Γράφει η Ζωή Φραγκουλοπούλου
Μέλη του εργαστηρίου τηλεπισκόπησης RSLab (Remote Sensing Laboratory) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πραγματοποίησαν ερευνητική αποστολή στον Πόρο στις 6 και 7 Απριλίου 2024, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου έρευνας και καινοτομίας RAMONES.
Πιο συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Καράντζαλο, τον Ποριώτη Μάκη Ντούσκο, και τους Χρήστο Αντωνίου, Σίμων Βέλλα και Σωτήρη Σπανό, επέλεξε τον κόλπο της Βαγιωνιάς ως κατάλληλη τοποθεσία για τη διεξαγωγή των πειραμάτων.
Σκοπός των πειραμάτων ήταν η δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες του αυτόνομου υποβρύχιου ρομποτικού οχήματος τύπου glider το οποίο διαθέτει η ομάδα για τους σκοπούς του ερευνητικού έργου RAMONES. Το όχημα αυτό έχει την ιδιότητα να κινείται μέσα στο νερό χρησιμοποιώντας την άνωση, με αποτέλεσμα να καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια και να μπορεί να εκτελέσει αποστολές διάρκειας αρκετών εβδομάδων.
Το ερευνητικό έργο έρευνας και καινοτομίας RAMONES ( https://ramones-project.eu/ ) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (EU Horizon 2020 FETPROACT-EIC-08-2020) και έχει βασικό στόχο να προσφέρει νέες και αποτελεσματικές λύσεις για συνεχή και μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της ραδιενέργειας που υπάρχει στο νερό, τόσο από φυσικές όσο και από ανθρωπογενείς αιτίες.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύσσεται μια νέα γενιά υποβρυχίων οργάνων ανίχνευσης ραδιενέργειας, καθώς και ένας στόλος ρομποτικών οχημάτων τύπου glider με βασικό στόχο την κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με την ραδιενέργεια κοντά και μακριά από παράκτιες περιοχές με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, παρέχοντας ταυτόχρονα δεδομένα για τη διαμόρφωση νέων πολιτικών και κατευθυντήριων γραμμών για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ανθρώπινη υγεία.
Σε συνέχεια της επιτυχημένης δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στον Πόρο, η ερευνητική ομάδα θα πραγματοποιήσει περαιτέρω δοκιμές του οχήματος με τα επιπρόσθετα όργανα μέτρησης ραδιενέργειας, με τελικό στόχο την ανάπτυξη του πλήρους στόλου ρομποτικών οχημάτων του έργου RAMONES στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο της Σαντορίνης, με στόχο την ενεργή παρακολούθηση των επιπέδων φυσικής ραδιενέργειας, που παράγεται από το ενεργό υδροθερμικό πεδίο του ηφαιστείου.