ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Παγκόσμια πρεμιέρα του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ του Michael Sampey "Poros Stands" με θέμα την ΠΟΑΥ του Πόρου

Στην γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων "Βασιλική Κογιώνη", προβλήθηκε (σε παγκόσμια πρεμιέρα) την Κυριακή 14 Απριλίου το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Αυστραλού δημιουργού Michael Sampey με τίτλο "Poros Stands", που έχει ως θέμα τις συλλογικές προσπάθειες για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.
 
Σε αντίθεση με το ντοκιμαντέρ «Until the End of the World»  του Ιταλού δημιουργού Francesco De Augustinis, που προσέγγισε το θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο, το ντοκιμαντέρ του Michael Sampey επικεντρώθηκε στον αγώνα του Πόρου, δίνοντας το λόγο σε κατοίκους του νησιού. 
 
Με επίκληση αρχικά στο συναίσθημα και σε δεύτερο επίπεδο την προβολή των καταστροφικών συνεπειών της ΠΟΑΥ, το "Poros Stands" πρόβαλε τα επιχειρήματα των κατοίκων του νησιού, που αντιδρούν στη βιομηχανοποίηση του Πόρου και πλέον αποτελεί ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του λαού του Πόρου, στην προσπάθεια αποτροπής των σχεδίων της Πολιτείας. 
 
 
 
Ο δημιουργός Michael Sampey γνώστης του θέματος από την πατρίδα του την Τασμανία, στο παρελθόν έχει δημιουργήσει παρόμοιο ντοκιμαντέρ για τον αγώνα του νησιού Flinders της Τασμανίας να αποτρέψει την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών στις ακτές του.
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις προς τον δημιουργό και ανταλλαγή απόψεων στο κοινό. 
Από την πλευρά του, ο δημιουργός Michael Sampey ευχαρίστησε τον λαό του Πόρου για την βοήθεια, δηλώνοντας πως ήταν χρέος του να ξεκινήσει το "ταξίδι" του ντοκιμαντέρ από το νησί και ευχήθηκε να κερδηθεί ο αγώνας αποτροπής των σχεδίων.
 
Την προβολή διοργάνωσε ο Δήμος Πόρου σε συνεργασία με την "Καθετή", ενώ το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Πόρου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου. Το παρόν έδωσε και η κα. Εύα Δουζίνα με εκπρόσωπο του "The Rauch Foundation", που συνέβαλε στο μέγιστο βαθμό στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ. 
 
Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου "Our Ocean Conference 2014", που θα πραγματοποιείται 15 - 17 Απριλίου στην Αθήνα με 2.200 συμμετέχοντες, 125 αντιπροσωπείες χωρών, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών και 12 αρχηγούς κρατών.
 
Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί ξανά στον Πόρο τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Seas of Change: The Poros Summit on Industrial Fish Farming» που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Απριλίου.
 
Μετά και την επίσημη πρεμιέρα του στην Αθήνα, το ντοκιμαντέρ θα αναρτηθεί στο YouTube προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο. 
 
 
 

Διαβάστε επίσης

Καθετή - Πόρος: Έκθεση φωτογραφίας «Η θάλασσά μας» -  Εγκαίνια 15 Απριλίου 2024ΠΟΡΟΣ

«Να σ’ αγναντεύω, θάλασσα, να μη χορταίνω απ’ το βουνό ψηλά στρωτή και καταγάλανη και μέσα να πλουταίνω απ’ τα μαλάματά σου τα πολλά». Αυτοί οι στίχοι του Κώστα  Βάρναλη συνοδεύουν...

Πόρος: Ημερίδα με θέμα "Ο ρόλος των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών και η ορθή χρήση των οθονών" ΠΟΡΟΣ

Την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 5.30μμ θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα για γονείς και εκπαιδευτικούς στην αίθουσα εκδηλώσεων "Βασιλική Κογιώνη". Η ημερίδα έχει ως θέμα: "Ο ρόλος των ορίων σ...