Η 20 η Έκθεση Επαγγελματικών σκαφών τουρισμού “East Med Multihull Yacht Charter Show (EMMYS)”, η οποία ξεκίνησε από τον Πόρο, φιλοξενήθηκε και φέτος στο λιμάνι του Πόρου, από τις 25 Απριλίου έως τις 28 Απριλίου 2024.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πόρου "Συμμετείχαν 105 επαγγελματικά σκάφη, εκ των οποίων 65 Catamaran, 30 Motor Yachts, 5 Motor Sailers και Sailing Yachts (monohulls). Επιπλέον, 40 εκθέτες σημαντικών εταιριών ναύλωσης σκαφών και εταιρειών παροχής υπηρεσιών και εξοπλισμού και περισσότεροι από 300 ναυλομεσίτες σκαφών αναψυχής από Αμερική, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ην. Βασίλειο, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία και Τουρκία. Η συμμετοχή σκαφών φέτος ξεπέρασε τις διοργανώσεις των προηγούμενων ετών και 1.100 περίπου μέτρων λιμενικών υποδομών στην Σφαιρία για την φιλοξενία τους.
Η φετινή διοργάνωση, είχε ως αφετηρία τον «πράσινο» μετασχηματισμό του Πόρου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GR-Eco Islands με το μότο «no plastic», να διέπει τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν κατά την διεξαγωγή της διοργάνωσης, από πληρώματα και επισκέπτες.
Η διεθνής Έκθεση, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων σαλονιών θαλάσσιου τουρισμού, συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Πόρου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου, την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) και την FX Yachting, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού, την Περιφέρεια Αττικής, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE), το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, το Propeller Club, την Ένωση Ναυλομεσιτών Επαγγελματικών Σκαφών (CYBA) και τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA).
Η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στο παλιό λιμάνι του Πόρου, το απόγευμα της Πέμπτης 25 Απριλίου και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, Υπουργείων και επίσημων φορέων καθώς και βουλευτές της περιφέρειας Α΄ Πειραιά & Νήσων. Χαιρετισμούς και ομιλίες απηύθυναν η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς, o Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Αργύρης Γιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Πόρου κ. Γεώργιος Κουτουζής, ο Α΄ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Δρόσος Ρεΐζης, ο κ. Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο εκπρόσωπος της CYBA κ. Ιγνάσιο Πελούφο και η Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της EMMYS και CEO της εταιρείας FX YACHTING κ. Μπάρμπαρα Γκάμπριελ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Α΄ Πειραιώς κ. Κων/νος Κατσαφάδος και Νικόλαος Βλαχάκος, ο Δήμαρχος Τροιζηνίας Μεθάνων κ. Αναστάσιος Μούγιος, ο Διοικητής του Κ.Ε. Πόρου ως εκπρόσωπος του ΓΕΝ, Πλοίαρχος Π.Ν. Δημήτριος Μορελάτος, ο Διοικητής Α.Τ. Πόρου Αστυνόμος Α΄ Απόστολος Θυμιόπουλος, ο Λιμενάρχης Πόρου Πλωτάρχης Λ.Σ. Ελευθέριος Μόριτς, η πρώην βουλευτής Α΄Πειραιώς και Νήσων και υποψήφια Ευρωβουλευτής κ. Νόνη Δούνια, η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Βασιλική Μπόγρη, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πόρου και του Δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων, Ναυλομεσίτες και επισκέπτες της έκθεσης.
Ο Δήμος Πόρου, συμμετείχε στο “East Med Multihull Yacht Charter Show (EMMYS)”, με περίπτερο εκθέτη, όπου παρουσιάστηκαν τοπικά προϊόντα και προβλήθηκε η δυναμική του νησιού μας ως γαμήλιου προορισμόυ, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν εκθέματα ζωγραφικής και φωτογραφίας Ποριωτών καλλιτεχνών.
Την διοργάνωση και λειτουργία του περιπτέρου ανέλαβαν η Επιτροπή δημοσίων σχέσεων και εξωστρέφειας του Δήμου, ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών «Η Ποριώτισσα».
Ο Δήμος Πόρου και το Λιμενικό Ταμείο Πόρου ευχαριστεί όλους τους συνδιοργανωτές, το Λιμεναρχείο, το Αστυνομικό Τμήμα Πόρου, τους χορηγούς και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της διοργάνωσης.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για το επόμενο έτος και την 21 η East Med Multihull Yacht Charter Show (EMMYS) αλλά και για το «1 ο Διεθνές Σαλόνι Αγοροπωλησιών Σκαφών /1ο International Sales and Purchase Yacht Show (SPYS)», το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη του 2024, στο λιμάνι του Πόρου, στοχεύοντας στην μεγάλη αγορά μεταχειρισμένων σκαφών της χώρας μας και της Μεσογείου."