ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το... κινηματογραφικό Πάσχα του Πόρου

Κείμενο Μπ. Κανατσίδης – Φωτογραφίες Σάββας Μαρότος
Πολλοί λένε πως το Πάσχα στον Πόρο, είναι η ομορφότερη εποχή του χρόνου. Ίσως λόγω συμβολισμών, καθώς η"λέξη"Πάσχα"προέρχεται από την εβραϊκή “Πεσάχ” που"σημαίνει “πέρασμα”. Ό, τι δηλαδή είναι και ο Πόρος.
 
 
Το “πέρασμα” με ό,τι αλληγορία μπορεί να το συνοδεύει, χαρτογραφείται στον Πόρο. Το νησί “πέρασμα” για τους ποιητές, τους ζωγράφους και τους διανοούμενους. Το “πέρασμα” ανάμεσα στη νησιωτικότητα με τις ακτές της Πελοποννήσου.
 
Οι μέρες του Πάσχα συνεπώς αποτελούν ένα “πέρασμα”, ένα ξεχωριστό reunion για το κάθε τι. Για τους ανθρώπους και για τη φύση. Για τα λουλούδια, τα δέντρα, τις ανθρώπινες σχέσεις... τις δουλειές. Τα πάντα γύρω ανθίζουν.
Η πρώτη Πασχαλιά μακριά από τους περιορισμούς και την ανασφάλεια, που προκάλεσε η εποχή της πανδημίας, βρίσκει τον Πόρο να ανθίζει. Το νησί θα φορέσει τα καλά του και θα υποδεχτεί – όπως όλα δείχνουν - χιλιάδες επισκέπτες τις άγιες μέρες, για να γιορτάσουν σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει την αρχοντιά με την απλόχερη “προίκα” της φύσης.
 
 
 
Η "συνάντηση"των επιταφίων
Την Μεγάλη Παρασκευή, ο Πόρος, μετατρέπεται σε κινηματογραφικό σκηνικό. Κατάνυξη. Από το πρωί που στολίζονται οι επιτάφιοι και υποδέχονται τους πιστούς, με τις καμπάνες που χτυπούν πένθιμα, μέχρι το βράδυ, που δημιουργείται ένα μαγευτικό σκηνικό που μένει αξέχαστο σε όποιον το ζήσει.
Η καθιερωμένη συνάντηση των επιταφίων στην πλατεία Ηρώων, είναι εντυπωσιακή. Χιλιάδες άνθρωποι, ακολουθώντας την περιφορά των τεσσάρων επιταφίων, συγκεντρώνονται στη κεντρική πλατεία, ψάλλοντας εν χορώ το “Ω Γλυκύ μου Έαρ”. Ο επιτάφιος του Ευαγγελισμού, αποχωρεί από το σημείο, πάνω σε ένα παραδοσιακό αλιευτικό σκαρί, στα γαλήνια νερά του περάσματος, χαρίζοντας εικόνες που μόνο σε
κινηματογραφικά αριστουργήματα μπορείς να απολαύσεις.
 
 
 
Η Ανάσταση στις ενορίες
Η ατμόσφαιρα του εορτασμού της Ανάστασης στον Πόρο, είναι εξίσου μοναδική με εκείνη της περιφοράς των επιταφίων. Οι τέσσερεις ενορίες του νησιού, προσδίδουν διαφορετικά στοιχεία που ολοκληρώνουν το νησιώτικο Πάσχα. Οι ενορίες του Ευαγγελισμού και του Αγ. Νικολάου (ΚΕ Πόρος) γιορτάζουν την Ανάσταση με φόντο την θάλασσα, ενώ οι ενορίες του Αγ. Γεωργίου και του Αγ. Κωνσταντίνου, έχουν ως φόντο τα νεοκλασικά κτήρια και τα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού.
 
 
 
Η αποθέωση της φύσης
Πέρα όμως από την ξεχωριστή, πασχαλινή ατμόσφαιρα του Πόρου, η φύση στο καταπράσινο νησί, φοράει και εκείνη τα γιορτινά της και σας καλεί να την απολαύσετε. Είτε με έναν περίπατο δίπλα στη θάλασσα, είτε με μια πεζοπορία στα οργανωμένα μονοπάτια της Καλαυρίας, της Σφαιρίας και του Λεμονοδάσους. Θα δείτε τον Πόρο αλλιώς. Θα γίνετε ένα με το περιβάλλον.
 
 
Θα είμαστε πολλοί...
Το Πάσχα στον Πόρο, όπως και παντού, έχει και την εμπορική του διάσταση, καθώς με την έλευση του ανοίγει και η τουριστική περίοδος για το νησί. Η παραλία της πόλης πεζοδρομείται και οι επιχειρήσεις ανοίγουν για σεζόν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Πόρου, το Πάσχα φέτος αναμένεται να είναι ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Η τουριστική ιστοσελίδα παρουσιάζει άνοδο επισκεψιμότητας της τάξης του 39% σε σχέση με πέρσι.
Προσφάτως η πλατφόρμα αναζητήσεων καταλυμάτων Holidu κατέταξε το νησί στην 16η θέση της λίστας με τα πιο δημοφιλή νησιά στην Ελλάδα, για τους Έλληνες τουρίστες, για το 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά καταλύματα είναι ήδη κλεισμένα για την περίοδο του Πάσχα, ενώ αναμένεται και η επίσημη πρώτη, μαζική “απόβαση” τουριστικών σκαφών. Όπως και να έχει, το Πάσχα, θα είμαστε πολλοί..

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Ουρές στο λιμάνι των φέριμποτ το πρωί της Δευτέρας - Το μεσημέρι ομαλοποιήθηκε η αναχώρηση των αυτοκινήτων ΠΟΡΟΣ

Με καθυστερήσεις και αναμονή αναχώρησαν από τον Πόρο, οι οδηγοί το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, καθώς η πρωινή βάρδια του πορθμείου Πόρου - Γαλατά, εξυπηρετούταν μόνο από ένα φέριμ...

Πόρος: Χιλιάδες πιστοί στη συνάντηση των επιταφίων - Ανάσταση σε Πόρο και Λεμονοδάσος ΠΟΡΟΣ

Συνάντηση των Επιταφίων πραγματοποιήθηκε ξανά στο κέντρο του Πόρου χθες μετά από τρία χρόνια. Οι τέσσερις Επιτάφιοι συναντήθηκαν στην κατάμεστη πλατεία Ηρώων και ακολούθησε η δια θ...

Πόρος: Το Pan Saronic Nemo ξεκίνησε τα δρομολόγια εξερεύνησης του βυθού του Πόρου (φωτογραφίες)ΠΟΡΟΣ

Το πρώτο του δρομολόγιο πραγματοποίησε σήμερα, Μ. Πέμπτη, το ημι-υποβρύχιο PanSaronic Nemo, από το λιμάνι του Πόρου.    Το Nemo θα το βρείτε στην πιάτσα των ταξί στο λιμάνι του Πόρ...

Πόρος: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για τα 82 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Κορυζή ΠΟΡΟΣ

Στις 18 Απριλίου, την Τρίτη του Πάσχα, συμπληρώνονται 82 χρόνια από τον θάνατο του Ποριώτη, Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξανδρου Κορυζή.    Στο πλαίσιο της θλιβερής αυτής επετείου,...

Πόρος: Οι πρώτοι 8 υποψήφιοι του συνδυασμού του Γ. Κουτουζή "Πόρος - Ενότητα - Ανάπτυξη"ΠΟΡΟΣ

Τους πρώτους 8 υποψήφιους δημοτικούς συμβουλους με τον συνδυασμό του, ανακοίνωση την Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου, ο υποψήφιος δήμαρχος Πόρου Γιώργος Κουτουζής.    Ακολουθεί η ανακοίνωση...