ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η μεσογειακή φώκια κινδυνεύει από την ΠΟΑΥ Πόρου

Οι φώκιες υπάρχουν εδώ και περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, κατάγονται από την ξηρά και συγγενεύουν με τις αρκούδες! Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η «δική» μας φώκια, είναι το πιο σπάνιο από τα 33 είδη που υπάρχουν στον κόσμο. Το 50% του πληθυσμού της ζει και αναπαράγεται στην Ελλάδα. Κάποια άτομα μάλιστα κάνουν την εμφάνισή τους στα νερά του Σαρωνικού, και στον Πόρο συγκεκριμένα. Αυτό σημαίνει ότι η μεσογειακή φώκια κινδυνεύει από την ΠΟΑΥ Πόρου.

 

Η αξία

H μεσογειακή φώκια είναι σημαντικός κρίκος στην τροφική αλυσίδα, διότι είναι ανώτερος θηρευτής.

Η ύπαρξη ανώτερων θηρευτών στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι πολύ σημαντική για την προστασία και τη σταθερότητα των οικοσυστημάτων. Κατά συνέπεια, η μεσογειακή φώκια θεωρείται δείκτης υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η εξαφάνισή της σημαίνει και την αρχή της υποβάθμισής των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η κατανομή

Στην Ελλάδα ζει και αναπαράγεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας παγκοσμίως. Υπολογίζεται σε περίπου 400 άτομα. Το είδος εμφανίζεται ακόμα σε πολλές παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Δείχνει προτίμηση σε απομονωμένες, βραχώδεις και δυσπρόσιτες νησίδες ή ακτές.

Το χρονικό διάστημα 2006-2013, η MOm (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας), μέσω του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών, κατέγραψε 296 αναφορές εμφάνισης μεσογειακής φώκιας στην περιοχή του Αργοσαρωνικού και των ακτών της Αττικής. Από αυτές, οι 19 αφορούσαν νεογέννητα άτομα. Άρα η μεσογειακή φώκια δεν εμφανίζεται μόνο αλλά και αναπαράγεται σε αυτήν την περιοχή.

 

Σε ερασιτεχνικό βίντεο έχει καταγραφεί και ένα σπάνιο γεγονός. Η επίσκεψη φώκιας στο λιμάνι του Πόρου τον Φεβρουάριο του 2015.

 

 

Οι απειλές

Με πληθυσμό περίπου 800 ατόμων, η μεσογειακή φώκια θεωρείται «κρισίμως κινδυνεύον» είδος και περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Απογραφής της Πανίδας της Ελλάδας, οι σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζει η μεσογειακή φώκια είναι:

  • Η θνησιμότητα εξαιτίας ηθελημένης θανάτωσης
  • Ο πνιγμός εξαιτίας παγίδευσης σε δίχτυα
  • Ο κατακερματισμός και η αλλοίωση των βιοτόπων από ανθρώπινες δραστηριότητες (βιομηχανία, υδατοκαλλιέργειες, γεωργία, τουρισμός)
  • Η μείωση διαθέσιμης τροφής λόγω υπεραλίευσης
  • Η ρύπανση
  • Φυσικά γεγονότα

Το μέλλον

Η κακή διαχείριση και οι καταστροφικές πρακτικές οδηγούν σε μειωμένους αριθμούς αλιευμάτων, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους αλιείς όσο και για τις φώκιες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους.

Όμως η άποψη που επικρατεί πλέον είναι πως μπορούν να ληφθούν μέτρα προστασίας και για τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα, μια πρόταση είναι η δημιουργία δικτύου ανάδοχων νησιών της φώκιας, με ήπιο τουρισμό και κέρδη που θα καλύπτουν αποζημιώσεις για τα δίχτυα.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Η Καθετή υποστηρίζει την προοπτική μιας αειφόρου οικονομίας, η οποία δεν σπαταλά το «κεφάλαιο» της φυσικής κληρονομιάς μας, αλλά αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας τον «τόκο» της. Έτσι θα αποφύγουμε την υποβάθμιση του οικοσυστήματος, από το οποίο εξαρτόμαστε άμεσα, και θα αναβαθμίσουμε τη ζωή μας. Το μεγάλο θέμα της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ο λόγος που η Καθετή είναι ενάντια στην ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Πόρο, καθώς και η μεσογειακή φώκια κινδυνεύει από την ΠΟΑΥ Πόρου.

 

Πηγή: Καθετή 

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Η Άληστις Καραμπούλα και η Αγγελική Μακρή υποψήφιες με τον συνδυασμό του Γ. Κουτουζή ΠΟΡΟΣ

Δύο ακόμη υποψήφιες ανακοίνωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πόρου Γιώργος Κουτουζής, με τον συνδυασμό του "Πόρος Ενότητα Ανάπτυξη". Πρόκειται για τις Καραμπούλα Άλκηστις και Μακρή Αγγελική...

Σε κατάσταση συναγερμού ο Δήμος Πόρου για τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς - Τι ισχύει ΠΟΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γεν. Γραμματεία Πολ. Προστασίας για την Δευτέρα 21.8.2023, ο Πόρος βρίσκεται και πάλι μεταξύ των περιοχών της ...

Πόρος: Βραδιά αγάπης και μάθημα δύναμης στο ρεσιτάλ για την Βαλέρια (φωτογραφίες & βίντεο) ΠΟΡΟΣ

Μια ιδιαίτερη, συγκινητική βραδιά, γεμάτη αγάπη, αισιοδοξία και αλληλεγγύη, φιλοξένησε το αμφιθέατρο του κτηρίου Συγγρού, το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023.   Ένα μαγευτικό ρεσιτάλ πιάν...

Πόρος: Πρεμιέρα για την 12η Διεθνή Ακαδημία και Φεστιβάλ Πιάνου "Αναστάσιος Λεϊμονής" ΠΟΡΟΣ

Τα χρόνια της πανδημίας έβαλαν στον "πάγο" μια σπουδαία πολιτιστική διοργάνωση που χαρίζει συγκινήσεις και όμορφες νότες στα Αυγουστιάτικα βράδια του Πόρου. Η εξαιρετική αυτή διοργ...

Πόρος: Ο Κώστας Μούγιος υποψήφιος με τον συνδυασμό του Γιώργου Κουτουζή ΠΟΡΟΣ

Έναν ακόμη υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό του "Πόρος Ενότητα Ανάπτυξη", ανακοίνωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πόρου Γιώργος Κουτουζής. Πρόκειται για τον ελεύθερο επαγγελματί...

Πόρος: Διοργάνωση 6ων επετειακών εκδηλώσεων "Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας" ΠΟΡΟΣ

Όπως κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ο Δήμος Πόρου διοργανώνει τις εκδηλώσεις «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας», με τις οποίες εορτάζεται η επέτειος των διαπραγμ...