμού. Αλλά και δράσεις που αφορούν τη γαστρονομία και την οινογευσία, συνδέοντας μάλιστα το τοπικό γαστρονομικό προϊόν με αυτό της Αθήνας. Επίσης, θα πρέπει να αναπτυχθούν έξυπνες εφαρμογές σε τουριστικούς πόλους των νησιών. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, η διαμόρφωση κουλτούρας συνεργατικών σχημάτων και δικτύωσης κρίνεται απαραίτητη, όπως και η αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών του τουριστικού τομέα, ενώ το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει και να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα και την ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων στον τουρισμό.

Τέλος, η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία είναι προαπαιτούμενο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των νησιών του Αργοσαρωνικού. Μία σειρά έργων υποδομής είναι απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση (συλλογή και διαχείριση απορριμμάτων, αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αστικές αναπλάσεις και ανακαινίσεις ιστορικών –και όχι μόνο– κτιρίων, συντήρηση και επέκταση του αστικού πρασίνου, των πεζοδρομήσεων και των ζωνών άθλησης και ψυχαγωγίας στα νησιά, κ.ά.), ενώ θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να προωθηθούν οι βιώσιμες μεταφορές.

Διαβάστε επίσης

Αλέξανδρος Βασιλικός: «Η Αθήνα έχει ανάγκη τον Αργοσαρωνικό»Επιλεγμένα Άρθρα

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος μιλά στο «Saronic Magazine» για τις ευκαιρίες των νησιών.    Η εγγύτητα στην Αθήνα αποτελεί ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα τ...

Πόρος - Πλατεία Κοριζή: Η γειτονιά των αρχαιοτήτων, της νεότερης Iστορίας και της νυχτερινής ζωήςΠΟΡΟΣ

Μια από τις γραφικότερες γειτονιές του Πόρου, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το Hot Spot της παραλιακής οδού της πόλης του Πόρου. Πρόκειται για την πλατεία Κοριζή, την όμορφη, πολύ...

Η Αίγινα μας εμπνέει…Επιλεγμένα Άρθρα

Η Ντία Φιλιππίδου, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών του Boston College, περιγράφει στο «SM» πώς το αγαπημένο της νησί έγινε ιδανικός τόπος μελέτης και ποιοτικής ζωής.   Γράφει η...

Summer 22 /Cover Story: Yachting, η ήρεμη δύναμη  του ΑργοσαρωνικούΕπιλεγμένα Άρθρα

Η θάλασσα του Αργοσαρωνικού φέρνει εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες, και τα πλοία αναψυχής ελπίδα στους ανθρώπους.    Γράφει ο Σάββας Αθανασίου   Η θάλασσα δεν χωρίζει τις στεριές, ...

Ο θαλάσσιος τουρισμός στον Σαρωνικό,  πλεονέκτημα αλλά και "κρυφό χαρτί"  της Αθήνας! - Συνέντευξη στον Γιάννη ΠροβήΕπιλεγμένα Άρθρα

Η πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού μιλούν στο SM για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τη δρομολόγηση μιας νέας σ...

Το χρονικό του κολασμένου Σεπτέμβρη του ’22 στον ΠειραιάΕπιλεγμένα Άρθρα

Μια απίστευτη περιγραφή των πρώτων ντροπιαστικών εικόνων της υποδοχής των χιλιάδων ξεριζωμένων Ελλήνων στο λιμάνι του Πειραιά. Γράφει ο Στέφανος Μίλεσης*   Ηδη από τις αρχές του Αυ...