ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαθαίνοντας το ποριώτικο Χασάπικο

Ο Γιώργος Κληροδοτάκος διδάσκει τον περήφανο τοπικό χορό στους νεότερους.


Στον Πόρο αγαπούν τον χορό. Οι κάτοικοι, από μικρά παιδιά, μαθαίνουν να χορεύουν παραδοσιακούς αλλά και μοντέρνους χορούς, στο χοροδιδασκαλείο του Ναυτικού Ομίλου Πόρου Τροιζηνίας (ΝΟΠΤ) και ορισμένες φορές από τους καθηγητές φυσικής αγωγής των σχολείων. Ανέκαθεν ο χορός, υπήρξε ο αγαπημένος τρόπος έκφρασης των ντόπιων και για πολλά χρόνια αποτέλεσε την τουριστική ατραξιόν του Πόρου, στις ταβέρνες και τις παλιές ντισκοτέκ του νησιού.


Από όλους τους χορούς, ο Πόρος έκανε δικό του τον πασίγνωστο και αγαπημένο μικρασιάτικο χορό, το Χασάπικο. Οι ποριώτες έμαθαν το Χασάπικο από τους ψαράδες της Κούλουρης (Σαλαμίνα), που έρχονταν με τα καΐκια τους στο νησί. Οι ντόπιοι ψαράδες της Πούντας το αγάπησαν. Σιγά σιγά, το εξέλιξαν. Έβαλαν τα δικά τους λεβέντικα βήματα και ορισμένες εντυπωσιακές φιγούρες.


Το παλιό ποριώτικο χασάπικο διδασκόταν από γενιά σε γενιά με λαϊκό και αυθεντικό τρόπο. Δίχως εγχειρίδια και επίσημη καταγραφή. Ο κίνδυνος να χαθεί στο χρόνο γινόταν ορατός κάθε φορά που έφευγε από τη ζωή κάποιος παλιός ποριώτης. Αυτός ο κίνδυνος πλέον απομακρύνεται χάρη σε έναν άνθρωπο, που χόρεψε το Χασάπικο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.


Ο Γιώργος Κληροδοτάκος, γέννημα θρέμμα της γειτονιάς του Χασάπικου της Πούντας, τους τελευταίους μήνες, μεταλαμπαδεύει το παλιό ποριώτικο Χασάπικο σε νεότερους ποριώτες κι όχι μόνο.
Ο Γιώργος μυήθηκε στο χασάπικο τη δεκαετία του '50 από μικρό παιδάκι στην ταβέρνα της οικογένειας του στην Πούντα. Εκεί παρακολουθούσε τους ψαράδες και τους βαρκάρηδες που χόρευαν στους ρυθμούς του ρεμπέτικου τραγουδιού, στο παλιό γραμμόφωνο της ταβέρνας.

 

 


Θυμάται πως έμαθε τα βασικά βήματα από τον παλιό ποριώτη Σταύρο Κορμό και στη συνέχεια χόρευε το Χασάπικο με τα αδέρφια του, προσθέτοντας νέες φιγούρες.
“Το παλιό ποριώτικο Χασάπικο έχει άλλα βήματα και διαφορετικό τέμπο. Εγώ το πήρα και το έντυσα με φιγούρες που θυμόμουν από τους γέρους και δικές μου. Όπου χορεύαμε, ήξεραν ότι ήμασταν από τον Πόρο” θυμάται συγκινημένος ο Γιώργος.Το Χασάπικο του άλλαξε τη ζωή.


Ο Γιώργος έγινε επαγγελματίας χορευτής και ταξίδεψε τον κόσμο χορεύοντας. Εμφανίστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες και χόρεψε μπροστά σε διασημότητες και VIP της εποχής.


Σήμερα, ο Γιώργος Κληροδοτάκος διδάσκει εθελοντικά, παλιό ποριώτικο Χασάπικο σε νεότερους ανθρώπους, στο κτήριο της Καθετής στην Πούντα, δίπλα ακριβώς από την παλιά ταβέρνα της οικογένειας του. Οι μαθητές του, ντόπιοι και ξένοι (Γερμανοί, Άγγλοι, Ολλανδοί, Ισραηλινοί), γίνονται κοινωνοί μιας παράδοσης που κάνει τον Πόρο περήφανο. Όπως ακριβώς τα βήματα του χορού του.
Κι ο κοσμοπολίτης Γιώργος, ολοκληρώνει με αυτό τον τρόπο τον κύκλο έκφρασης στην ίδια γειτονιά στην οποία τον άνοιξε.

 

Από την έντυπη έκδοση του SM 

Διαβάστε επίσης

Ο Πόρος, η Καθετή και 160+ οργανώσεις και κοινότητες αναλαμβάνουν δράση την Παγκόσμια Ημέρα ΩκεανώνΠΟΡΟΣ

H Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ευαισθητοποίηση για τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες. Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου, καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα...

Πόρος: Συνεχίζονται οι απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος που προκαλούν αναστάτωση σε κατοίκους και επιχειρηματίεςΠΟΡΟΣ

Ο Πόρος τους τελευταίους μήνες, βιώνει συχνές απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους και πλήττοντας την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σήμε...

Ο Δήμος Πόρου ανακοίνωσε την παραίτηση του Θοδωρή Χαρακλάνη - Αντικαταστάτης του (και ως αντιδήμαρχος) ο Κώστας ΓκιωνΠΟΡΟΣ

Με ανακοίνωση του, το μεσημέρι της Δυτέρας 8 Ιουλίου, ο Δήμος Πόρου γνωστοποίησε την παραίτηση του δημοτικού σύμβουλου και Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας ...

Ναυτικός Όμιλος Πόρου Τροιζηνίας: Θριαμβευτική εμφάνιση στους διασυλλογικούς αγώνες ΚΑΓΙΑΚ!ΠΟΡΟΣ

Ο Ναυτικός Όμιλος Πόρου Τροιζηνίας (Ν.Ο.Π.Τ.) έλαβε μέρος στους διασυλλογικούς αγώνες ΚΑΓΙΑΚ του Ν.Α.Σ., με 9 αθλητές να διακρίνονται και να επιστρέφουν στον Πόρο με πλούσιο συγκομ...

Ο Θεόδωρος Χαρακλάνης παραιτήθηκε από αντιδήμαρχος Πόρου και δημοτικός σύμβουλοςΠΟΡΟΣ

Σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, έγινε γνωστή η παραίτηση του Θεόδωρου Χαρακλάνη από τη θέση του αντιδημάρχου Πόρου και δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας του Δήμου Πόρου. Η είδη...