Το Σάββατο 27/1/2024 στο Λαογραφικό μουσείο της Αίγινας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ενημέρωση Κινέζων επιστημόνων για την ορθή διαχείριση των άγριων ζώων στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 20 επιστήμονες-βασικά στελέχη ιδιωτικών και δημόσιων φορέων της Κίνας οι περισσότεροι των οποίων είναι καθηγητές πανεπιστημίων με κύριο τομέα της εξειδίκευσής τους την προστασία και αποκατάσταση φυσικών οικοσυστημάτων και κυρίως την διαφύλαξη της πολύτιμης βιοποικιλότητας αλλά και την αντιμετώπιση των ιώσεων που ενδέχεται να σχετίζονται με την μετανάστευση πτηνών. Κύριος σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι Κινέζοι επιστήμονες για το πώς αντιμετωπίζονται τα αντίστοιχα προβλήματα από τους Έλληνες συναδέλφους τους καθώς τις μεθόδους και την τεχνογνωσία που χρησιμοποιούν.
Την εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του ο κ. Γιάννης Πουλόπουλος ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.), πρωτοπόρος στη φροντίδα και περίθαλψη αγρίων ζώων με σκοπό την επιστροφή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Η ομιλία του αφορούσε στην πλούσια βιοποικιλότητα των Ελληνικών οικοσυστημάτων παρά την μικρή έκταση της χώρας μας αλλά και στην εικοσάχρονη λειτουργία του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Σταύρος Καλπάκης ιδρυτικό μέλος της Μ.Κ.Ο. με την επωνυμία «Δράση για την Άγρια Ζωή» που έχει έδρα την Θεσσαλονίκη. Όπου με την αναλυτική ομιλία του επεξήγησε στους Κινέζους επιστήμονες την σπουδαιότητα της χώρας μας για τους διαφόρους τύπους οικοσυστημάτων που έχει, για το σημαντικό ρόλο που παίζει ως κόμβος για τα αποδημητικά πουλιά μεταξύ Ευρώπης Ασίας και Αφρικής και τέλος για το καθεστώς προστασίας Εθνικών Πάρκων, Εθνικών Δρυμών, Φορέων Διαχείρισης κλπ.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κ. Πηνελόπης Καραγιάννη Ορνιθολόγου ειδική στις δακτυλιώσεις. Αναφέρθηκε στις μεθόδους σήμανσης πτηνών στη χώρα μας την και καταγραφή βιομετρικών στοιχείων.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Μαρινος ενώ μετά την ολοκλήρωσή της οι Κινέζοι επιστήμονες επισκέφτηκαν την Ι.Μ. της Παναγίας Χρυσολαιοντισσας όπου ευχαρίστησαν την Αγία Ηγουμένη για την συμβολή του Μοναστηριού στην δημιουργία των εγκαταστάσεων φιλοξενίας του Ε.Κ.Π.Α.Ζ..
Ρεπορτάζ του Άγη Νταλαγιάννη