ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Ο περικαλλής ναός της Αγίας Βαρβάρας στον Ασώματο.

Η  Αγία Βαρβάρα, προστάτης του Πυροβολικού Σώματος εορτάζει σήμερα  4 Δεκεμβρίου. Στην Αίγινα υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι σε αυτήν. Πρώτος χρονολογικά ο γκρεμισμένος ναός  της Παλαιάς Χώρας, σχεδόν στην είσοδο του μεσαιωνικού οικισμού, με μεγάλη αρχαιολογική αξία και ανάγλυφα σύμβολα στα τοιχώματά του που ακόμα διακρίνονται. Στον Μαραθώνα υπάρχει ο νεότερος ναός  της Αγίας Βαρβάρας, η νεότερη επίσης ενορία του νησιού. Τέλος λίγο έξω από την πόλη της Αίγινας και μέσα στην εξοχή του Ασωμάτου υψώνεται ο περικαλλής ναός της Αγίας Βαρβάρας.

 Ίσως ένας από τους ομορφότερους ναούς της Αίγινας. Η Αγία Βάρβαρα  λίγο έξω από την πόλη της Αίγινας, μετά του "Λάζαρου τις πλάκες",  ανήκει στην ενορία  των Ασωμάτων. Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού με μια νεότερη καλόγουστη προέκταση προς τα δυτικά που του χαρίζει έναν ευρύχωρο πρόναο. Σήμερα είναι περιτριγυρισμένος από πολλά σπίτια και  το Γενικό Λύκειο της Αίγινας, Περιστοιχίζεται επίσης από μια συστάδα κυπαρισσιών  που αποτελεί μια μικρή όαση δίπλα στο πολύβουο Γενικό Λύκειο Αίγινας.

    Η κατάσταση του ναού είναι εξαιρετική. Κτισμένος από Αιγινήτικο  πουρί, θυμίζει σε πολλά την Αγία Παρασκευή στο Μεριστό. Πολύ φροντισμένος και περιποιημένος από τους γείτονες αλλά  και την ενορία  του. Εντυπωσιάζει όλος ο νοικοκυρεμένος κήπος και ο περίβολος. Κολώνες από πουρί στολίζουν τον μαντρότοιχο με μια παλιά σιδεριά - κάγκελο εξαιρετικής τέχνης.

   Η  Αγία Βαρβάρα  κάποιες δεκαετίες πριν δέσποζε στην περιοχή καταμεσής μεγάλων κτημάτων που ήταν κατάφυτα από φιστικιές και ελιές. Σήμερα ο δρόμος που περνά από δίπλα της είναι πολυσύχναστος όχι μόνο λόγω της γειτνίασης με το Λύκειο αλλά και εξαιτίας πολλών σπιτιών που έχουν ανεγερθεί στην περιοχή.

 Ο ναός χρησιμοποιείται για  τον εκκλησιασμό  των μαθητών και μαθητριών του Γενικού Λυκείου Αίγινας.

Φωτογραφίες: Καλλιρρόη Μπέση

Διαβάστε επίσης