Δρομολόγια πλοίων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description

Η Αίγινα και η επέτειος του 2021 - Άρθρο του Γιώργου Μπήτρου

Του Γιώργου Μπήτρου

Η Αίγινα μπαίνει στο κάδρο του εορτασμού των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης με το ρόλο που της αναλογεί ως Πρώτης Πρωτεύουσας  του Ελληνικού Κράτους.

Μπορεί η συγκρότηση της Επιτροπής για τον τοπικό εορτασμό  του  2021 να καθυστέρησε ελαφρά σε σχέση με άλλες όμορες περιοχές όπως η Ύδρα και οι Σπέτσες, ωστόσο η δυναμική της Επιτροπής φάνηκε από την πρώτη της συνεδρίαση στην αίθουσα  του παλαιού Δημαρχείου Αίγινας.

Με επικεφαλής τον έγκριτο δημοσιογράφο και Αιγινήτη στην καταγωγή κ. Μανώλη Κωττάκη και μέλη της πρόσωπα εγνωσμένης αξίας και προσφοράς στο νησί, η Επιτροπή χάραξε τη ρότα για έναν στοχευμένο εορτασμό που θα αφήσει παρακαταθήκες στο νησί και θα αλλάξει  το χάρτη της προβολής  της Αίγινας τα επόμενα χρόνια.

Με  τα Καποδιστριακά κτίρια  να αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των εκδηλώσεων η Αίγινα υπογραμμίζει και υπενθυμίζει πως είναι ο μοναδικός τόπος στην Ελλάδα που διαθέτει κτίρια τα οποία ο ίδιος ο Κυβερνήτης οραματίστηκε, σχεδίασε, θεμελίωσε και ολοκλήρωσε επί των ημερών του.

Η παρουσία και ο ρόλος της Αίγινας την περίοδο  της Επανάστασης αλλά και οι Κυβερνητικές ενέργειες και αποφάσεις  την περίοδο  των 22 μηνών, που ήταν πρωτεύουσα  του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, είναι θέματα που θα αναδειχθούν  με σύγχρονο τρόπο μέσα από τη δημιουργία ενός  ηλεκτρονικού site με τον τίτλο «Αίγινα πρώτη πρωτεύουσα».

Οι εκδηλώσεις που σχεδιάζονται έχουν ως πρωταρχικό σκοπό  τον ουσιαστικό εορτασμό της επετείου στο νησί μακριά από παλιά στερεότυπα και φόρμες. Είναι η μοναδική ευκαιρία,  με σοβαρότητα και κύρος η Αίγινα να επικοινωνήσει την βαριά ιστορία  και προσφορά  της στο κτίσιμο  του νεοελληνικού κράτους.

Ο εορτασμός  της άφιξης και ορκωμοσίας  του πρώτου Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια θα είναι η αρχή των εκδηλώσεων που θα πρέπει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία  της χώρας να τιμήσει. Η συμπόρευση με την Αθήνα σε ανάλογες  επετειακές εκδηλώσεις  έτσι όπως σχεδιάζεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής  κ. Μ. Κωττάκη θα είναι επίσης μια άκρως ενδιαφέρουσα στιγμή των  εορτασμών. Παράλληλα η ανάδειξη της Μεσαιωνικής Αίγινας, της αρχιτεκτονικής, της πνευματικής και καλλιτεχνικής της ζωής στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα είναι ένα ακόμα στοίχημα  της Επιτροπής.

Από  τον προγραμματισμό  των εκδηλώσεων ασφαλώς και δεν απουσιάζει η μορφή του Αγίου Νεκταρίου. Το 2020 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κοίμησή του. Η Αίγινα οφείλει πολλά στον μεγάλο ευεργέτη της και πνευματικό πατέρα  και αυτό δεν θα μπορούσε να το αγνοήσει η Επιτροπή που έχει ήδη εντάξει ανάλογες εκδηλώσεις.  

Η επέτειος  του 2021  είναι ένα στοίχημα  το οποίο πρέπει  να κερδηθεί  για την Αίγινα. Μόνο με  συστράτευση  όλων των υγιών δυνάμεων του νησιού, ανθρώπων που έχουν αποδείξει ότι αγαπούν τον τόπο και νοιάζονται  για το μέλλον του, πέρα από κενοδοξίες, ματαιότητες και μικροπολιτικές,  θα μπορέσει αυτό το στοίχημα να γίνει πρόκληση και να  αφήσει ένα ανεξίτηλο στίγμα μια  μεγάλη  πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά για  τις επόμενες γενιές.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΓιώργος Μπήτρος

  Η επιτυχία  που κατέγραψαν οι μαθητές  με την είσοδό  τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ειδικά φέτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Σήμερα Παρασκευή 28  Αυγούστ...

image descriptionΓιώργος Μπήτρος

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση σε τηλεπαιχνίδι  ή σε κάποιο διαγώνισμα σχολείου. Δεν είναι όμως.     Το ερώτημα αυτό διατυπώνουν  οι διαβάτες της οδού Κυβερνείου, βλέποντας το μεγάλο...

image descriptionΓιώργος Μπήτρος

Του  Γιώργου Μπήτρου Μια παράξενη λέξη μπήκε τελευταία στο λεξιλόγιο όσων ασχολούνται με το περιβάλλον. Η προέλευση της προέρχεται από το μηχάνημα «βυθοκόρος» το οποίο ανασύρει από...