ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Νίκος Πτερούδης στο SM: Το επίπεδο καθαριότητας στην Αίγινα έχει ανέβει

Η  αλλαγή που παρατηρείται  τους τελευταίους μήνες  στο χώρο της καθαριότητας  στην Αίγινα, με την τοποθέτηση πολλών καινούργιων κάδων απορριμμάτων, αλλά και οι παρεμβάσεις που επιχειροπύνται ήταν η αφορμή για μια κουβέντα με τον κ. Νίκο Πτερούδη αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Αίγινας.

 

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Μπήτρο -

 

 

Ο ίδιος δηλώνει ότι  είναι  «ο σκουπιδιάρης της Αίγινας» υπογραμμίζοντας  τη θητεία  του στην ίδια θέση την τετραετία  της διοίκησης Π. Κουκούλη. Η επιστροφή της ανακύκλωσης, η εμφάνιση πολλών κάδων με το σχετικό σήμα όπως και οι καμπάνες για  τη συγκέντρωση γυαλιού, τα σχέδια του για το χώρο  της Σκοτεινής, η δημιουργία  τσιμεντένιων υποδοχών  για  τους κάδους, ο μηχανολογικός εξοπλισμός  του Δήμου και ο ερχομός ακόμα  και των καφέ κάδων ήταν από τα θέματα που έθιξε  στη συζήτηση μας ο κ. Πτερούδης. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο  του και βλέπει μπροστά κάνοντας σχέδια για πολλούς τομείς  της καθαριότητας.

Πως βαδίζει η  ανακύκλωση στην Αίγινα σήμερα;

- Είμαι ικανοποιημένος από το πρόγραμμα  της ανακύκλωσης μέχρι τώρα, παρά  το γεγονός ότι είχαμε προγραμματίσει εκδηλώσεις για  την ενημέρωση των πολιτών, όπως και στα σχολεία, που δεν έγιναν λόγω της πανδημίας. Ειδικά στα σχολεία θα ερχόταν θίασος που μέσα από το θεατρικό παιχνίδι θα παρουσιαζόταν στους μαθητές το πρόγραμμα της ανακύκλωσης με τρόπο ελκυστικό και σύγχρονο.  Σήμερα σε όλη την Αίγινα είναι σε  λειτουργία 180 με 190 κάδοι ανακύκλωσης. Δυστυχώς από Σουβάλα μέχρι Βαγία  δεν έχουμε πάρα μόνο στο super market του Κρητικού στους Αγίους. Αυτή τη στιγμή έρχονται άλλοι είκοσι. Σκοπός  μας είναι να αποσυρθούν όλοι οι παλαιοί. Θα είχαμε προχωρήσει περισσότερο αλλά από το τέλος Φεβρουαρίου, λόγω κορονοϊού, η εταιρεία, που υλοποιεί την ανακύκλωση,  δεν παρέδιδε κάδους. Ωστόσο θα ήθελα περισσότερους  για να καλυφθεί όλη η Αίγινα. Θα έπρεπε να έχουμε 300 κάδους ανακύκλωσης.

Ποια η απόδοση της ανακύκλωσης μέχρι σήμερα  σε αριθμούς;

- Πάει πάρα πολύ καλά. Έχουμε μέχρι τώρα 200  τόνους ανακυκλώσιμο υλικό. Βεβαίως αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στους 1000  τόνους  σκουπίδια που συλλέγουμε όλο το χρόνο.

Σε πολλά σημεία έχουν τοποθετηθεί οι κάδοι για  την ανακύκλωση γυαλιού. Υπάρχει ανταπόκριση σε αυτό το είδος ανακύκλωσης;

- Και αυτός ο τομέας πάει πολύ καλά. Τοποθετούνται σταδιακά 42 καμπάνες  για ανακύκλωση γυαλιού. Το Lock down μας  έφερε λίγο πίσω  στον προγραμματισμό μας.

 

 

Ποιος είναι ο στόχος  σας για την ανακύκλωση;

- Η εναπόθεση 1000  τόνων σκουπιδιών που παράγουμε και μεταφέρουμε κοστίζει  500.000 ευρώ, χωρίς το κόστος μεταφοράς τους. Το ζητούμενο είναι από  αυτή την ποσότητα σκουπιδιών το 20% να είναι ανακυκλώσιμο. Το 2019 ήμασταν στην τελευταία θέση (0%)  ανάμεσα στους Δήμους της Αττικής όσον αφορά  την ανακύκλωση. Έξι χρόνια η ανακύκλωση είχε σταματήσει και οι κάδοι χρησιμοποιούνταν για όλα  τα σκουπίδια. Γι’ αυτό και είχαμε προγραμματίσει από το Φεβρουάριο  του 2020 εκδηλώσεις ώστε να μάθει ο κόσμος την αξία  της ανακύκλωσης.

Με τους κοινούς κάδους των σκουπιδιών τι γίνεται;

- Έχουμε  τοποθετήσει 250 καινούργιους κάδους για σκουπίδια με προοπτική να  φθάσουμε τους 400. Αυτοί οι κάδοι θα καλύψουν όλες  τις ανάγκες  της Αίγινας. Σκοπός μου είναι να υπάρχουν 200 κάδοι ανακύκλωσης και 500 για  τα υπόλοιπα σκουπίδια. Θα αποσυρθούν όλοι οι παλαιοί κάδοι.

Ήδη έχουν αρχίσει και εμφανίζονται δίπλα στους κάδους τα γνωστά μας στρώματα.

- Από  την αρχή της θητείας μου, 1η Σεπτεμβρίου,  έχω περισυλλέξει περίπου 1500 στρώματα. Είναι μια δύσκολη περίπτωση γιατί ξεχωρίζουμε το ύφασμα από τα ελατήρια και τα σίδερα που έχουν μέσα. Απαιτεί πολύ δουλειά και χρόνο ο τεμαχισμός και η διάλυση τους. Και  το κάθε υλικό πηγαίνει  σε διαφορετικούς αποδέκτες.

 

 

Είχατε μιλήσει  στην ενημερωτική συνάντηση στο Δημοτικό Θέατρο για τους καφέ κάδους. Ακόμα δεν τους έχουμε δει.

-  Προβλέπεται μέχρι το τέλος του Ιουνίου η παραλαβή καφέ κάδων οι οποίοι θα μπουν σε εστιατόρια, μαγειρεία και καφέ  και προορίζονται  για τα οργανικά σκουπίδια. Θα είναι κάδοι δυο μεγεθών τους οποίους θα διαχειρίζεται ένα αυτοκίνητο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μειώσουμε  τον όγκο των σκουπιδιών της Αίγινας. Ασφαλώς  τα οργανικά σκουπίδια συνδέεται με το μεγάλο θέμα της κομποστοποίησης. Το όνειρο μας θα ήταν να γίνει κομποστοποίηση και να παραχθεί  ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο θα μπορούσαμε να πουλήσουμε στη ΔΕΗ.

Για  τη λειτουργία  των καφέ κάδων θα κάνουμε σταυροφορία στα καταστήματα της Αίγινας με τη βοήθεια  των Κοινοτήτων. Και θα ξεκινήσουμε από την πόλη της Αίγινας.

Τελευταία  σε ορισμένα σημεία  της Αίγινας ο Δήμος δημιουργεί τσιμεντένιες βάσεις  για  τους κάδους, ώστε να νοικοκυρευτεί ο χώρος απόθεσης των σκουπιδιών. Τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτό;

- Έχουν ήδη δημιουργηθεί πολλές τέτοιες βάσεις και σκοπός μας είναι να γίνουν κι άλλες. Σε λίγες ημέρες ξεκινάμε να φτιάχνουμε τέτοιες βάσεις και στην Αγία Μαρίνα. Να σημειώσουμε ότι κάποιες υπήρχαν από παλαιότερα.

- Ένα άλλο είδος συγκέντρωσης σκουπιδιών είναι οι ηλεκτρικοί κάδοι που έχουν τοποθετηθεί σε δύο σημεία  της πόλης της Αίγινας, στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο και στον ΟΤΕ. Σήμερα λειτουργούν;

- Οι σύγχρονοι αυτοί κάδοι τοποθετήθηκαν επί Δημαρχίας Σ. Σακκιώτη. Σταμάτησαν να λειτουργούν πριν έξι χρόνια. Ο ένας από τους δύο και συγκεκριμένα αυτός που βρίσκεται στον ΟΤΕ δεν ήταν συνδεδεμένος με το ηλεκτρικό ρεύμα. Σήμερα λειτουργούν και οι δύο.

Είναι αποτελεσματικοί;

- Πάρα πολύ αρκεί να σκεφτείτε ότι ο καθένας συμπιέζει ποσότητα σκουπιδιών που ισούται με πέντε κανονικούς κάδους. Ο κάθε κάδος έχει δύο στόμια. Ένα για ανακυκλώσιμα  σκουπίδια και ένα για μη ανακυκλώσιμα.

Υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση και άλλων τέτοιων κάδων;

- Έχουν εγκριθεί άλλοι τέσσερις, αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες μας.

Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Υπάρχει επαρκής αριθμός απορριμματοφόρων και ειδικά  τώρα που έρχεται καλοκαίρι και ο όγκος των σκουπιδιών θα είναι μεγαλύτερος;

- Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι το μεγάλο μας θέμα. Με προσωπικό αγώνα και προσπάθειες  του Γ. Ζορμπά  έχει συνέλθει αρκετά. Οπωσδήποτε όμως από πλευράς αυτοκινήτων δεν θα είμαστε όπως πέρσι. Αν πέρσι κινούνταν 2 ή 3 αυτοκίνητα, φέτος έχουμε 7 διότι τα επιδιορθώσαμε.

Αυτή  τη στιγμή αγοράζουμε 3 αυτοκίνητα. Τα δύο από αυτά είναι «πρεσάκια»  για μέσα στην πόλη.

Το ανθρώπινο δυναμικό επαρκεί;

- Στην καθαριότητα δουλεύουν όλοι. Σήμερα απασχολούνται  στον τομέα αυτό σχεδόν 40 άνθρωποι. Το όνειρό μου είναι όταν θα φύγω από  τον τομέα αυτό, το σύστημα  της καθαριότητας να δουλεύει αυτόματα. Γεγονός είναι πάντως ότι  το επίπεδο καθαριότητας στην Αίγινα έχει ανέβει. Κάτι που το παρατηρούν και οι επισκέπτες μας και μου  το λένε.

Είστε αισιόδοξος για το καλοκαίρι;  Θα επαναληφθούν εικόνες  του παρελθόντος;  Και  σας ρωτώ γιατί καταστράφηκαν δύο κάδοι από φωτιά  στο Βαθύ.

- Αν αφαιρέσουμε αυτά  που κάνουν οι διάφοροι αλήτες πιστεύω ότι θα κατορθώσουμε καλύτερα πράγματα.

Οι κάδοι δεν θα έπρεπε  να καθαρίζονται  και να πλένονται;

- Δυστυχώς δεν έχουμε πλυντήριο κάδων. Είναι μια έλλειψη. Αν νοικιάζαμε τέτοιο μηχάνημα  θα μας στοίχιζε 350 ευρώ την ημέρα.

Είναι  η εποχή που πολλοί παραθεριστές έρχονται στα σπίτια τους τα καθαρίζουν, πετούν ογκώδη αντικείμενα αλλά περιποιούνται και τους κήπους τους. Τι γίνεται με τα κλαδέματα;

- Ο τεχνικός εξοπλισμός δεν μου επιτρέπει  να κάνω σωστή δουλειά. Στο κτήμα «Γκίκα» λειτουργεί ο κλαδοτεμαχιστής. Το παραγόμενο υλικό είναι λίπασμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια.

Στο σημείο αυτό υπάρχουν και πολλά παλαιά αυτοκίνητα  που δημιουργούν μια πολύ άσχημη εικόνα  στους περαστικούς αν σκεφθεί κάποιος ότι γύρω από το κτήμα Γκίκα υπάρχουν και παραθεριστικές κατοικίες.

- Αυτά  τα αυτοκίνητα θα απομακρυνθούν πολύ σύντομα. Την ερχόμενη Πέμπτη τελειώνει η Δημοπρασία για  την απομάκρυνσή τους.

Αναφερθήκατε  στον κλαδοτεμαχιστή και ο νους μας πάει στην κατάσταση  που παρουσιάζει σήμερα ο χώρος  της Σκοτεινής. Έχετε κάποια σχέδια για την ανακούφιση του χώρου από  τον όγκο των υλικών που έχουν εκεί συσσωρευτεί;

- Στη Σκοτεινή υπήρχε ένας όγκος υλικού της τάξεως των 12.500 κυβικών από  τις προηγούμενες διοικήσεις. Στο σημείο αυτό είχαν παλαιότερα εκδηλωθεί  τρεις φωτιές. Για να σβηστούν πλήρως έριξαν και χώμα. Με μια πρώτη έρευνα που κάναμε βρήκαμε ότι το 70 -80 %  του όγκου είναι χώμα. Εμείς καταρχήν θα διαχειριστούμε το χώμα και θα είμαστε ευχαριστημένοι αν το επόμενο διάστημα διαχειριστούμε  5.000 έως 5.500 κυβικά. Ευελπιστούμε ότι στο επόμενο δίμηνο ο όγκος αυτός θα έχει απομακρυνθεί. Αν συμβεί αυτό τότε ο χώρος της Σκοτεινής θα μετατραπεί σε κέντρο διαλογής και μεταφόρτωσης. Πρόσφατα ήρθε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Βάσω Μπόγρη – Θεωδορακοπούλου και επισκέφθηκε τη Σκοτεινή. Μας διαβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει ώστε να γίνει αναμόρφωση  της περιοχής σε σημείο να λειτουργεί ακόμα και κυλικείο. Συγχρόνως θα γίνει μελέτη ώστε ένα μεγάλο μέρος  των σκουπιδιών να μπορούμε να το διαχειριστούμε στον τόπο μας και να μην τρέχουμε στη Φυλή. Να  μπορέσουμε να κάνουμε κομποστοποίηση. Πιστεύω η μελέτη να είναι έτοιμη στο τέλος  του καλοκαιριού. Η αναμόρφωση του χώρου θα κοστίσει 600.000  ευρώ και θα καλυφθεί από την Περιφέρεια. Έτσι θα πηγαίνουμε μόνο 6.000 κυβικά στη Φυλή και θα έχουμε μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και μείωση του εργατικού κόστους.

Μια  τελευταία ερώτηση. Έρχεται καλοκαίρι και θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με την κίνηση των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης. Έχει γίνει συζήτηση στο Δήμο  για το θέμα  της ελεγχόμενης στάθμευσης;

- Υπήρχε  η παλαιότερη μελέτη για το θέμα αυτό και η οποία  έχει ανανεωθεί. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε και  τα σχετικά μέτρα.

Σας  ευχαριστώ πολύ.

- Και εγώ σας ευχαριστώ.

 

Διαβάστε επίσης

Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας: Πλατφόρμα Ενημέρωσης για τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείωνΑίγινα

    Η  Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας με Δελτίο Τύπου ενημερώνει τα μέλη της, τους ξενοδόχους της Αίγινας για τις νέες εξελίξεις  στο χώρο αυτό, αλλά  χάρη στην πλατφόρμα που έχει δημιουρ...