image description
image description
image description

Βαγγέλης Καΐκας: Φωτογραφίζοντας τα αστέρια πάνω από τον Πόρο

Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Βαγγέλης Καΐκας μάς ταξιδεύει με τον φακό του στον έναστρο ουρανό.

 

Τον Αύγουστο, αναρτήθηκε στη σελίδα «Astronomy Picture of the Day» (APOD) της NASA, στο Facebook, μια φωτογραφία του Ποριώτη ερασιτέχνη φωτογράφου Βαγγέλη Καΐκα που απεικονίζει το πέρασμα του κομήτη NEOWISE από τον ουρανό του Πόρου.

 

 

Η επιλογή της φωτογραφίας του Βαγγέλη από την ομάδα της ΝΑSA δεν προκάλεσε έκπληξη στην τοπική διαδικτυακή κοινότητα που παρακολουθούν τις αναρτήσεις του και τα φωτογραφικά του projects.

 

Ο Βαγγέλης Καΐκας ζει στον Πόρο και ασχολείται με το εμπόριο. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία πριν από τρία χρόνια, τότε που αγόρασε και την πρώτη του φωτογραφική μηχανή. Η αστροφωτογραφία τον κέρδισε, όταν ένα βράδυ αποφάσισε να τραβήξει τον έναστρο ουρανό, για να πειραματιστεί με τον φακό του.

 


Από τότε εξελίσσει την δεξιοτεχνία του στην αστροφωτογραφία, ενώ παράλληλα πειραματίζεται με επιτυχία στη φωτογραφία καιρικών φαινομένων και «ψάχνεται» με το υπέροχο ποριώτικο φως, τις πιο κατάλληλες ώρες. «Για εμένα η φωτογραφία, και ιδιαίτερα η αστροφωτογραφία, είναι ο τρόπος για να χαλαρώνω από την πίεση όλης της ημέρας, καθώς, όταν βρίσκομαι κάτω από τον έναστρο ουρανό και τον παρατηρώ, το μυαλό μου αδειάζει από όλα τα προβλήματα. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα από τη στιγμή που κλείνει το κλείστρο και εμφανίζεται στην οθόνη της μηχανής ο έναστρος νυχτερινός ουρανός με τον γαλαξία μας ή τον Ωρίωνα με τα νεφελώματά του, που με το γυμνό μάτι δεν είναι εύκολο να τον διακρίνεις» μας λέει.


Ο Βαγγέλης χρησιμοποιεί μια full frame DSLR μηχανή Nikon D750, μαζί με έναν ευρυγώνιο φακό samyang 20mm και έναν αστροστάτη, για την παρακολούθηση των αστεριών, ώστε να μπορεί να καταγράφει τα αστέρια σε μεγάλους χρόνους, χωρίς να μετακινούνται από την περιστροφή της Γης.

 

 

Όπως μας λέει, θα ήθελε να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να αποτυπώσει με τον φακό του μαγευτικά τοπία και τον ουρανό τους, όπως τον Χελμό, τον Όλυμπο και την Τύμφη.
Αλλά και στο εξωτερικό, για να φωτογραφίσει τις Δολομίτες στην Ιταλία, το Grand Canyon και τοπία στην Αφρική. Αν και η φωτογραφία αποτελεί για εκείνον μια δραστηριότητα χαλάρωσης, θα το σκεφτόταν να ακολουθήσει επαγγελματικά το χόμπι του. «Αν και το επάγγελμα του φωτογράφου είναι αρκετά δύσκολο, ώστε να μπορέσει να σου εξασφαλίσει από μόνο του ένα ικανοποιητικό εισόδημα, για να μπορέσεις να βιοποριστείς, αν μου δινόταν η ευκαιρία να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα, θα ήθελα να το δοκιμάσω παράλληλα με την τωρινή δουλειά μου» μας λέει.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕπιλεγμένα Άρθρα

Με αφορμή την επέτειο της καταστροφής της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 και τα 10 χρόνια του Saronic Magazine, αναδημοσιεύουμε την συνέντευξη που μας παραχώρησε το 2016 ο μοναδικ...

image descriptionΑίγινα

Τιμητική εκδήλωση τον Αύγουστο στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.   Του Γιώργου Μπήτρου   Τιμή στους σφουγγαράδες της Αίγινας θα αποδώσει η έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στ...

image descriptionΕπιλεγμένα Άρθρα

Δέκα χρόνια… Πώς πέρασαν; Δέκα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το Saronic Magazine και αναπολεί τα όμορφα ταξίδια που έκανε μαζί σας…   Στα κύματα του Αργοσαρωνικού, στα νησιά και τι...

image descriptionΎδρα

Δέκα χρόνια… Πώς πέρασαν; Δέκα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το Saronic Magazine και αναπολεί τα όμορφα ταξίδια που έκανε μαζί σας…   Στα κύματα του Αργοσαρωνικού, στα νησιά και τι...