ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο θαλάσσιος τουρισμός στον Σαρωνικό, πλεονέκτημα αλλά και "κρυφό χαρτί" της Αθήνας! - Συνέντευξη στον Γιάννη Προβή

Η πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού μιλούν στο SM για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τη δρομολόγηση μιας νέας στρατηγικής στο yachting.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Προβή

 

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επάνοδο της φετινής τουριστικής κίνησης στα επίπεδα του 2019 εκφράζουν με τη συνέντευξή τους στο «Summer 22» οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), χωρίς να κρύβουν τον σκεπτικισμό τους για το Ουκρανικό και το «ενεργειακό», σε συνδυασμό με τα άλυτα χρόνια προβλήματα της ξενοδοχίας, αλλά και την έλλειψη κρατικής μέριμνας για μια γενναία αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα.

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ-ΖΟΥΛΟΒΙΤΣ

Πρόεδρος ΕΞΑΑΑ

Η πανδημία, όπως όλα δείχνουν αποχωρεί, και ο τουρισμός επιστρέφει δριμύτερος στην Ελλάδα;

Αυτό το καλοκαίρι, πραγματικά, ευχή και ελπίδα όλων όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό, και ειδικά με τα ξενοδοχεία της Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού, είναι να επανέλθει η τουριστική κίνηση και δραστηριότητα σε επίπεδα τουλάχιστον του 2019, μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια. Αλλά ακόμη, δυστυχώς, δεν το έχουμε επιτύχει.

Για να είμαστε ακριβείς, η μέση πληρότητα του 5μήνου του 2022 είναι ακόμη αρνητική κατά (-) 26,3% έναντι του ίδιου διαστήματος του 2019, όπως και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (-25,8%), και μόνον η μέση τιμή δωματίου έχει ελάχιστα βελτιωθεί (κατά1,4%). Ελπίζουμε οι θερινοί μήνες να καλύψουν την απόσταση, καθώς το φετινό καλοκαίρι μάς προσφέρει πολύ περισσότερα σε επίπεδο επαναφοράς ελευθεριών των ταξιδιωτών. Η πανδημία ωστόσο υποχώρησε μεν, αλλά δεν αποχώρησε.

 

Πώς αξιολογείτε το επίπεδο ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού (yachting) στον Σαρωνικό; Τι θα προτείνατε στους επαγγελματίες του χώρου;

O Αργοσαρωνικός αποτελεί, πραγματικά, το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της Αθήνας, αλλά και ένα –προς το παρόν– σχεδόν «κρυφό χαρτί» μας προς αξιοποίηση. Τα πανέμορφα νησιά και παραλίες της Αττικής, σε τόσο κοντινή απόσταση, επιτρέπουν την αυθημερόν απόδραση των επισκεπτών της Αθήνας «με ένα μαγιό στην τσάντα», όπως συνηθίζω να λέω, και αυτό το πιστεύω, ως ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που πρέπει να διαδώσουμε.

Η προοπτική αυτή, της απόδρασης από το κέντρο της πόλης σε χρόνο-ρεκόρ, μπορεί να προσελκύσει τουρισμό τουλάχιστον για ένα εξάμηνο (από τέλη Απρίλιου με αρχές Μαΐου έως και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) και προσδίδει έναν απόλυτα resort χαρακτήρα στην Αθήνα, που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Κυρίαρχο ρόλο έχουν τα λιμάνια και οι μαρίνες μας, ο θαλάσσιος τουρισμός, η κρουαζιέρα, οι ημερήσιες εκδρομές με ημερόπλοια, το yachting, τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες, όπως και οι αγώνες σε θαλάσσια σπορ, εκδηλώσεις και συνέδρια. Φυσικά, θα πρέπει να δρομολογηθεί μια στρατηγική και σίγουρα μια καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση, κυρίως μεταξύ των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Είμαι αισιόδοξη πως ειδικά ο Αργοσαρωνικός και τα νησιά μας σύντομα θα λάμψουν. Έχει ωριμάσει πλέον η ιδέα και, σύντομα, η σύνδεση Αθήνας και νησιών θα αναδειχθεί με νέο τρόπο, αποδίδοντας τα καλύτερα για τον προορισμό στο σύνολό του.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Γενικός Γραμματέας ΕΞΑΑΑ

Πώς επηρεάζουν οι αυξήσεις στην ενέργεια και, κατ’ επέκταση, ο πόλεμος τον τουρισμό και τους Έλληνες ξενοδόχους;

Με τα ξενοδοχεία όλα πλέον ανοικτά, αλλά και με έναν σημαντικό αριθμό επιπλέον δωματίων και κλινών προς διάθεση, σε ξενοδοχειακά ή μη ξενοδοχειακά καταλύματα και σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά και ο ανταγωνισμός –άλλοτε θεμιτός, συχνότερα αθέμιτος– αποκτά διαστάσεις που πρέπει να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν.

Έχοντας ένα φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας, καλούμαστε να διαχειριστούμε σοφά αυτό το πολύπλοκο «νέο περιβάλλον» που δημιουργεί το «ενεργειακό», μαζί με το Ουκρανικό ζήτημα, αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις. Είναι γνωστό ότι τα θέματα εύρεσης προσωπικού και απασχόλησης, γενικότερα, επηρεάστηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια –καταρχήν από την πανδημία– και αναμένεται πως θα επιδεινωθούν, λόγω του υψηλού κόστους ζωής, ταξιδιών και μετακινήσεων. Απέναντι σε όλα αυτά, πρέπει να θωρακιστούμε από τώρα, εξασφαλίζοντας ικανή πελατεία για τα ξενοδοχεία και τους προορισμούς.

 

 

Περιμένετε κάποιο πακέτο βοήθειας από το κράτος προς τους ξενοδόχους;

Η Πολιτεία κατά την περίοδο της πανδημίας έχει υποστηρίξει σημαντικά τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, τώρα χρειάζεται ειδική μέριμνα για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι τέτοια τα λειτουργικά κόστη και τόσο ισχυρά τα χτυπήματα που προηγήθηκαν λόγω της πανδημίας, που πραγματικά οι ενισχύσεις δεν φτάνουν. Από εδώ και στο εξής απαιτείται μια κατηγοριοποίηση των αναγκών... Άλλες οι ανάγκες π.χ. των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, άλλες των εποχικών.

Μέσω των πανελλαδικών οργάνων της ξενοδοχίας και του τουρισμού (ΠΟΞ, ΞΕΕ, ΣΕΤΕ) διεκδικούμε, προτείνουμε, παρεμβαίνουμε, και όσα κέρδισε ο κλάδος έως τώρα έχουν κατακτηθεί με διαρκείς παρεμβάσεις και πιέσεις.

Ωστόσο, για να υπάρξουν αποτελέσματα, χρειάζονται ρηξικέλευθες –ενίοτε και πολιτικές– αποφάσεις. Ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα ρυθμίσουν και θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού και απασχόλησης, όπως π.χ. εύρεσης προσωπικού, αντιμετώπισης της μαύρης εργασίας κ.ά. Επίσης, έργα εξειδικευμένης υποδομής (συνεδριακά κέντρα, λιμάνια, μαρίνες) θα αναβαθμίσουν το συνολικό προσφερόμενο προϊόν στην Περιφέρειά μας. Το τουριστικό προϊόν είναι μεν αντοχής, αλλά και ιδιαίτερα εύθραυστο, ενώ για τη διαχείριση και την υποστήριξή του η επιχειρηματική ευθύνη πρέπει να συμβαδίζει με την πολιτειακή/ πολιτική.

Από πλευράς ΕΞΑΑΑ ευχές για ένα καλό καλοκαίρι και μια καλή, αποδοτική σεζόν!

 

 

Διαβάστε επίσης

Τουρισμός στον Αργοσαρωνικό: Η συνταγή της επιτυχίαςΕπιλεγμένα Άρθρα

Τι προτείνεται στο Σχέδιο Δράσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και ανάδειξη των νησιών του Αργοσαρωνικού. Γράφει η Βίκη Τρύ...

Αλέξανδρος Βασιλικός: «Η Αθήνα έχει ανάγκη τον Αργοσαρωνικό»Επιλεγμένα Άρθρα

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος μιλά στο «Saronic Magazine» για τις ευκαιρίες των νησιών.    Η εγγύτητα στην Αθήνα αποτελεί ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα τ...

Πόρος - Πλατεία Κοριζή: Η γειτονιά των αρχαιοτήτων, της νεότερης Iστορίας και της νυχτερινής ζωήςΠΟΡΟΣ

Μια από τις γραφικότερες γειτονιές του Πόρου, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το Hot Spot της παραλιακής οδού της πόλης του Πόρου. Πρόκειται για την πλατεία Κοριζή, την όμορφη, πολύ...

Η Αίγινα μας εμπνέει…Επιλεγμένα Άρθρα

Η Ντία Φιλιππίδου, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών του Boston College, περιγράφει στο «SM» πώς το αγαπημένο της νησί έγινε ιδανικός τόπος μελέτης και ποιοτικής ζωής.   Γράφει η...

Summer 22 /Cover Story: Yachting, η ήρεμη δύναμη  του ΑργοσαρωνικούΕπιλεγμένα Άρθρα

Η θάλασσα του Αργοσαρωνικού φέρνει εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες, και τα πλοία αναψυχής ελπίδα στους ανθρώπους.    Γράφει ο Σάββας Αθανασίου   Η θάλασσα δεν χωρίζει τις στεριές, ...

Το χρονικό του κολασμένου Σεπτέμβρη του ’22 στον ΠειραιάΕπιλεγμένα Άρθρα

Μια απίστευτη περιγραφή των πρώτων ντροπιαστικών εικόνων της υποδοχής των χιλιάδων ξεριζωμένων Ελλήνων στο λιμάνι του Πειραιά. Γράφει ο Στέφανος Μίλεσης*   Ηδη από τις αρχές του Αυ...