ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Η ιστορική Τροιζήνα εγκαταλελειμμένη στη λήθη (βίντεο)

Ενώ διανύουμε την πιο σημαντική ιστορικά περίοδο, λόγω της επετείου από τα 200 χρόνια της Επανάστασης, εικόνες από χώρους τεράστιας σπουδαιότητος συνδεδεμένους με τους αγώνες των Ελλήνων για ελευθερία, εθνική ταυτότητα, δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία αφήνονται εγκαταλελειμμένοι και βυθισμένοι στη απόλυτη λήθη.


Η δημοσιογράφος και νομικός Γεωργία Μπιτάκου, στα πλαίσια του πρώτου ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει για τη ζωή, τη δράση και το έργο της Μαντώς Μαυρογένους, ταξίδεψε στην ιστορική Τροιζήνα εκεί όπου διοργανώθηκε το 1827 η Γ' Εθνοσυνέλευση παρουσία όλων σχεδόν των οπλαρχηγών και της Μαυρογένους και όπου εξελέγη πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος ο Ιωάννης Καποδίστριας αλλά και αποφασίστηκε το πρώτο Σύνταγμα του μέχρι τότε ελεύθερου κράτους, ενώ για πρώτη φορά ακούστηκε και η έννοια της Εθνικής Κυριαρχίας.

Όπως θα δείτε και στα πλάνα του βίντεο που δημοσιεύει το pronews.gr, το ιστορικό αυτό μέρος είναι κυριολεκτικά ξέφραγο αμπέλι, δεν υπάρχει καμία σηματοδότηση που να περιγράφει τα σπουδαία γεγονότα για τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους που διαδραματίστηκαν εκεί και ούτε καν λόγος μπορεί να γίνει για την ύπαρξη κάποιας προτομής και γενικότερα έργου τέχνης που θα τιμούσε τις θυσίες των μεγάλων Αγωνιστών και προγόνων μας.


Στο βίντεο ακούγεται και εκφράζει την αγανάκτηση του και ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Θανάσης Ντάνος που επισημαίνει τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης να αναδειχτεί το ιστορικό χωριό της Τροιζήνας και να προβληθούν οι αμέτρητοι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως το παλάτι του Θησέα και κάνει έκκληση έστω και τώρα με αφορμή την Επέτειο να κινητοποιηθεί η κεντρική διοίκηση ώστε να αναδειχτεί τιμητικά η Γ' Εθνοσυνέλευση και το σημείο που διεξήχθη.

«Είναι κατάντια», τονίζει, «να έρχονται οι ξένοι που γνωρίζουν ιστορία και να αντικρύζουν αυτό το αίσχος που απαξιώνει την αξεπέραστη προσφορά των μεγάλων μας Ηρώων»!


Επιπλέον η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας, όπως ονομάζεται ο σύλλογος, έχει στην κατοχή του τον χώρο που έγινε η Γ' Εθνοσυνέλευση και εδώ και χρόνια προσπαθεί με όλα τα νόμιμα μέσα, να αναδείξει τον χώρο αυτόν σε ένα ιστορικό μνημείο αντάξιο του γεγονότος που έλαβε χώρα σε αυτό.

Η πρόεδρος κα Ευαγγελία Δροσινού επισημαίνει πως υπάρχει έτοιμη και η προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια για να τοποθετηθεί. Από πλευράς Συλλόγου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και το μόνο που απομένει είναι η έκδοση άδειας μικράς κλίμακας ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Πόσο δύσκολο επιτέλους είναι να δοθεί αυτή η άδεια και να αναδειχτεί το μνημείο αυτό όπως αρμόζει στην παγκόσμια σπουδαιότητα όσων διαδραματίστηκαν εκεί!

 

 

Πηγή: pronews.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΣΑΛΑΜΙΝΑ

Ειδική αναφορά στην επιδημιολογική εικόνα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, έκανε στην σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος τ...

image descriptionΕλλάδα

Αυξημένα για δεύτερη ημέρα τα κρύσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 26 κρούσματα στα νησιά της Αττικής, ενώ στην Π.Ε. Αργολίδας, ε...

image descriptionΤΡΟΙΖΗΝΑ

Ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων, σας ενημερώνει ότι σήμερα Τετάρτη 10/02 διενεργήθηκαν συνολικά 306 rapid tests αντιγόνου από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Από αυτά τα 173 διενεργήθηκαν στο Γαλα...

image descriptionΤΡΟΙΖΗΝΑ

Ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων σας ενημερώνει ότι όσοι Πολίτες επιθυμούν να προσέλθουν την Τρίτη 09/02 ή την Τετάρτη 10/02 για έλεγχο Covid-19 από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, θα πρέπει απαραί...

image descriptionΤΡΟΙΖΗΝΑ

Ακολουθεί ενημέρωση από τον Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων, σχετικά με προληπτικούς ελέγχους που θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στην επικράτεια του δήμου, την Τρίτη 9 και την Τετ...