ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι τοξικές χημικές ουσίες που περιέχονται στις συσκευασίες τροφίμων διεισδύουν στο ανθρώπινο σώμα

 

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από την Ελβετία ανακάλυψαν ότι από τις περίπου 14.000 γνωστές χημικές ουσίες που περιέχονται στις συσκευασίες τροφίμων, οι 3.601 (περίπου το 25%) έχουν ανιχνευθεί στο ανθρώπινο σώμα σε δείγματα αίματος, μαλλιών και μητρικού γάλακτος.

Αυτές οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν μέταλλα, πτητικές οργανικές ενώσεις, υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), φθαλικές ενώσεις και πολλές άλλες που είναι γνωστό ότι διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και προκαλούν καρκίνο ή άλλες ασθένειες. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology», δεν εξέτασε άμεσα τη συσχέτισή τους με συγκεκριμένες ασθένειες. Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν πως ο κατάλογος με τις χημικές αυτές ουσίες που συνέταξαν, μπορεί να βοηθήσει τη μελλοντική έρευνα για τους κινδύνους για την υγεία.

«Υπάρχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι συνδέονται με δυσμενή αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε η Τζέιν Μούνκε, μία από τις συγγραφείς της μελέτης. «Και αυτές οι χημικές ουσίες διαρρέουν από τις συσκευασίες» σημείωσε.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι οι χημικές ουσίες μπορούν να διαρρεύσουν από τη συσκευασία των τροφίμων στο ίδιο το τρόφιμο. Το πόσες χημικές ουσίες – και σε ποιες ποσότητες – εξαρτάται από τον τύπο της συσκευασίας και τον τύπο του τροφίμου. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν την ταχύτερη διαρροή χημικών ουσιών στα τρόφιμα. Επίσης, τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή υψηλή οξύτητα τείνουν επίσης να απορροφούν περισσότερες χημικές ουσίες από τη συσκευασία τους, όπως και τα τρόφιμα που μπαίνουν σε μικρότερα δοχεία – όσο πιο στενό είναι το δοχείο, τόσο μεγαλύτερη επαφή έχει με το τρόφιμο που βρίσκεται μέσα.

Για να πραγματοποιήσουν την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες έκαναν μια καταγραφή των χημικών ουσιών που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στις συσκευασίες τροφίμων ή στον εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων και στη συνέχεια έψαξαν σε παγκόσμιες βάσεις δεδομένων ιστών για στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτές οι χημικές ουσίες είχαν ανιχνευθεί στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Μπορεί να μην συνειδητοποιούμε ότι οι (κυρίως) πλαστικές συσκευασίες προσθέτουν χημικές ουσίες στα τρόφιμά μας, αλλά είναι μια σημαντική πηγή έκθεσης για τον άνθρωπο», δήλωσε ο Τόμας Ζέλλερ, ομότιμος καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Πρόκειται για μια πρώιμη ένδειξη ότι επιβλαβείς χημικές ουσίες – σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες – εισέρχονται στον ανθρώπινο πληθυσμό» συμπλήρωσε.

Οι περισσότερες χημικές ουσίες που διαρρέουν από τις συσκευασίες τροφίμων προέρχονται από τα πλαστικά, αλλά όχι όλες.

«Πιθανώς το χειρότερο είναι το ανακυκλωμένο χαρτί και το χαρτόνι», δήλωσε η ερευνήτρια. «Και ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο να το χωνέψουμε».

Ο Έρικ Σέα, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Χημείας, ενός εμπορικού ομίλου χημικών, σημείωσε ότι τα μέλη του κάνουν εκτεταμένες επιστημονικές αναλύσεις για να επαληθεύσουν την ασφάλεια των υλικών τους. «Η έκθεση αναφέρεται σε ευρείες κατηγορίες χημικών προϊόντων, καθένα από τα οποία έχει μοναδικές χρήσεις και προφίλ, οπότε είναι προβληματικό να τα βάλουμε όλα στην ίδια κατηγορία», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως υπάρχει ανάγκη για καλύτερες δοκιμές των συσκευασιών τροφίμων και για περαιτέρω κανονισμούς σχετικά με το τι θεωρείται ασφαλές να τοποθετείται μέσα σε αυτές.

«Πρέπει να σκεφτούμε εποικοδομητικούς τρόπους για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια αυτών των υλικών. Αυτό που με ανησυχεί πολύ είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει» κατέληξε η επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: Washington Post

Διαβάστε επίσης

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2Υγεία

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγ...

Η ανάλυση της φωνής μπορεί να διαγνώσει τον διαβήτη τύπου 2 με υψηλή ακρίβεια, σύμφωνα με μελέτηΥγεία

  Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η ανάλυση της φωνής θα μπορούσε να χρησιμεύσει για τον εντοπισμό μη διαγνωσμένων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2. Η ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Υγεί...

Έρευνα συνδέει τρεις από τις πιο υγιεινές τροφές με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά με προδιάθεση – Ποιες είναι αυτέςΥγεία

  Οι μπανάνες , η βρώμη και το γιαούρτι συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε παιδιά με προδιάθεση, όπως επισημαίνει μελέτη που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Gu...

Φάρμακο για απώλεια βάρους επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, σύμφωνα με νέες μελέτεςΥγεία

  Η σεμαγλουτίδη , η δραστική ουσία που περιέχει το ozempic, το φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας , μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανση...

Νέα «έξυπνη» μάσκα παρακολουθεί δείκτες άσθματος, νεφρικής νόσου μέσω της αναπνοήςΥγεία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας δημιούργησαν μια πρωτοποριακή «έξυπνη» μάσκα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση μιας σειράς ιατρικών παθήσεω...

Η ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες βελτιώνει την ψυχική υγείαΥγεία

Η συμμετοχή των ανθρώπων σε δημιουργικές δραστηριότητες βελτιώνει την ψυχική τους υγεία, όπως διαπιστώνουν επιστήμονες στη Βρετανία σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Fronti...

Μελέτη: Η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2Υγεία

Η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 , σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από 1,97 εκατομμύρια συμμετέχοντες, που δημο...