ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τα παιδιά – Συμβουλές για τη διατροφή των μαθητών από διατροφολόγο

Πρωταθλητές στην παχυσαρκία είναι τα περισσότερα ελληνόπουλα. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και τον γευμάτων που ετοιμάζουν καθημερινά οι γονείς για τους μικρούς μαθητές στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Ναταλία Νικολαΐδη καλώντας τους να θέσουν νέους στόχους.

 

 

 

 

«Δυστυχώς τα Ελληνόπουλα κατέχουν παγκοσμίως την πρωτιά στο κομμάτι της παχυσαρκίας, οπότε σίγουρα είναι ένα θέμα το οποίο ούτε μπορούμε να σκεφτούμε ούτε μπορούμε να παραβλέψουμε. Τώρα οι λόγοι που συμβαίνουν αυτό είναι κυρίως περιβαλλοντικοί, πέρα από το κομμάτι κληρονομικότητας, το οποίο δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Προφανώς και το κομμάτι της οικογένειας. Έχουμε δύο βασικά περιβάλλοντα το κομμάτι της οικογένειας και το κομμάτι του σχολείου. Τα παιδιά επειδή έχουν μιμητικές ικανότητες, ουσιαστικά ακολουθούνε τα μοτίβα που βλέπουν να κινούνται είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο, οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό τουλάχιστον οι γονείς να προσπαθήσουν να θέσουν νέους στόχους για το διατροφικό κομμάτι των παιδιών τους» τόνισε η κ. Νικολαϊδη.

Ισορροπημένα γεύματα μέσα στη μέρα

«Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δεν είναι εύκολο στο σύγχρονο τρόπο ζωής να μπορέσουν οι γονείς να οργανωθούν, να φτιάχνουν γεύματα με ανανά γιατί είναι περιορισμένος ο χρόνος. Παρόλα αυτά όμως πάντα υπάρχουν λύσεις και για τα πιο μικρά παιδάκια τα οποία πηγαίνουν στο βρεφικό, στο νηπιαγωγείο αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά να έχουν ισορροπημένα γεύματα μέσα στην ημέρα τους» σημείωσε η ειδικός.

 

 

Τι πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τα παιδιά – Συμβουλές για τη διατροφή των μαθητών από διατροφολόγο

 

Πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και καλά λιπαρά θα πρέπει να περιέχουν τα παιδικά γεύματα

 

Όπως είπε «υπάρχουν κάποια διατροφικά παιδικά μοτίβα και όχι μόνο παιδικά, τα οποία τα έχουμε υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες, τα οποία τα συντηρούμε και τα διατηρούμε ακόμα και τώρα, τα οποία χρήζουν άμεσης αλλαγής όπως τα δημητριακά, τα οποία είναι βόμβες ζάχαρης. Ένα άλλο κλασικό παράδειγμα, το οποίο είναι από τα πιο εύκολα και τα πιο γρήγορα είναι το τοστ. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει κατονομάσει τα αλλαντικά πλέον ως καρκινογόνα, οπότε γαλοπούλα, ζαμπόν και όλα αυτά θα πρέπει να φεύγουν από την καθημερινότητά».

 

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο τα γεύματα των παιδιών αλλά και των ενηλίκων θα πρέπει να έχουν τα βασικά συστατικά, δηλαδή πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και καλά λιπαρά. «Λύσεις υπάρχουν. Μπορούμε να φτιάξουμε αλμυρά σνακ. Μπορούμε ανάλογα την ηλικία των παιδιών να παίξουμε και με τα χρώματα. Να βάλουμε μέσα υλικά δηλαδή τα οποία θα αποδώσουν ένα χρώμα που θα τα εντυπωσιάσει και θα καταναλώσουν πιο εύκολα», πρόσθεσε.

 

Και όπως είπε η κα Νικολαΐδη να χτίσουμε ένα διατροφικό πλάνο με συχνά γεύματα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ενδεικτικά, μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχει καταναλωθεί μία μερίδα ψαριού, όσπρια λαδερά. Δεν τρώμε συνέχεια λάδι. Οι Έλληνες, παρότι είμαστε μεσογειακός λαός, καταναλώνουμε πάρα πολύ κόκκινο κρέας. Σκεφτείτε ότι οι συστάσεις για το κόκκινο κρέας είναι μία φορά στις δέκα ημέρες».

 

Μιλώντας τέλος για τη διατροφή παιδιών και ενηλίκων τόνισε ότι «ο μεταβολισμός αλλάζει σχεδόν ανά πενταετία, αλλά από κάποια χρόνια και μετά αλλάζει ακόμη πιο γρήγορα, ειδικά μετά από τα 30 χρόνια». Και βέβαια, όπως είπε, αυτό έχει να κάνει με την κληρονομικότητα και με τον τρόπο ζωής. Δεν είναι για όλους το ίδιο.

Σύνταξη: Γεωργία Παμπουχίδου*

*Πηγή: Συνδέσεις - ΕΡΤ

 

 

Διαβάστε επίσης

Δεύτερη στον κόσμο η ελληνική κουζίνα: Ποια είναι τα πιάτα που ξεχώρισανΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ελληνική κουζίνα σύμφωνα με το δημοφιλή τουριστικό οδηγό Taste Atlas, που κάθε χρόνο δημοσιεύει τις 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου. Την πρώτη θέση για...

Παγκόσμια πρωτιά για τον ελληνικό ντάκο - Στην κορυφή της λίστας με τις 100 καλύτερες σαλάτες Γεύση

Παγκόσμια πρωτιά κατέγραψε ο ελληνικός ντάκος στη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον γαστρονομικό ιστότοπο Taste Atlas , όπου στις 50 ...

Καφές: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή - Έρευνα για την Ελληνική Ένωση ΚαφέΓεύση

H συχνότητα της κατανάλωσης καφέ στην Ελλάδα, το πόσο συχνά αγοράζουν οι Έλληνες καφέ στο σπίτι, η ποσότητα της κατανάλωσης και σειρά άλλων παραγόντων που καθορίζουν το τοπίο της ε...

Φιστίκι, φέτα, ελιές και ελαιόλαδο Καλαμάτας, τα ελληνικά προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις παρουσιάσεις της ΕΕ στην ιαπωνική αγοράΓεύση

  Φιστίκι, φέτα, ελιές και ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας είναι τα ελληνικά προϊόντα που πρωταγωνιστούν σε σειρά παρουσιάσεων στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της καμπάνιας «Perfect Match» της ΕΕ...

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού - Κυριακή 14 Νοεμβρίου: Επισκέψιμα οινοποιεία και γευσιγνωσίεςΓεύση

  Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας, συμμετέχουν, στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού.   Οι επισκέπτες των οινοποιείων θα έχουν την ευκαιρία ...

H μεσογειακή διατροφή μπορεί να απογειώσει την ερωτική διάθεση των ανδρώνΓεύση

  Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε μια καλύτερη σεξουαλική ζωή, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και άλλωστε ποιος δεν θέλει μια καλύτερη σεξουαλική ζωή; Πολλοί είναι οι παράγοντες π...

Τι τρώμε στον καύσωνα;Γεύση

Όταν οι θερμοκρασίες «χτυπάνε κόκκινο», πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι ταλαιπωρούνται από απώλεια όρεξης και η ιδέα για μαγειρικούς πειραματισμούς δεν φαντάζει και τόσο ελκυστική. Με...