Ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσιάζει το Ρεμπέτικο όπως θα το έγραφε σήμερα: Μυσταγωγία με ψάλτες και βυζαντινές… πινελιές 41 χρόνια μετά [videos]
Μία πολυβραβευμένη ταινία του 1983 γίνεται η αφορμή. Η μουσική και τα τραγούδια της δείχνουν το δρόμο και ο συνθέτης τους Σταύρος Ξαρχάκος γίνεται οδηγός.
Διευθύνοντας μια πολυμελή ορχήστρα με μουσικούς, τραγουδιστές και ψάλτες, θα επιχειρήσει να προσφέρει ένα «ταξίδι» για τον κάθε «επιβάτη», με μία κοινή βιωματική «διαδρομή».
Πρόκειται για το «Ρεμπέτικο», μία συναυλία γεμάτη από τα τραγούδια που σφράγισαν την ομώνυμη ταινία του Κώστα Φέρρη σαράντα χρόνια πριν.
Για μία βραδιά, η σκηνή του Θεάτρου Γης στη Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ρεμπέτικο πάλκο και ο μαέστρος Σταύρος Ξαρχάκος με την ομάδα του θα μεταφέρουν τη συγκίνηση, τον διονυσιασμό, το φως, αλλά και τα γοητευτικά σκοτάδια των ορχηστρικών και των τραγουδιών του εμβληματικού έργου.
«Τα τραγούδια και τα ορχηστρικά μέρη είναι αυτά που γνωρίζουμε από την ταινία, όμως κάποια από αυτά είναι διαφορετικά ενορχηστρωμένα. Ο Σταύρος Ξαρχάκος θέλησε να τα παρουσιάσει με τη σημερινή του ματιά», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων η ερμηνεύτρια Ηρώ Σαΐα.
Η αλλαγή του ήχου με την προσθήκη των ψαλτών και μεγαλύτερου βυζαντινού μέρους στο ρεμπέτικο, είναι τα βασικά στοιχεία που ορίζουν τη νέα εκδοχή ενός από τα εμβληματικότερα έργα της ελληνικής δισκογραφίας.
«Νομίζω ότι “φεύγουμε” όλοι από τον εαυτό μας. Μας συνεπαίρνει ο Σταύρος Ξαρχάκος, η μουσική, το έργο το οποίο υπηρετούμε και η ιστορία που αυτό κουβαλάει», αναφέρει η καλλιτέχνιδα.
Η ίδια επισημαίνει ακόμα το ομαδικό πνεύμα και την πολυφωνία που επικρατεί από την αρχή έως το τέλος της συναυλίας. «Για μένα είναι συγκινητικό το γεγονός ότι είμαστε μία ομάδα. Είναι διαφορετικό να βλέπεις 19 ανθρώπους πάνω στη σκηνή να τραγουδάμε όλοι μαζί και να είμαστε ένα σώμα, και μαζί με εμάς να είναι και ο Σταύρος Ξαρχάκος», λέει χαρακτηριστικά.
Η ομάδα του Ξαρχάκου
Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τους συντελεστές της παράστασης που αναφέρονται αλφαβητικά και ανάμεσά τους αναγράφεται και το όνομα του Σταύρου Ξαρχάκου με την ιδιότητα του ενορχηστρωτή και διευθυντή της ορχήστρας. «Ο ίδιος το θέλησε αυτό, για να δοθεί η εικόνα της ομάδας, γιατί αυτό ονειρεύτηκε εξ’ αρχής», εξηγεί η Ηρώ Σαΐα.