image description
image description

Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας: Ένας πνευματικός φάρος σε αφεγγείς καιρούς - Άρθρο του Γ. Μπήτρου

Διαβάσαμε με προσοχή το Δελτίο Τύπου που απέστειλε στα ηλεκτρονικά μέσα το απερχόμενο Εφορευτικό Συμβούλιο  της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας και αναλογιστήκαμε το σπουδαίο έργο που επιτελεί αθόρυβα και άοκνα εδώ και δεκαετίες.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί από το 1949 αδιάλειπτα χωρίς να έχει  το δικό της χώρο. Σε εποχές που στα σπίτια έλειπαν τα βιβλία, στα σχολεία δεν υπήρχαν σχολικά βιβλία για όλους, ούτε εγκυκλοπαίδειες, η Δημόσια Βιβλιοθήκη έπαιξε έναν μέγιστο εκπαιδευτικό ρόλο.

Δεν κατέφευγαν σε αυτήν μόνο οι μαθητές για να βρουν υλικό για εργασίες  τους, αλλά και για να δανειστούν πολλά λογοτεχνικά βιβλία. Ερευνητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και απλοί πολίτες του νησιού έβρισκαν εκεί πρόσφορο υλικό για εργασίες και έρευνα αλλά και τη συντροφιά,  οι τελευταίοι, ενός βιβλίου.

Σήμερα,  σε αντίθεση με άλλες βιβλιοθήκες σε πολλά σημεία  της χώρας μας όπου παρόμοιοι χώροι χαίρουν μεγάλης εκτίμησης  και προσοχής, όπου στεγάζονται σε σύγχρονα κτίρια και είναι εφοδιασμένοι με σύγχρονα μέσα, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της "Πρώτης Πρωτεύουσας  της Ελλάδας" ασφυκτιά σε ένα κτίριο όπου οι Γερμανοί έκτισαν για εντευκτήριο  των στρατιωτών τους!!!

Σήμερα υπάρχει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη όχι απλά εκσυγχρονισμού της Βιβλιοθήκης και των υπηρεσιών της αλλά και της μόνιμης εγκατάστασης  της σε έναν χώρο μεγάλο, άνετο που να πληροί τις προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας της και να καλύπτει  τις τοπικές ανάγκες επισκεπτών και όχι μόνο.

Το απερχόμενο Εφορευτικό Συμβούλιο  αφήνει πίσω του  σημαντικό έργο, βάζοντας τις βάσεις για να μπορέσει η Βιβλιοθήκη να ανοίξει τα φτερά  της στο μέλλον.

Η αύξηση των εγγεγραμμένων μελών της κατά  372 άτομα καθώς και η αύξηση των τίτλων του καταλόγου των βιβλίων της κατά 1242, μαρτυρούν το ζωηρό ενδιαφέρον των Αιγινητών αλλά και τη συστηματική και στοχευόμενη δουλειά που έχει γίνει.

Σήμερα σχεδόν 25.000  βιβλία  είναι συγκεντρωμένα, λόγω έλλειψης επαρκούς χώρου, στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος. Ο όγκος είναι τεράστιος.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη τα χρόνια που πέρασαν ανανεώθηκε αποκτώντας ένα φιλικό και προσιτό προφίλ στην κοινωνία με ηλεκτρονική παρουσία, αλλά και οργανώνοντας δράσεις που την έφεραν πιο κοντά  στον πολίτη.

Το απερχόμενο Εφορευτικό Συμβούλιο αποσπά  το θαυμασμό μας για την αθόρυβη και επιμελή εργασία του έχοντας συμπαραστάτες  τους ικανούς και πρόθυμους υπαλλήλους  της Βιβλιοθήκης.

 Ασφαλώς απομένουν πολλά να γίνουν. Και πρέπει να γίνουν!

Η μεταφορά και η εγκατάσταση  της Βιβλιοθήκης  μόνιμα σε έναν χώρο θα μπορέσει να της εξασφαλίσει την άνεση και τη σιγουριά για να αναπτύξει δράσεις και παρεμβάσεις μέσα στην κοινωνία που όλοι έχουμε ανάγκη. 

Οι προτεραιότητες του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου πρέπει να στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η λειτουργία μιας σύγχρονης Δημόσιας Βιβλιοθήκης  στο  νησί  της Αίγινας αποτελεί αίτημα των καιρών μας και ευθυγραμμίζεται πλήρως με το όραμα  του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια για  την πνευματική αφύπνιση, την εκπαίδευση και πνευματική καλλιέργεια  των πολιτών.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΓιώργος Μπήτρος

  Η επιτυχία  που κατέγραψαν οι μαθητές  με την είσοδό  τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ειδικά φέτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Σήμερα Παρασκευή 28  Αυγούστ...

image descriptionΓιώργος Μπήτρος

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση σε τηλεπαιχνίδι  ή σε κάποιο διαγώνισμα σχολείου. Δεν είναι όμως.     Το ερώτημα αυτό διατυπώνουν  οι διαβάτες της οδού Κυβερνείου, βλέποντας το μεγάλο...

image descriptionΓιώργος Μπήτρος

Του Γιώργου Μπήτρου Η Αίγινα μπαίνει στο κάδρο του εορτασμού των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης με το ρόλο που της αναλογεί ως Πρώτης Πρωτεύουσας  του Ελληνικο...

image descriptionΓιώργος Μπήτρος

Του  Γιώργου Μπήτρου Μια παράξενη λέξη μπήκε τελευταία στο λεξιλόγιο όσων ασχολούνται με το περιβάλλον. Η προέλευση της προέρχεται από το μηχάνημα «βυθοκόρος» το οποίο ανασύρει από...