Το... κινηματογραφικό Πάσχα του Πόρου

Κείμενο Μπ. Κανατσίδης – Φωτογραφίες Σάββας Μαρότος
Πολλοί λένε πως το Πάσχα στον Πόρο, είναι η ομορφότερη εποχή του χρόνου. Ίσως λόγω συμβολισμών, καθώς η"λέξη"Πάσχα"προέρχεται από την εβραϊκή “Πεσάχ” που"σημαίνει “πέρασμα”. Ό, τι δηλαδή είναι και ο Πόρος.
 
 
Το “πέρασμα” με ό,τι αλληγορία μπορεί να το συνοδεύει, χαρτογραφείται στον Πόρο. Το νησί “πέρασμα” για τους ποιητές, τους ζωγράφους και τους διανοούμενους. Το “πέρασμα” ανάμεσα στη νησιωτικότητα με τις ακτές της Πελοποννήσου.
 
Οι μέρες του Πάσχα συνεπώς αποτελούν ένα “πέρασμα”, ένα ξεχωριστό reunion για το κάθε τι. Για τους ανθρώπους και για τη φύση. Για τα λουλούδια, τα δέντρα, τις ανθρώπινες σχέσεις... τις δουλειές. Τα πάντα γύρω ανθίζουν.
Η πρώτη Πασχαλιά μακριά από τους περιορισμούς και την ανασφάλεια, που προκάλεσε η εποχή της πανδημίας, βρίσκει τον Πόρο να ανθίζει. Το νησί θα φορέσει τα καλά του και θα υποδεχτεί – όπως όλα δείχνουν - χιλιάδες επισκέπτες τις άγιες μέρες, για να γιορτάσουν σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει την αρχοντιά με την απλόχερη “προίκα” της φύσης.
 
 
 
Η "συνάντηση"των επιταφίων
Την Μεγάλη Παρασκευή, ο Πόρος, μετατρέπεται σε κινηματογραφικό σκηνικό. Κατάνυξη. Από το πρωί που στολίζονται οι επιτάφιοι και υποδέχονται τους πιστούς, με τις καμπάνες που χτυπούν πένθιμα, μέχρι το βράδυ, που δημιουργείται ένα μαγευτικό σκηνικό που μένει αξέχαστο σε όποιον το ζήσει.
Η καθιερωμένη συνάντηση των επιταφίων στην πλατεία Ηρώων, είναι εντυπωσιακή. Χιλιάδες άνθρωποι, ακολουθώντας την περιφορά των τεσσάρων επιταφίων, συγκεντρώνονται στη κεντρική πλατεία, ψάλλοντας εν χορώ το “Ω Γλυκύ μου Έαρ”. Ο επιτάφιος του Ευαγγελισμού, αποχωρεί από το σημείο, πάνω σε ένα παραδοσιακό αλιευτικό σκαρί, στα γαλήνια νερά του περάσματος, χαρίζοντας εικόνες που μόνο σε
κινηματογραφικά αριστουργήματα μπορείς να απολαύσεις.
 
 
 
Η Ανάσταση στις ενορίες
Η ατμόσφαιρα του εορτασμού της Ανάστασης στον Πόρο, είναι εξίσου μοναδική με εκείνη της περιφοράς των επιταφίων. Οι τέσσερεις ενορίες του νησιού, προσδίδουν διαφορετικά στοιχεία που ολοκληρώνουν το νησιώτικο Πάσχα. Οι ενορίες του Ευαγγελισμού και του Αγ. Νικολάου (ΚΕ Πόρος) γιορτάζουν την Ανάσταση με φόντο την θάλασσα, ενώ οι ενορίες του Αγ. Γεωργίου και του Αγ. Κωνσταντίνου, έχουν ως φόντο τα νεοκλασικά κτήρια και τα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού.
 
 
 
Η αποθέωση της φύσης
Πέρα όμως από την ξεχωριστή, πασχαλινή ατμόσφαιρα του Πόρου, η φύση στο καταπράσινο νησί, φοράει και εκείνη τα γιορτινά της και σας καλεί να την απολαύσετε. Είτε με έναν περίπατο δίπλα στη θάλασσα, είτε με μια πεζοπορία στα οργανωμένα μονοπάτια της Καλαυρίας, της Σφαιρίας και του Λεμονοδάσους. Θα δείτε τον Πόρο αλλιώς. Θα γίνετε ένα με το περιβάλλον.
 
 
Θα είμαστε πολλοί...
Το Πάσχα στον Πόρο, όπως και παντού, έχει και την εμπορική του διάσταση, καθώς με την έλευση του ανοίγει και η τουριστική περίοδος για το νησί. Η παραλία της πόλης πεζοδρομείται και οι επιχειρήσεις ανοίγουν για σεζόν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Πόρου, το Πάσχα φέτος αναμένεται να είναι ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Η τουριστική ιστοσελίδα παρουσιάζει άνοδο επισκεψιμότητας της τάξης του 39% σε σχέση με πέρσι.
Προσφάτως η πλατφόρμα αναζητήσεων καταλυμάτων Holidu κατέταξε το νησί στην 16η θέση της λίστας με τα πιο δημοφιλή νησιά στην Ελλάδα, για τους Έλληνες τουρίστες, για το 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά καταλύματα είναι ήδη κλεισμένα για την περίοδο του Πάσχα, ενώ αναμένεται και η επίσημη πρώτη, μαζική “απόβαση” τουριστικών σκαφών. Όπως και να έχει, το Πάσχα, θα είμαστε πολλοί..

Διαβάστε επίσης

Η Αίγινα μας εμπνέει…Επιλεγμένα Άρθρα

Η Ντία Φιλιππίδου, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών του Boston College, περιγράφει στο «SM» πώς το αγαπημένο της νησί έγινε ιδανικός τόπος μελέτης και ποιοτικής ζωής.   Γράφει η...

Summer 22 /Cover Story: Yachting, η ήρεμη δύναμη  του ΑργοσαρωνικούΕπιλεγμένα Άρθρα

Η θάλασσα του Αργοσαρωνικού φέρνει εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες, και τα πλοία αναψυχής ελπίδα στους ανθρώπους.    Γράφει ο Σάββας Αθανασίου   Η θάλασσα δεν χωρίζει τις στεριές, ...

Ο θαλάσσιος τουρισμός στον Σαρωνικό,  πλεονέκτημα αλλά και "κρυφό χαρτί"  της Αθήνας! - Συνέντευξη στον Γιάννη ΠροβήΕπιλεγμένα Άρθρα

Η πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού μιλούν στο SM για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τη δρομολόγηση μιας νέας σ...

Το χρονικό του κολασμένου Σεπτέμβρη του ’22 στον ΠειραιάΕπιλεγμένα Άρθρα

Μια απίστευτη περιγραφή των πρώτων ντροπιαστικών εικόνων της υποδοχής των χιλιάδων ξεριζωμένων Ελλήνων στο λιμάνι του Πειραιά. Γράφει ο Στέφανος Μίλεσης*   Ηδη από τις αρχές του Αυ...