ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description
image description
image description
image description
image description
image description

Αίγινα:Η  «Μύρτις» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας.

Ήταν η σειρά  της Αίγινας να  υποδεχθεί τη «Μύρτιδα», το κορίτσι αυτό που έπεσε θύμα του λοιμού που έπληξε την Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού πολέμου. Το κρανίο της βρέθηκε σε άριστη κατάσταση μέσα σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό μαζί με την οδοντοστοιχία της. Το τελευταίο στοιχείο κινητοποίησε τον καθηγητή οδοντιατρικής κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη να προχωρήσει σε μια πορεία ερευνών μαζί με άλλες ειδικότητες επιστημόνων και να συνθέσουν το πρόσωπο της εντεκάχρονης κοπέλας, στην οποία έδωσαν το όνομα «Μύρτις»

Η μικρή Αθηναία  του 5ου αιώνα π.Χ. σήμερα ταξιδεύει σε πολλά μουσεία, διδάσκεται ακόμα  και στα σχολεία  της Αυστραλίας, έγινε αντικείμενο συνεδρίων, γραμματόσημο, πίνακας ζωγραφικής.

Η προσπάθεια  του κ. Μ. Παπαγρηγοράκη ξεκίνησε από το 2012. Χθες  το βράδυ – Παρασκευή 27 Μαΐου στις 20.30 πραγματοποιήθηκε μια σεμνή τελετή εγκαινίων στην οποία ο κ. Παπαγρηγοράκης ανέπτυξε τη δράση  του και ξεφύλλισε πολλές πτυχές αυτής της πορείας  της «Μύρτιδος». Τέλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πλέον μαζί με την ομάδα  του προχωρούν στην ανασύνθεση δύο ακόμα παιδικών μορφών της αρχαιότητας.

Η έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής θα παραμείνει ανοιχτή για  το κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας  μέχρι  τις 4 Ιουνίου. Πολλά  Δημοτικά σχολεία έχουν ήδη κλείσει επισκέψεις. Η μικρή «Μύρτις» μεταφέρει ένα αντιπολεμικό μήνυμα και κυρίως  το μεγάλο θέμα  της παιδικής θνησιμότητας.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος  του Πολιτιστικού Συλλόγου  η «Αιγινήτισσα» κ. Αγγελική Ναρλή και ο κ. Γρηγόρης Μηλόπουλος εκ μέρους της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Παρούσα η αντιδήμαρχος κ. Μ. Κουκούλη εκ μέρους του Δήμου, η πρόεδρος  του Φεστιβάλ Φιστικιού κ. Μαριλένα Γιαννούλη, πολλοί εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι φορέων.

 

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΑίγινα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, φιλοξενεί τη φωτογραφική έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», που αναφέρεται στο...

image descriptionΑίγινα

Μήνυμα απηύθυνε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Ι. Ζορμπάς προς  τους μαθητές  της Γ΄Λυκείου που από σήμερα διαγωνίζονται στις Γενικές εξετάσεις. Σήμερα  2 Ιουνίου ξεκινούν οι μαθητές  της Γ...

image descriptionΑίγινα

Η χορωδία Ευρωπούλων της Κέρκυρας  "Ιωάννης Καποδίστριας" καλεσμένη από την αντιδήμαρχο Τουρισμού της Αίγινας κ. Μαίρη Κουκούλη, γέμισε με μελωδίες  το Σαββατόβραδο στο αμφιθέατρο ...