image description

Αίγινα: Η "Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας" για τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου της 4/10

ΔΤ της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ» για τα θέματα που κατέθεσε προ ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4/10/2021

  1. Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τον πυρόπληκτο λαό
  2. Παράταση του έργου του αγωγού.
  3. Ερώτηση σχετικά με το αλσύλλιο της Πέρδικας
  4. Ερώτηση σχετικά με την ίδρυση από το Δήμο Αίγινας μιας Δημοτικής Κοινωνικής Υπηρεσίας
  5. Ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση διάφορων σημάνσεων από πολίτες σε δασικές περιοχές του Δήμου
  1. Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τον πυρόπληκτο λαό

Την περίοδο των μεγάλων  πυρκαγιών  του καλοκαιριού ,οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν  από αυτές, λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, έχασαν τις περιουσίες τους, τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, τα καθημερινά τους είδη.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση μείωσε στο 1/10 τη χρηματοδότηση προς τις δασικές υπηρεσίες  και στο νησί μας δόθηκαν μόνο 17.000 € τα οποία έφταναν να καθαριστεί  μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι των ζωνών πυρασφάλειας.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι εργαζόμενοι στο κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Δήμου μας παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές να προσφέρουν άοκνα τις υπηρεσίες τους για την φύλαξη των δασών του νησιού μας. Αντίστοιχα και αρκετοί εθελοντές του νησιού  μας διέθεσαν τις δυνάμεις τους για την πυροπροστασία του νησιού καλύπτοντας και αυτοί με τη σειρά τους τα τεράστια κενά που αφήνει η κεντρική εξουσία.

Η παράταξη μας άμεσα οργάνωσε κλιμάκιο για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης. Η προσέλευση των κατοίκων του νησιού μας παρά την οικονομική στενότητα που υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό ήταν κάτι περισσότερο από μεγάλη, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά και οι έφηβοι. Μέσα σε δύο μέρες συλλέχτηκαν είδη πρώτης ανάγκης περίπου 2,5 τόνων. Αυτά μεταφέρθηκαν στο εργατικό κέντρο Πειραιά και από κει απεστάλησαν στον προορισμό τους. Πραγματικά το σύνθημα «ο Λαός θα σώσει τον Λαό»  βρήκε την έκφρασή του στους Αιγινήτες. Από ότι γνωρίζουμε κι άλλοι σύλλογοι και ομάδες πολιτών συνέλεξαν προϊόντα και έτσι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το νησί μας στο σύνολο του πρόσφερε αρκετή βοήθεια στους πυρόπληκτους, μιας και το κράτος απουσίαζε.

Θα θέλαμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Γυναικών Αίγινας για την παραχώρηση του χώρου για την φύλαξη των ειδών πρώτης ανάγκης .

  1. Παράταση του έργου του αγωγού.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 δόθηκε στην εταιρεία Κωσταντινίδη , από την Περιφέρεια Αττικής, μια ακόμα παράταση για την εκτέλεση του έργου του αγωγού. Πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα είναι η τελευταία μιας και οι 92 ημέρες παράτασης που δόθηκαν  είναι «με αναθεώρηση» και μπροστά μας έχουμε χειμώνα.

Επειδή ,με τις συνεχείς παρατάσεις, η ημερομηνία παράδοσης του έργου ολοκληρωμένου είναι άγνωστη ,έχουμε ηδη ζητήσει στο παρελθόν,  και ξαναζητάμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την Δημοτική Αρχή προκειμένου άμεσα το νησί να υδροδοτηθεί από το συγκεκριμένο έργο.

Για την ιστορία, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι οι συνεχιζόμενες παρατάσεις και άλλα γεγονότα, ανέβασαν τη δαπάνη του έργου από το αρχικό ποσόν που ήταν 20.826.535,50 9 € στο ποσό των 23.867.864,30 7 €,δηλαδή αύξηση κατά 3.041.328,98€. Χρήματα τα οποία δίνονται από την τσέπη μας τα οποία θα μπορούσαν να είχαν δωθεί για να εξυπηρετηθούν άλλες λαϊκές ανάγκες  όπως η σχολική στέγη η οδοποιία κλπ  .

  1. Σχετικά με το αλσύλλιο στην Κοινότητα Πέρδικας

Στην κοινότητα Πέρδικας, υπάρχει πευκόφυτη έκταση, η οποία συνορεύει με το δημοτικό σχολείο Πέρδικας κι εμπρός από αυτήν διέρχεται η οδός Αγίου Σώζοντος.

Κατά την περίοδο λειτουργίας της κοινότητας Πέρδικας ως αυτοδύναμη κοινότητα, ο πευκόφυτος αυτός ο χώρος είχε χαρακτηριστεί αλσύλλιο. Επί αρκετά χρόνια, από την κοινότητα Πέρδικας είχαν εγκατασταθεί κατασκευές και όργανα παιδικής χαράς.

Όπως έκανε γνωστό η δημοτική Αρχή, αυτή η παιδική χαρά πρόκειται να μεταφερθεί στην περιοχή του κοινοτικού γραφείου με ταυτόχρονη παύση της λειτουργίας της στον συγκεκριμένο χώρο.

Ζητάμε να ενημερωθούμε αν έχει αλλάξει ο χαρακτηρισμός του αναφερόμενου χώρου και εάν ναι , ποιος είναι ο νέος χαρακτηρισμός του.

Αν έχει αλλάξει ο χαρακτηρισμός  ζητάμε να ενημερωθούμε για τις αιτίες που οδήγησαν στην αλλαγή του και αν παραμένει στην ιδιοκτησία  του Δήμου Αίγινας.

  1. Σχετικά με την ίδρυση από το Δήμο Αίγινας μιας Δημοτικής Κοινωνικής Υπηρεσίας

Το 2017 ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο εσωτερικός κανονισμός του Κέντρου Κοινότητας το οποίο υπάγεται διοικητικά, οικονομικά και θεσμικά στο Δήμο Αίγινας και ανήκει οργανωτικά στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Πειραιά έως ότου ο δήμος Αίγινας προβεί στην σύσταση ιδίας κοινωνικής υπηρεσίας.

Ζητάμε να ενημερωθούμε αν τέσσερα χρόνια μετά την σύσταση του Κέντρου Κοινότητας, ο Δήμος Αίγινας έχει καταφέρει να συστήσει δική του Κοινωνική Υπηρεσία έτσι ώστε, να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό αυτή την δομή και να μπορέσει χωρίς καμιά εποπτεία να εξειδικεύσει την προσφορά του προς τους Αιγινήτες ή ακόμα εποπτεύεται από τον Δήμο Πειραιά.

Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε ζητάμε να πληροφορηθούμε αν προβλέπεται χρονοδιάγραμμα ίδρυσης του από το Δήμο Αίγινας καθώς και αν και μετά το τέλος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα συνεχίσει να λειτουργεί.

  1. Σχετικά με την τοποθέτηση διάφορων σημάνσεων από πολίτες σε δασικές περιοχές του Δήμου

Πολλοί πολίτες ,θεωρώντας ότι προσφέρουν κοινωνική υπηρεσία, τοποθετούν αυτόβουλα, διάφορες σημάνσεις σε δασικές περιοχές κάτι που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου, της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής. Αυτό αποτελεί περισσότερο κίνδυνο παρά προστασία των δασικών περιοχών του νησιού.

Ακόμα, η ύπαρξη οχημάτων στις ζώνες πυρασφάλειας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το δάσος, τόσο με την εκπομπή καυσαερίων ή τυχόν ατυχημάτων, όσο και τη δυσχέρεια μετακίνησης υπηρεσιακών οχημάτων.Έτσι, ο Δήμος πρέπει να κάνει γνωστό ότι οι ζώνες πυρασφάλειας δεν είναι οδοί διέλευσης.

Ζητάμε να πληροφορηθούμε με ποιον τρόπο η Δημοτική Αρχή προτίθεται να ενημερώσει τους μόνιμους κατοίκους,  αλλά και τους παραθεριστές έτσι ώστε, να μην συνεχίζεται αυτό το φαινόμενο στο μέλλο

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΑίγινα

 Η εκδημία  της κορυφαίας  των ελλήνων αρχαιολόγων Έβης Τουλούπα που τόσο αγάπησε την Αίγινα σκορπά θλίψη σε όσους την γνώρισαν, την συναναστράφηκαν και συζήτησαν μαζί της. Η Έβη Τ...

image descriptionΑίγινα

Ανακοίνωση από το Δήμο Αίγινας για την αναγκαιότητα δήλωσης των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ «Δήλωση τετραγωνικών μέτρων ακινήτων» Σας ενημερώνουμε ότι ...

image descriptionΑίγινα

Τα χρώματα του φθινοπώρου αναδεικνύουν για άλλη μια φορά  την Αίγινα. Η Αίγινα είναι όμορφη κάθε εποχή. Το φθινόπωρο όμως λές και της πάει περισσότερο. Μουντός συννεφιασμένος ουραν...

image descriptionΑίγινα

Αναστάτωση προκλήθηκε απόψε στο εξωτερικό λιμάνι της Αίγινας καθώς κινδύνεψαν δύο ιστιοφόρα που είχαν δέσει στο σημείο πίσω από τα εκδοτήρια των εισιτηρίων των πλοίων. Το ξαφνικό μ...

image descriptionΑίγινα

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε πριν λίγο την Αίγινα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατή βροχή συνοδευόταν από ισχυρούς νότιους ανέμους, προκαλώντας προβλήματα στα σκάφη του λιμανιού της Αίγ...

image descriptionΑίγινα

Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Πειραιά είναι ο βασικός ομιλητής της ανοικτής πολιτικής εκδήλωσης της Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Αίγινας. Σχετικά: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π...

image descriptionΑίγινα

Το φουσκωτό σκάφος του  βουλευτή  και Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη έκλεψαν άγνωστοι σήμερα Κυριακή, τις πρώτες πρωινές ώρες, από το λιμάνι της Αίγινας. Την κλοπή ...

image descriptionΑίγινα

Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, με πόρους από το ΕΣΠΑ ύψους 500.000 ευρώ,  το Λιμενικό Σώμα προμηθεύεται περιπολικό σκάφος με υγειονομικό εξοπλισμό, για την άμεση και ασφ...