ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιατί οι Ρώσοι «ντρόπιασαν» τον καγκελάριο Σόλτς - Άρθρο του Μιχάλη Ψύλου

«Οι σύμμαχοι αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία της Γερμανίας», γράφει η Handelsblatt, σχολιάζοντας τη ρωσική υποκλοπή της συνομιλίας ανωτάτων αξιωματικών της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας.

 

«Η Γερμανία είναι ο “αδύναμος κρίκος” του ΝΑΤΟ», προσθέτει το επίσης γερμανικό περιοδικό Stern, κάνοντας λόγο για «38 λεπτά ντροπής». Οσο κράτησε δηλαδή η άκρως απόρρητη τηλεφωνική συζήτηση των Γερμανών αξιωματικών της Luftwaffe για το ενδεχόμενο να χτυπηθεί η ρωσική γέφυρα της Κριμαίας με πυραύλους Taurus (Ταύρος), αν παραδοθούν στην Ουκρανία. Μια συζήτηση που υπέκλεψαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και αναμεταδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

«Με αυτό το νέο σκάνδαλο, η Γερμανία παρέδωσε… πυρομαχικά στον Πούτιν», σημειώνει με έκδηλη οργή η FAZ.

Να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα προσπάθησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους. Όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, «τα συστήματα επικοινωνίας δεν παραβιάστηκαν», αλλά ένας Γερμανός αξιωματικός που βρισκόταν στη Σιγκαπούρη και μετείχε στη συζήτηση, μέσω μιας «μη ασφαλούς γραμμής».

Ο Πιστόριους ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τέτοιο περιστατικό δεν θα επαναληφθεί, αλλά το σκάνδαλο ήρθε να προστεθεί στα χίλια μύρια προβλήματα, που αντιμετωπίζει πλέον ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

«Κραυγαλέες τρύπες»

«Οι εταίροι στο ΝΑΤΟ  θέτουν τώρα το ερώτημα εάν μπορούν να βασιστούν στη Γερμανία ως σύμμαχο. Ή εάν η Γερμανία αποτελεί πράγματι κίνδυνο για την ασφάλεια δεδομένων  έχοντας κραυγαλέες τρύπες στον τομέα της ασφαλείας», γράφει η Frankfurter Rundschau.

Η κινεζική Jiefang Ribao από τη Σαγκάη κάνει λόγο για «ένα φιάσκο για τον Γερμανό καγκελάριο και τις μυστικές υπηρεσίες του» Το βασικό όμως είναι ότι οι αποκαλύψεις θα μπορούσαν να περιπλέξουν περαιτέρω την πρόσβαση του Κιέβου στα γερμανικά οπλικά συστήματα. Και θα αυξηθούν οι εντάσεις μεταξύ του Βερολίνου και των άλλων εταίρων του ΝΑΤΟ.

Δώρο στους Ρώσους

«Το όλο θέμα είναι ένα δώρο για τη ρωσική προπαγάνδα», σημειώνει η βρετανική Telegraph. «Αλλά το πιο σημαντικό είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από τη συζήτηση – δηλαδή η πίεση από την Ουκρανία στη Δύση να παραδώσει περισσότερο εξοπλισμό προτού η Ρωσία ξεκινήσει την αναμενόμενη εαρινή της επίθεση».

Από τη Βρετανία άλλωστε προέρχονται και τα περισσότερα βέλη κατά του Γερμανού καγκελάριου. Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας, για παράδειγμα, ήταν πολύ καυστικός. Μιλώντας στους Times: «Γνωρίζουμε ότι στη Γερμανία έχουν  διεισδύσει λίγο πολύ, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι ούτε ασφαλής, ούτε αξιόπιστη». Για να προσθέσει με έμφαση για τον Σολτς: «Λάθος άνθρωπος, στη λάθος δουλειά»

Ο καγκελάριος Σολτς αρνείται μέχρι στιγμής να δώσει στο Κίεβο τους γερμανικούς πυραύλους Taurus, με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, λέγοντας ότι η Γερμανία θα μπορούσε τότε να παρασυρθεί στον πόλεμο με τη Ρωσία. Μεταξύ άλλων, ο Σολτς φοβάται ότι οι γερμανικοί πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν για ουκρανικές επιθέσεις ακόμη και στη Μόσχα.

Ισχυρές πιέσεις

Αλλά με την υπόθεση των ρωσικών υποκλοπών στους αξιωματικούς της Luftwaffe, οι πιέσεις στον Σολτς θα αυξηθούν. Ηδη, πολιτικοί εταίροι του Σολτς από τους Πράσινους και το FDP, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες, έχουν ταχθεί υπέρ της παράδοσης των πυραύλων στο Κίεβο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Όλαφ Σολτς μπορεί να δήλωσε ότι «αυτός είναι ο καγκελάριος», μιλώντας σε φοιτητές, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γερμανοί δεν τον θέλουν. Και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα παρασυρόταν σαν το άχυρο από τον αέρα. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί οι Ρώσοι αποφάσισαν να ντροπιάσουν σε αυτόν τον βαθμό τον ηγέτη μιας ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας που αρνείται να συμμετάσχει στη γενική πολεμική φρενίτιδα; Δεν ήταν καλύτερο να αφήσουν τον Σολτς να συνεχίσει την προσπάθειά του για μετριοπάθεια; Επιπλέον, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να ερευνά τη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream… Ποιος ξέρει. Ίσως οι Ρώσοι να γνωρίζουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε, τόσο για τον διχασμό της γερμανικής κυβέρνησης όσο και για την μελλοντική τύχη του Σολτς. Ή ίσως, πιο απλά, τους βολεύει οποιοσδήποτε διχασμός στο ευρωπαϊκό μέτωπο.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική 

Διαβάστε επίσης

«Λεφτά για τους αγρότες και όχι για τον Ζελένσκι» - Άρθρο του Μιχάλη Ψύλου Μιχάλης Ψύλλος

Υπό τον «βρυχυθμό» των τρακτέρ ξύπνησαν σήμερα οι Βρυξέλλες. Τουλάχιστον 1000 τρακτέρ κατέκλυσαν την  πρωτεύουσα του Βελγίου «για να καταγγείλουν την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτ...