ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Ο αρχοντικός ναός του Αγίου Νικολάου των Ψαριανών.

  Ο μεγάλος αριθμός των ναών που είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο των θαλασσινών  στην Αίγινα, μαρτυρεί τη μεγάλη σχέση των Αιγινητών με τη θάλασσα  και την αέναη ναυτική τους παράδοση. Ψαράδες, σφουγγαράδες, ιδιοκτήτες μεγάλων  σκαφών που μετέφεραν προϊόντα και επιβάτες, οι Αιγινήτες από τα αρχαία χρόνια με τα πλοία  τους έφτασαν στις άκρες  της Μεσογείου, δημιουργώντας εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με πολλές πόλεις. Η συμμετοχή των Αιγινητών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, αλλά και στους μετέπειτα αιώνες η παρουσία  των Αιγινητών είναι σημαντική σε πολλές επιχειρήσεις. Ένας μεγάλος στόλος από σφουγγαράδικα καΐκα ταξιδεύει μέχρι τις ακτές  της Αφρικής και φέρνει πλούτο στο νησί.

   Ο  Άγιος Νικόλαος τον οποίο επικαλούνται στα δύσκολα και στην αρχή του ταξιδιού τους, κατέλαβε ιδιαίτερη θέση στη ζωή τους και άφησε σε εμάς  τους νεότερους ένα πλήθος ναών μικρών και μεγάλων σε όλη την έκταση της Αίγινας, σε όλα  τα σημεία. Από το Σφεντούρι και την Παλαιά Χώρα μέχρι την Κυψέλη, την Χλόη και την πόλη της Αίγινας όπου δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής και αρχοντικός ναός  των Ψαριανών αλλά και  ο εμβληματικός ναός  του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού.

  Σε  αντίθεση λοιπόν με το θαλασσινό Αη Νικόλα του λιμανιού, ο ναός  του Αγίου Νικολάου μέσα στην πόλη της Αίγινας αποκαλείται «ο Στεριανός» ή των Ψαριανών.

  Είναι ο επιβλητικότερος και αρχοντικότατος ναός  της πόλης για τον οποίο οι ενορίτες και κατασκευαστές  του, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να αποκτήσουν έναν ναό εφάμιλλο της συνοικίας τους, της αρχοντιάς  και  της κοινωνικής τους θέσης. Ο ναός κτίστηκε σε περιοχή όπου κατοικούσαν πολλοί σφουγγαράδες, καπεταναίοι και καραβοκύρηδες  του νησιού. Το μέγεθος, η μεγαλοπρέπεια και ο διάκοσμος του ναού μαρτυρούν επίσης τη μεγάλη ευλάβεια το σεβασμό την τιμή και την αγάπη που έτρεφαν και τρέφουν οι Αιγινήτες στον Άγιο της θάλασσας.

   Η ιστορία  του ναού, έτσι όπως την έχει καταγράψει στο βιβλίο  του «Χριστιανική Αίγινα» ο κ. Σ. Δημητρακόπουλος είναι μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα.

   Η σημερινή εκκλησία έχει κτιστεί βορειότερα άλλης παλαιότερης, όπως και σε αυτή τη θέση προϋπήρχε άλλη  παλαιοχριστιανική βασιλική. Στα χρόνια της  Επανάστασης  ο ναός παραχωρήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση στους πρόσφυγες Ψαριανούς που είχαν καταφύγει στην Αίγινα μετά την καταστροφή των Ψαρών (1824). Με πρωτοστάτες  τους Ψαριανούς καραβοκύρηδες  Νικολή και Ιωάννη Χατζηαλεξανδρή, Κ. Νικοδήμου, Κ. Κανάρη και άλλους επισκευάστηκε και η στέγη και το υπόλοιπο κτίριο. Αναφέρεται πως μέχρι τότε δεν είχε στέγη ο ναός. Έτσι η εκκλησία έγινε γνωστή ως ο ναός  των Ψαριανών. Τα  εγκαίνιά της έγιναν  τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο  του 1826.

   Στα  τέλη  του 19ου αιώνα η παλαιά αυτή εκκλησία κατεδαφίστηκε και στη θέση της ανυψώθηκε η σημερινή. Θεμελιώθηκε το 1890 πάνω σε οικόπεδο που παραχώρησε ο επιχειρηματίας Φουντούλης. Τα εγκαίνια έγιναν στις 12 Νοεμβρίου του 1900 από τον μητροπολίτη Αθηνών Προκόπιο Β΄ Οικονομίδη.

 

   Ο ναός είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο. Οι τοίχοι της είναι κτισμένοι με πελεκημένους ορθογώνιους πωρόλιθους. Το 1949 με δαπάνες  του αιγινήτη Δημήτριου Καίσαρη τοποθετήθηκε ρολόι αξίας τότε 22.000.000 δραχμών. Στο εσωτερικό του ναού συναντάμε έναν έξοχο ζωγραφικό διάκοσμο με έργα διαφόρων καλλιτεχνών, κυρίως όμως του Βασίλειου Σταμ. Σταματιάδη.

    Ο ναός σήμερα  χάρη στις άοκνες προσπάθειες  των κατά καιρούς εφημερίων  του αλλά και των ενοριτών του, διατηρείται σε άριστη κατάσταση και αποτελεί ένα κομψοτέχνημα μέσα στην πόλη της Αίγινας, αρμονικά συνδεδεμένος  με τα νεοκλασικά σπίτια και  αρχοντικά της περιοχής.

Φωτογραφίες  των: Καλλιρρόη Μπέση και Νεκτάριου Κουκούλη

Διαβάστε επίσης

Γ. Σμαραγδής: Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού ξανάγραψα πέντε φορές το σενάριο του "Καποδίστρια"Πολιτισμός

Την άποψη πως κάποιες δυσκολίες που βιώνουμε, όπως η πανδημία, αν τις αντιμετωπίσεις θετικά μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, διατύπωσε ο βραβευμένος, διεθνούς φήμης σκηνοθέ...

Ο Δήμος Αίγινας στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή για την ματαίωση του χωροταξικού σχεδιασμού των υδατοκαλλιεργειώνΑίγινα

Με ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, και ο Δήμος Αίγινας συνυπογράφει το Ψήφισμα για την ματαίωση των ΠΟΑΥ, την αλλαγή του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργε...

«ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ  του Αιακίδη» ή …του Μιχάλη Μουτσάτσου - Ρεπορτάζ της Σίλας ΑλεξίουΑίγινα

Γεγονότα που συνέβησαν τη δεκαετία του 2000, σχολιασμένα από τον πάντα εύστοχο παρατηρητή Μιχάλη Μουτσάτσο, έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε μέσα από «Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Αιακίδη», π...