ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγκύκλιος για την λειτουργία των Δημοτικών Κοινοτήτων: Όργανα διοίκησης - Αρμοδιότητες

Εγκύκλιο υπ. Αριθμ. 94 δημοσίευσε το Υπουργείο Εσωτερικών με όλες τις δυνατές διευκρινίσεις και πληροφορίες για θέματα που άπτονται της λειτουργίας των δημοτικών κοινοτήτων.

Μεταξύ άλλων η εγκύκλιος αναφέρει:

Όλες οι δημοτικές κοινότητες της χώρας εμφανίζονται στην υπ’ αριθμ.64436/01.08.2023 (Β΄4821) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, καθώς και στη «Βάση Δεδομένων Δήμων-Δημοτικές Εκλογές 2019», στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών: https://www.ypes.gr/ekloges/dimotikes-kai-perifereiakes-ekloges/cat-eguklioi–dimotikes-kai-perifereiakes-ekloges

Τα όργανα διοίκησης των δημοτικών κοινοτήτων διαφοροποιούνται ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε κοινότητας. Ειδικότερα, στις μικρές δημοτικές κοινότητες, αυτές δηλ. που έχουν μόνιμο πληθυσμό έως και διακόσιους (200) κατοίκους, προβλέπεται ένα μονοπρόσωπο όργανο διοίκησης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας. Αντίθετα, στις μεγαλύτερες δημοτικές κοινότητες, αυτές με μόνιμο πληθυσμό από διακόσιους έναν (201) κατοίκους και άνω, προβλέπεται η ύπαρξη τόσο συλλογικού (συμβούλιο δημοτικής κοινότητας), όσο και μονοπρόσωπου (πρόεδρος του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας)
οργάνου διοίκησης.
Ο αριθμός των μελών του συμβουλίου κοινότητας διαφοροποιείται ανάλογα με τον πληθυσμό της και διαμορφώνεται ως εξής:

Μόνιμος πληθυσμός δημοτικής κοινότηταςΑριθμός μελών συμβουλίου 
201 – 2.000 κάτοικοι3 μέλη
2.001 – 10.000 κάτοικοι5 μέλη
10.001 – 50.000 κάτοικοι11 μέλη
50.001 και άνω κάτοικοι15 μέλη

Οι αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης των δημοτικών κοινοτήτων περιγράφονται αναλυτικά στα άρθρα 81 [«Αρμοδιότητες προέδρου συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων»], 82 [«Αρμοδιότητες προέδρου κοινότητας έως και τριακοσίων (300) κατοίκων»] και 83 [«Αρμοδιότητες συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων»] του ν.3852/2010. 

Ο δήμαρχος, και το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του μπορεί να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στους προέδρους δημοτικών κοινοτήτων ή στα συμβούλια.

Πρόεδρος συμβουλίου δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό από διακόσιους έναν (201)έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους21 ορίζεται ο σύμβουλος του πρώτου σε εκλογική δύναμη συνδυασμού στη δημοτική κοινότητα ο οποίος έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. 

Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, πρόεδρος του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας ορίζεται ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού του δημάρχου που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. 

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σύμβουλος που να έχει εκλεγεί με τον ίδιο συνδυασμό, ή σύμβουλος του συνδυασμού αυτού που να επιθυμεί να αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του προέδρου, η θέση αυτή καταλαμβάνεται από σύμβουλο του δεύτερου σε σειρά εκλογής συνδυασμού στη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα, σύμφωνα πάντα με τη σειρά σταυρών προτίμησης.

Το συμβούλιο δημοτικής κοινότητας συνεδριάζει μόνο δια ζώσης, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του.

Το συμβούλιο έχει απαρτία όταν παρίστανται τουλάχιστον τα δύο τρίτα (2/3) των μελών του, συνυπολογιζόμενου και του προέδρου. 

Αν μετά από δύο (2) συνεχείς προσκλήσεις το συμβούλιο δεν έχει απαρτία, συνεδριάζει ύστερα από τρίτη πρόσκληση και λαμβάνει αποφάσεις μόνο για τα θέματα που είχαν εγγραφεί στην αρχική ημερήσια διάταξη, εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα αποτελούν το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του. 

Σε σύμβουλο που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις, μπορεί να επιβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 234 του ν. 3852/2010, η πειθαρχική ποινή της αργίας και σε περίπτωση υποτροπής της έκπτωσης.

Οι αποφάσεις των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό έως και διακοσίους (200) κατοίκους και οι αποφάσεις των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των διακοσίων (200) κατοίκων δημοσιεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις για τη δημοσίευση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Οι αποφάσεις των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό έως και διακοσίους (200) κατοίκους καθώς και οι αποφάσεις των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων άνω των διακοσίων (200) κατοίκων, με τις οποίες διατυπώνονται προτάσεις για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, διαβιβάζονται στον δήμαρχο μέσα σε προθεσμία οκτώ (8) ημερών από τη λήψη τους. Ο δήμαρχος φροντίζει να τεθούν αμέσως υπόψη των αρμόδιων οργάνων του δήμου (δηλ. του δημοτικού συμβουλίου ή της δημοτικής επιτροπής), τα οποία οφείλουν να τις μελετήσουν και να ενημερώσουν σχετικά για κάθε θέμα το αρμόδιο όργανο της δημοτικής κοινότητας μέσα σε ένα (1) μήνα.

Τα αρμόδια όργανα του δήμου μπορούν:

α) να επιστρέψουν την απόφαση του οργάνου της δημοτικής κοινότητας με παρατηρήσεις για τυχόν επανεξέταση του θέματος,

β) να την παραπέμψουν στο δημοτικό συμβούλιο,

γ) να τη διαβιβάσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση, τα αρμόδια όργανα του δήμου οφείλουν να ενημερώνουν τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας ή τον πρόεδρο του συμβουλίου της κοινότητας για τα μέτρα που λαμβάνονται για την προώθηση των θεμάτων που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις των οργάνων της κοινότητας.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας στον οποίο κοινοποιούνται όλες οι ενέργειες, πράξεις και παρατηρήσεις των οργάνων και υπηρεσιών του δήμου που αναφέρονται στις αποφάσεις του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, υποχρεούται να ενημερώνει αμέσως το συμβούλιο.

Στους προέδρους και στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων αποστέλλεται αντίγραφο της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου και των αποφάσεων αυτού και των άλλων συλλογικών οργάνων του δήμου.

Όταν στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν αποκλειστικά δημοτική κοινότητα του δήμου, προσκαλείται και ο πρόεδρος του συμβουλίου ή ο πρόεδρος της αντίστοιχης δημοτικής κοινότητας, ο οποίος στην περίπτωση αυτή μετέχει στη συνεδρίαση με δικαίωμα ψήφου.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της δημοτικής κοινότητας, καλούνται με ευθύνη του προέδρου ή του συμβουλίου της, σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τουλάχιστον μία

φορά κατ’ έτος, σε συνέλευση προκειμένου να προτείνουν στα αρμόδια όργανα του δήμου τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο δήμος, ανάλογα με το χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της κοινότητας και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, ιδίων ως προς:

? την παροχή κοινωνικών ή άλλων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής τους,

? τη λήψη μέτρων για την προστασία των ηλικιωμένων και των παιδιών στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του δήμου,

? τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν στην δημοτική κοινότητα,

? την παροχή υπηρεσιών για την τουριστική αξιοποίηση και προβολή της δημοτικής κοινότητας,

? την εφαρμογή πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών προγραμμάτων,

? κάθε άλλο θέμα που αφορά την δημοτική κοινότητα.

myOTA.gr

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Μνήμη παλαιών εκπαιδευτικών στην εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Κυψέλη.Αίγινα

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών δίνει την ευκαιρία στην εκπαιδευτική κοινότητα  της Κυψέλης να  θυμηθεί και να τιμήσει  τους παλαιούς εκπαιδευτικούς των σχολείων της που πλέον δεν είναι...

Εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο για την ορθή διαχείριση των άγριων ζώων με τη συμμετοχή του ΕΚΠΑΖ και Κινέζων επιστημόνωνΑίγινα

Το Σάββατο 27/1/2024 στο Λαογραφικό μουσείο της Αίγινας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ενημέρωση Κινέζων επιστημόνων για την ορθή διαχείριση των άγριων ζώων στην Ελλάδα. Στην εκ...

Αίγινα: Ομιλία του Σε. Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου προς τιμήν των εκπαιδευτικών.Αίγινα

Ομιλία με θέμα: "Το έργο του Ευαγγελισμού δεν είναι επιλογή αλλά εντολή Του Χριστού προς όλους" θα πραγματοποιηθεί στο Νεανικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας Σπετσών και Αιγίνη...

Αίγινα: "Νέα Αριστερά- Αίγινας" Δελτίο τύπου για τη βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό.Αίγινα

Πριν ακόμη κλείσει ένα χρόνο λειτουργίας, το εμβληματικό ιστορικό έργο του   υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς νερού ΕΥΔΑΠ  από τη Σαλαμίνα στην Αίγινα ,  έχει υποστεί βλάβη, αφήνοντας...

Κι όμως χιόνισε και στην Αίγινα!Αίγινα

Μπορεί οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον χιονιά να παρέκλιναν προς το ηπιότερο, αλλά να που χιόνισε και στην Αίγινα και μάλιστα σε ένα μέτριο υψόμετρο 370 μέτρων, όπως είναι σ...

Επιστολή Σίλας Αλεξίου προς Φίλιππο Τζίτζη: Η βλάβη του αγωγού να μπει στην Ατζέντα του  δημοτικού συμβουλίου της ΠέμπτηςΑίγινα

Σε συνέχεια της πρόσφατης δήλωσής της, με την οποία ζητούσε την άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου για το επίμαχο θέμα της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού, η επικεφαλής της αντ...

Αίγινα: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας από την Οργάνωση "Νέα Αριστερά - Αίγινας"Αίγινα

Η Οργάνωση «Νέα Αριστερά – Αίγινας» ξεκινώντας το νέο εγχείρημα καλωσόρισε  την καινούργια χρονιά με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024  στο Nect...