ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Αίγινα μας εμπνέει…

Η Ντία Φιλιππίδου, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών του Boston College, περιγράφει στο «SM» πώς το αγαπημένο της νησί έγινε ιδανικός τόπος μελέτης και ποιοτικής ζωής.

 

Γράφει η Σίλα Αλεξίου

 

Η ταυτότητά της πολυπολιτισμική. Μητέρα Αμερικανίδα, πατέρας Έλληνας, σύζυγος Ολλανδός. Σημείο συνάντησης όλων αυτών των κόσμων η Αίγινα!
Ο λόγος για την Ντία Φιλιππίδου, τη σπουδαία καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών (ομότιμη καθηγήτρια του Boston College), μόνιμη πλέον κάτοικο Αίγινας, όπου, με τον σύντροφό της Βιμ Μπάκερ, ομότιμο καθηγητή Βυζαντινής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, έχουν βρει τον ιδανικό τόπο μελέτης και ποιοτικής ζωής.

 

Η σχέση της κ. Φιλιππίδου με την Αίγινα ξεκίνησε πολύ νωρίς. Από την δεκαετία του ’60, όταν ο πατέρας της, ένας άνθρωπος με μεγάλη διαδρομή ανά τον κόσμο, αγόρασε ένα υπέροχο σπίτι στην περιοχή του Φάρου. «Του είπε ένας αμαξάς ότι πουλιόταν το σπίτι σε τιμή ευκαιρίας. Ήταν όμως 13 κληρονόμοι και διαφωνούσαν. Τους μάζεψε ο πατέρας μου στο καφενείο και, μετά από συζητήσεις τριών ημερών, τους έπεισε» μας λέει η ίδια, αναπολώντας το παρελθόν.

Σε αυτό το σπίτι η οικογένεια περνούσε όλα τα καλοκαίρια, η νεαρή Ντία πηγαινοερχόταν με το ποδήλατο –το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιεί ακόμη– από την Αίγινα στον Φάρο, και αντιστρόφως.
«Η μητέρα μου ήταν Αμερικανίδα αρχαιολόγος, που αγαπούσε πολύ την Ελλάδα. Με τον πατέρα μου γνωρίστηκαν στα Γιάννενα, όπου ήταν διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού σε Ήπειρο και Θεσσαλία. Ήταν ένα υπέροχο ταίρι μέχρι το τέλος…»
Η επιστημονική διαδρομή της Ντίας Φιλιππίδου είναι μεγάλη και άκρως ενδιαφέρουσα. Ξεκίνησε με Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Χάρβαρντ, όπου έγινε δεκτή αφού την προετοίμασε δάσκαλος από την Αίγινα (!), όπως τονίζει με έκδηλη υπερηφάνεια για τη δεύτερη –ίσως και πρώτη στην καρδιά της– ιδιαίτερη πατρίδα της. Το μεταπτυχιακό της αφορούσε τις κλασικές σπουδές, ενώ το 1977 γνωρίστηκε στο Χάρβαρντ με τον σπουδαίο καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών Γιώργο Π. Σαββίδη, που κατείχε την έδρα Γιώργου Σεφέρη.
«Τότε ανοίξαμε πρόγραμμα γλώσσας και ελληνικής λογοτεχνίας, ενώ διοργανώσαμε στην Αθήνα το 1980 συνέδριο».
Σήμερα η Ντία Φιλιππίδου και ο Βιμ Μπάκερ ασχολούνται, στον χώρο τους στην Αίγινα, με ένα σημαντικό διεθνές έργο, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση του αγγλόφωνου κοινού στην ελληνική γραμματεία.
Το έργο, που παρουσιάζεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «The CENSUS of Modern Greek Literature: a bibliography for the English-speaking world», με τη στήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, διευθύνει η κ. Φιλιππίδου.
Πρόκειται για μια τεράστια προσφορά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς περιλαμβάνει όλες τις αγγλόγλωσσες μεταφράσεις της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και όλες τις αγγλόγλωσσες μελέτες για θέματα της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, από τον 12ο αιώνα έως σήμερα.
Για την υλοποίηση του έργου συγκροτήθηκαν δύο ερευνητικές ομάδες, που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν στη Βοστώνη και στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.
Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ανάμεσα στους πιο πολυμεταφρασμένους Έλληνες δημιουργούς βρίσκονται δύο μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων που έζησαν και εμπνεύστηκαν στην Αίγινα. Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ! Στον κήπο του σπιτιού του ζεύγους Φιλιππίδου-Μπάκερ, απολαμβάνοντας τον ήλιο, ο κ. Μπάκερ σε άπταιστα ελληνικά, ασφαλώς, δηλώνει λάτρης
της Αίγινας γιατί τον εμπνέει, ενώ η Ντία Φιλιππίδου, περιγράφοντας τον πνευματικό πλούτο του νησιού, θα ήθελε έναν χώρο προσβάσιμο σε όλους, με ό,τι έχει γραφεί για την Αίγινα ή στην Αίγινα, αρχεία σχετικά με το νησί, μελέτες κ.λπ. Και έναν διαδικτυακό τόπο που θα πληροφορεί τον κάθε ενδιαφερόμενο τι σημαίνει Αίγινα. Ποιοι έζησαν, ποιοι εμπνεύστηκαν, πού έζησαν και πού εμπνεύστηκαν.
«Για να διατηρηθεί το διανοητικό και πολιτιστικό επίπεδο της Αίγινας…»

 

Διαβάστε επίσης

Τουρισμός στον Αργοσαρωνικό: Η συνταγή της επιτυχίαςΕπιλεγμένα Άρθρα

Τι προτείνεται στο Σχέδιο Δράσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και ανάδειξη των νησιών του Αργοσαρωνικού. Γράφει η Βίκη Τρύ...

Αλέξανδρος Βασιλικός: «Η Αθήνα έχει ανάγκη τον Αργοσαρωνικό»Επιλεγμένα Άρθρα

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος μιλά στο «Saronic Magazine» για τις ευκαιρίες των νησιών.    Η εγγύτητα στην Αθήνα αποτελεί ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα τ...

Πόρος - Πλατεία Κοριζή: Η γειτονιά των αρχαιοτήτων, της νεότερης Iστορίας και της νυχτερινής ζωήςΠΟΡΟΣ

Μια από τις γραφικότερες γειτονιές του Πόρου, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το Hot Spot της παραλιακής οδού της πόλης του Πόρου. Πρόκειται για την πλατεία Κοριζή, την όμορφη, πολύ...

Summer 22 /Cover Story: Yachting, η ήρεμη δύναμη  του ΑργοσαρωνικούΕπιλεγμένα Άρθρα

Η θάλασσα του Αργοσαρωνικού φέρνει εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες, και τα πλοία αναψυχής ελπίδα στους ανθρώπους.    Γράφει ο Σάββας Αθανασίου   Η θάλασσα δεν χωρίζει τις στεριές, ...

Ο θαλάσσιος τουρισμός στον Σαρωνικό,  πλεονέκτημα αλλά και "κρυφό χαρτί"  της Αθήνας! - Συνέντευξη στον Γιάννη ΠροβήΕπιλεγμένα Άρθρα

Η πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού μιλούν στο SM για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τη δρομολόγηση μιας νέας σ...

Το χρονικό του κολασμένου Σεπτέμβρη του ’22 στον ΠειραιάΕπιλεγμένα Άρθρα

Μια απίστευτη περιγραφή των πρώτων ντροπιαστικών εικόνων της υποδοχής των χιλιάδων ξεριζωμένων Ελλήνων στο λιμάνι του Πειραιά. Γράφει ο Στέφανος Μίλεσης*   Ηδη από τις αρχές του Αυ...