ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καφές: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή - Έρευνα για την Ελληνική Ένωση Καφέ

H συχνότητα της κατανάλωσης καφέ στην Ελλάδα, το πόσο συχνά αγοράζουν οι Έλληνες καφέ στο σπίτι, η ποσότητα της κατανάλωσης και σειρά άλλων παραγόντων που καθορίζουν το τοπίο της εγχώριας αγοράς αποτυπώνονται σε πανελλαδική έρευνα της εταιρείας ερευνών Kάπα Research για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ.

 

Όπως προκύπτει από τα βασικά ευρήματα της έρευνας η κατανάλωση καφέ είναι μια ισχυρή νεοελληνική παράδοση, καθότι το 95% των Ελλήνων αγοράζουν καφέ. Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες πίνουν καφέ καθημερινά (84%), ενώ οι περισσότεροι από αυτούς που δεν πίνουν (66%), φροντίζουν να εφοδιάζουν με καφέ το νοικοκυριό τους. Το 50% των ερωτηθέντων θα καταναλώσουν πάνω από? έναν καφέ την ημέρα (συνήθως 2 η? 3).

Για το 73% όσων πίνουν καφέ, η συνήθεια του καφέ είναι σταθερή και δεν υποκαθίσταται με την κατανάλωση άλλου ροφήματος όπως το τσάι ή το χαμομήλι. Η συνήθεια αυτή, ειδικά εκτός σπιτιού, δεν επηρεάστηκε ούτε από τις αλλαγές και τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 53% των ερωτηθέντων δεν έχει σκεφτεί ποτέ να κόψει τον καφέ. Ωστόσο, ένα ποσοστό 17% θα το έκανε για λόγους υγείας, ποσοστό 14% για οικονομικούς λόγους και το 13% επειδή ο καφές του προκαλεί αϋπνία.

Συν τοις άλλοις για το 38% εκείνων που πίνουν καφέ, ο περιορισμός της κατανάλωσής του στο σπίτι, στη δουλειά ή και εκτός σπιτιού, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για άλλα αίτια, θα σήμαινε αυτομάτως και τον περιορισμό των κοινωνικών τους συναναστροφών.

Η ποσοτική έρευνα που διενεργήθηκε από την Κάπα Research για την Ελληνική Ένωση Καφέ πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.003 ατόμων στις 13 περιφέρειες της χώρας στο διάστημα 17 έως και 24 Ιανουαρίου. Σε αυτήν συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω. Η συλλογή των στοιχείων έγινε κατά 61% (611 άτομα) με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και κατά 39% (392 άτομα) με βάση ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μέσω του ειδικά διαμορφωμένου online πάνελ της Κάπα Research.

 
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Δεύτερη στον κόσμο η ελληνική κουζίνα: Ποια είναι τα πιάτα που ξεχώρισανΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ελληνική κουζίνα σύμφωνα με το δημοφιλή τουριστικό οδηγό Taste Atlas, που κάθε χρόνο δημοσιεύει τις 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου. Την πρώτη θέση για...

Τι πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τα παιδιά – Συμβουλές για τη διατροφή των μαθητών από διατροφολόγοΓεύση

Πρωταθλητές στην παχυσαρκία είναι τα περισσότερα ελληνόπουλα. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και τον γευμάτων που ετοιμάζουν καθημερινά οι γονείς για τους μικρούς μαθητές στην ΕΡ...

Παγκόσμια πρωτιά για τον ελληνικό ντάκο - Στην κορυφή της λίστας με τις 100 καλύτερες σαλάτες Γεύση

Παγκόσμια πρωτιά κατέγραψε ο ελληνικός ντάκος στη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον γαστρονομικό ιστότοπο Taste Atlas , όπου στις 50 ...

Φιστίκι, φέτα, ελιές και ελαιόλαδο Καλαμάτας, τα ελληνικά προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις παρουσιάσεις της ΕΕ στην ιαπωνική αγοράΓεύση

  Φιστίκι, φέτα, ελιές και ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας είναι τα ελληνικά προϊόντα που πρωταγωνιστούν σε σειρά παρουσιάσεων στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της καμπάνιας «Perfect Match» της ΕΕ...

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού - Κυριακή 14 Νοεμβρίου: Επισκέψιμα οινοποιεία και γευσιγνωσίεςΓεύση

  Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας, συμμετέχουν, στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού.   Οι επισκέπτες των οινοποιείων θα έχουν την ευκαιρία ...

H μεσογειακή διατροφή μπορεί να απογειώσει την ερωτική διάθεση των ανδρώνΓεύση

  Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε μια καλύτερη σεξουαλική ζωή, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και άλλωστε ποιος δεν θέλει μια καλύτερη σεξουαλική ζωή; Πολλοί είναι οι παράγοντες π...

Τι τρώμε στον καύσωνα;Γεύση

Όταν οι θερμοκρασίες «χτυπάνε κόκκινο», πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι ταλαιπωρούνται από απώλεια όρεξης και η ιδέα για μαγειρικούς πειραματισμούς δεν φαντάζει και τόσο ελκυστική. Με...