image description

Η αναντικατάστατη παιδίατρος της Αίγινας - Άρθρο του Γιώργου Μπήτρου

 

Η μικρή απόσταση  που χωρίζει  το νησί της Αίγινας από την πρωτεύουσα  της χώρας φαίνεται πως είναι «μεγάλο εμπόδιο» για να λυθεί οριστικά ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τις οικογένειες  του νησιού που έχουν παιδιά  καθώς και  τα σχολεία.

Η έλλειψη παιδίατρου (δημόσιου λειτουργού) από  το Κέντρο Υγείας καταγράφεται εδώ και τρία χρόνια. Μετά  το θάνατο της παιδιάτρου Ευαγγελίας  Γελαδάκη δεν έχει βρεθεί ακόμα ο/η αντικαταστάτης /τρια της.

Πολύ  συχνά  διαβάζουμε ανακοινώσεις που ενημερώνουν  για επισκέψεις παιδίατρου στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας για ένα διήμερο. Η εικόνα αυτή  παραπέμπει  σε εικόνες  της επαρχίας του ’50 ή του ’60 ή στην καλύτερη περίπτωση στην εικόνα απομακρυσμένων νησιών  του Αιγαίου που τα επισκέπτονται εθελοντές ή κλιμάκια ιατρών με φουσκωτά και ιπτάμενα δελφίνια και οι νησιώτες για κάποιες ώρες της ημέρας έχουν τη δυνατότητα και τη μοναδική ευκαιρία  να εξεταστούν και να γράψουν τα φάρμακα τους. Η λύση αυτή είναι παυσίπονο.

Αναρωτιέται κάποιος στο σημείο αυτό, αν τελικά η Αίγινα είναι  κοντά  στην Αθήνα ή πολύ μακριά! Και δεν αναφερόμαστε στη χιλιομετρική απόσταση (ναυτικά μίλια), αλλά  στην αντίληψη που επικρατεί  για τη λύση τέτοιων θεμάτων. Αν αξιοποιεί  η τοπική κοινωνία και οι επίσημοι φορείς της, τη φυσική εγγύτητα  για  τη λήψη σωστών, άμεσων, αποτελεσματικών λύσεων σε θέματα ζωτικής σημασίας όπως είναι η υγεία των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών. Αν εκμεταλλεύεται αυτή τη προνομιακή γεωγραφική της θέση  και την εύκολη πρόσβαση στα κέντρα των αποφάσεων όπως είναι τα Υπουργεία και οι Δημόσιοι Οργανισμοί ή απλά αφήνει να διαιωνίζονται τα προβλήματα.

Ενδεχομένως  να σκεφτεί κάποιος ότι η μη επίλυση ενός τέτοιου ζητήματος, τόσα χρόνια, παρά  τις επίμονες και δυναμικές  κινητοποιήσεις  Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, του Συλλόγου  των Δασκάλων και των εμπλεκόμενων με την υγεία φορέων  στο νησί, κρίνεται περίεργη!

Απευθυνθήκαμε στο Νοσοκομείο Αιγίνης «Ο Άγιος Διονύσιος» και ρωτήσαμε αν έχει εκφράσει η διοίκηση του την επιθυμία  να συμπεριλάβει στις ειδικότητες των ιατρών  του και αυτή του παιδίατρου. Η απάντηση ήταν ότι πολλές  φορές η Διοίκηση  του Νοσοκομείου  απηύθυνε προσκλήσεις ενδιαφέροντος, αλλά  δεν υπήρξε ανταπόκριση παρά  το γεγονός ότι το Ίδρυμα παρείχε πολλές  και σημαντικές  διευκολύνσεις όσον αφορά τις μετακινήσεις και τη διαμονή του ιατρού.

Εν έτει 2021 λοιπόν, όταν ένα παιδί αρρωστήσει στην Αίγινα, οι γονείς  του αναγκαστικά  θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτη παιδίατρο. Η Δημόσια Υγεία  του νησιού δεν καλύπτει αυτή την ανάγκη αλλά και το κράτος δεν εξασφαλίζει το αγαθό  της  υγείας που είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένο  δικαίωμα, δηλαδή η παροχή ίσων ευκαιριών όλων των πολιτών στην υγεία.

Αλλά  είπαμε η απόσταση  Αίγινας – Πειραιά  είναι τεράστια!

Στην αρχή  κάθε  σχολικής χρονιάς οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να εξεταστούν από  Δημόσιο λειτουργό  της Υγείας και να αποκτήσουν ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή). Οι Διευθυντές  των Σχολείων, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και ιδιαίτερα οι γυμναστές θα πρέπει να  γνωρίζουν για  τυχόν προβλήματα υγείας (καρδιακά – αναπνευστικά – κινητικά – αλλεργίες)  των μαθητών τους. Η ύπαρξη αυτής της γνωμάτευσης από  Δημόσιο φορέα  υγείας εξασφαλίζει  την απρόσκοπτη συμμετοχή του μαθητή στις σχολικές δραστηριότητες και στο μάθημα  της γυμναστικής. Και  δεν είναι μόνο αυτό. Κατά  τη διάρκεια λειτουργίας  των σχολείων  ένας μικροτραυματισμός, η εκδήλωση μιας αλλεργίας, ένα ατύχημα, αναγκάζει  τη σχολική κοινότητα  να απευθυνθεί στον παιδίατρο.

Σε ποιόν παιδίατρο όμως;

Στο σημείο αυτό  δεν θέλουμε να αδικήσουμε τις προσπάθειες  του Κέντρου Υγείας Αίγινας που στην αρχή της χρονιάς κατορθώνει να καλύψει  αυτή την ανάγκη κυρίως για  τους μαθητές  της Α΄ τάξης κάθε βαθμίδας. Αλλά αυτή η προσπάθεια είναι αποσπασματική. Δεν είναι μόνιμη.

Επί πολλά  χρόνια η ακούραστη Ευαγγελία Γελαδάκη με τη μεθοδικότητα, την επιστημοσύνη, τη συνέπεια και την επιμονή που τη χαρακτήριζαν, εξέταζε  τους πρώτους μήνες κάθε σχολικής χρονιάς όλο το μαθητικό δυναμικό της Αίγινας, συνεπικουρούμενη από τις συνεργάτιδες της και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας. Παράλληλα επισκεπτόταν τα σχολεία και διοργάνωνε ενημερωτικές συναντήσεις με  τους μαθητές  για θέματα διατροφής και προσωπικής υγιεινής.

Κάποιοι αγαναχτούσαν και γκρίνιαζαν με αυτή την «υπερδραστηριότητα»  της παιδιάτρου γιατί χάνονταν κάποιες διδακτικές ώρες. Τώρα περάσαμε στο άλλο άκρο!

Παρά  τις φιλότιμες προσπάθειες των εμπλεκομένων με τα θέματα υγείας του νησιού, το πρόβλημα  δεν λύθηκε. Παραμένει. Κι όσο παραμένει εγκυμονεί κινδύνους  για  την οικογένεια και το σχολείο.

Μέχρι λοιπόν να βρεθεί οριστική λύση, ας περιμένουμε  την ανακοίνωση  για τις ημέρες  που θα μας επισκεφτούν  οι παιδίατροι στην ……ακριτική Αίγινα!

Τελικά  μήπως η φράση: «ουδείς αναντικατάστατος» καταρρίφθηκε;

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΓιώργος Μπήτρος

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση και λειτουργία σχολείου Ειδικής Αγωγής στην Αίγινα αναγνωρίστηκε από όλους ως μια πολύ θετική κίνηση για τα εκπαιδευτικά θέματα του νησιού.   Η μορφή κ...

image descriptionΓιώργος Μπήτρος

Διαβάσαμε με προσοχή το Δελτίο Τύπου που απέστειλε στα ηλεκτρονικά μέσα το απερχόμενο Εφορευτικό Συμβούλιο  της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας και αναλογιστήκαμε το σπουδαίο έργο που...

image descriptionΓιώργος Μπήτρος

  Η επιτυχία  που κατέγραψαν οι μαθητές  με την είσοδό  τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ειδικά φέτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Σήμερα Παρασκευή 28  Αυγούστ...

image descriptionΓιώργος Μπήτρος

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση σε τηλεπαιχνίδι  ή σε κάποιο διαγώνισμα σχολείου. Δεν είναι όμως.     Το ερώτημα αυτό διατυπώνουν  οι διαβάτες της οδού Κυβερνείου, βλέποντας το μεγάλο...

image descriptionΓιώργος Μπήτρος

Του Γιώργου Μπήτρου Η Αίγινα μπαίνει στο κάδρο του εορτασμού των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης με το ρόλο που της αναλογεί ως Πρώτης Πρωτεύουσας  του Ελληνικο...

image descriptionΓιώργος Μπήτρος

Του  Γιώργου Μπήτρου Μια παράξενη λέξη μπήκε τελευταία στο λεξιλόγιο όσων ασχολούνται με το περιβάλλον. Η προέλευση της προέρχεται από το μηχάνημα «βυθοκόρος» το οποίο ανασύρει από...