ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΙΑΜΥ: “Η μυστική δροσιά της Ύδρας” - Έκθεση Ζωγραφικής με έργα της Κατερίνας Σεραφετινίδου - Εγκαίνια 28 Ιουνίου, 7.30 μ.μ.

                                               Η μυστική δροσιά της Ύδρας

                                          με έργα της Κατερίνας Σεραφετινίδου
   

                            ΕΓΚΑΙΝΙΑ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ και ώρα 7:30 μ.μ.

                          

                                                     28/6/2024 - 31/7/24

 

 

 

Στο ΓΑΚ/Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας θα εγκαινιαστεί η έκθεση της Κατερίνας Σεραφετινίδου με τίτλο Η μυστική δροσιά της Ύδρας, την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, στις 19:30.
 

             

Η θεματική αυτή έκθεση θα περιλαμβάνει δεκαπέντε και πλέον αντιπροσωπευτικούς πίνακες μικτής τεχνικής, μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων, εμπνευσμένων από την έρευνα και τις περιπλανήσεις της ζωγράφου, χειμώνα και καλοκαίρι, στην Ύδρα. Η ιστορικός- αρχειονόμος Ντίνα Αδαμοπούλου, τονίζει μεταξύ των άλλων για τη ζωγραφική της:   «Η Κατερίνα Σεραφετινίδου είναι μια από τις πιο σημαντικές και ταλαντούχες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής. H εξαιρετική ζωγράφος αντλεί έμπνευση από τις πλούσιες πολιτισμικές και φυσικές ομορφιές του τόπου μας, ενώ ταυτόχρονα εξερευνά και διεθνείς καλλιτεχνικές επιρροές, συνδυάζοντας στο έργο της παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνοτροπίες. Χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα υλικών, όπως άμμο, ξηρό παστέλ σε σκόνη και κολλάζ από εφημερίδες ενδιαφέρεται, όπως η ίδια αναφέρει, να κάνει τον θεατή των έργων της συμμέτοχο στις δικές της σκέψεις και ερμηνείες. Μέσω της τέχνης της, η Σεραφετινίδου προσπαθεί να συνδέσει την αισθητική με το συναίσθημα και τον στοχασμό, με μια αδαπάνητη, ποιητική θα έλεγε κανείς, ευαισθησία, με τον ίδιο οίστρο ψυχής και την ίδια πάντα ειλικρίνεια και εντιμότητα, χαρακτηριστικά άλλωστε που διακρίνουν την Κατερίνα και ως άνθρωπο. Δυνατό της σημείο είναι αναμφίβολα οι τοπιογραφίες και όταν μάλιστα αυτές αφορούν και τον τόπο που ζει και λατρεύει, την μοναδική Ύδρα, τότε η καλλιτέχνης απογειώνει τις συλλήψεις της, μετουσιώνοντας ζωγραφικά τα απλά και καθημερινά της βιώματα και τις τρέχουσες εμπειρίες της νησιωτικής ατμόσφαιρας σε μια εξαιρετικά εκφραστική τέχνη».

 


                Η Κατερίνα Σεραφετινίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε εφαρμοσμένα οικονομικά, μάρκετινγκ και διαφήμιση στο Λονδίνο, όπου ήρθε σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και μελέτησε το έργο των μεγάλων ζωγράφων στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, την Tate Modern και τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα με διάσημους καλλιτέχνες από το Central St. Martins του Λονδίνου και σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών και διαδικτυακά στο MoMA. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα και στη διεθνή παρουσίαση νέων καλλιτεχνών με τη μορφή έκθεσης slide show στο MoMA στη Νέα Υόρκη. Το 2024 πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη ατομική της έκθεση στη Γκαλερί Σκουφά. Τα τελευταία χρόνια επίμονα εργάζεται ανάμεσα στα ατελιέ της στην Αθήνα και την Ύδρα.

              

 

Ο κριτικός και θεωρητικός της τέχνης Τάκης Μαυρωτάς γράφει στον κατάλογο της έκθεσης: «Η θέα της Ύδρας και του χρόνου, ορίζουν τον άξονα των πρόσφατων ζωγραφικών αναζητήσεων της Κατερίνας Σεραφετινίδου, αφού, με τον χρωστήρα της, κινείται ανάμεσα στην πάλη της καρδιάς και του νου, στο εγώ και στο εμείς. Και πάλι το ταξίδι, ο τόπος και ο χρόνος, της δίνουν το έναυσμα της ζωγραφικής δράσης, με την ίδια σιγουριά για τους τόνους, την ισορροπία, τους όγκους και το «χτίσιμο» των εικόνων της. Το φως, μέσα από την Ύδρα ή πάνω από την Ύδρα, στιγμές απόμακρες από τον κόσμο και τον λαμπερό ήλιο του καλοκαιριού, την οδηγούν στην ολοκλήρωση της πρόσφατης ενότητας των έργων της ως συνέχεια των τοπιογραφικών της προσεγγίσεων από την έκθεση της στη Γκαλερί Σκουφά. Η Σεραφετινίδου τριγυρίζει, συνήθως μόνη και ελάχιστες φορές με πολύ κοντινά της άτομα, εδώ και τριάντα περίπου χρόνια στις παραλίες και στα βουνά της Ύδρας, όπως ο γλάρος τα καράβια αποθησαυρίζοντας ευαισθησίες και συγκινήσεις.


«Η ευαισθησία» γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης «προχωρεί, σαν τον αέρα. Μένει η ίδια. Όμως το τοπίο αλλάζει». Αυτές τις άλλες εικόνες της Ύδρας μας αποκαλύπτει στην τωρινή της έκθεση όπου η θάλασσα του Σαρωνικού συνεχώς απλώνεται μπροστά της, και όλα φαίνονται, ταυτόχρονα, γνωστά και άγνωστα.
                   

Η Σεραφετινίδου είναι ιχνευτής τοπίων. Ζωγραφίζει με αίσθημα νηφαλιότητας και αρμονίας. Αδιαφορεί για τη λυρική λεπτομερειακή αποτύπωση και βυθίζει το βλέμμα της στη γη και στον ουρανό αγγίζοντας την απρόσμενη ομορφιά της φύσης.
                   

Αυτά τα αινιγματικά της τοπία, άλλοτε φευγαλέα και άλλοτε μελαγχολικά, δίνουν προβάδισμα στη ζωγραφική πράξη, στην αίσθηση της φευγαλέας στιγμής, στην πολυτιμότητα του χρόνου και του χώρου. Πρόκειται για απόκρυφα τοπία, με περιορισμένη κλίμακα χαμηλών τόνων, λεπτές τονικές διαβαθμίσεις, αντιθέσεις φωτός και σκιάς».

 
 
Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου 2024-31 Ιουλίου 2024
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά, 9:00-16:00 και 19:30-21:30

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Σπέτσες - Γκαλερί Ακρόπρωρο : Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του NIKOLAS, 22 Ιουνίου στις 21.00ΣΠΕΤΣΕΣ

Γκαλερί Ακρόπρωρο:   Ο Νικόλας  nikolassculptures  αφήνει το workshop του στις Σπέτσες και έρχεται στην αίθουσα τέχνης από τις 22.6 έως τις 17.7 σε μια απόκλιση από τα συνηθισμένα ...

Αντώνης Σαμαράς: «Δεξιοί και Αριστεροί αδικήσαμε τον Μάνο και τον Μίκη»Πολιτισμός

«Με το αλάθητο ένστικτό του, ο κάθε αριστερός τραγούδησε και χόρεψε με τον Μάνο και ο κάθε δεξιός με τον Μίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Αντώνης Σαμαράς . Τριάντα χρόνια απο τον θ...

"Poor Things - Τα Κοστούμια": Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού ΠολιτισμούΠολιτισμός

  Δώδεκα από τα κοστούμια που ζωντάνεψαν το δημιουργικό όραμα του Γιώργου Λάνθιμου στην πιο δημοφιλή έως σήμερα ταινία του, το «Poor Things», παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη Ελλ...

Το μοναδικό αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον Μανώλη Καλομοίρη έρχεται στις 28/6Πολιτισμός

Το αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον Μανώλη Καλομοίρη έρχεται στις 28 Ιουνίου 2024 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, σε μουσική διεύθυνση του Κορνήλιου Μιχαηλί...

Η «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θ. Τερζόπουλου στην Επίδαυρο από το Εθνικό ΘέατροΠολιτισμός

Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη και δάσκαλο Θεόδωρο Τερζόπουλο, που θα σκηνοθετήσει την Ορέστεια του Αισχύλου, τη μοναδική ...