ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα όπλα «σώζουν» τη Γερμανία - Άρθρο του Μιχάλη Ψύλου

Η οικονομική κρίση στη Γερμανία καλά κρατεί. Η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο κατέγραψε μείωση 1,6%. Για έβδομο μήνα διαδοχικά. Και το 2023,η κορυφαία ευρωπαϊκή μεταποιητική βιομηχανία έκλεισε με απώλειες 1,5%.

Η οικονομική κρίση φέρνει πάντα και την πολιτική κρίση. «Όλοι εναντίον όλων», γράφει η οικονομική Handelsblatt και εξηγεί: Οι τρεις εταίροι στην κυβέρνηση Σολτς διαφωνούν σε όλα και το μόνο που κοιτάζουν είναι πώς θα διασωθούν στις επόμενες εκλογές.

Μόνο ένα πράγμα φαίνεται να πηγαίνει καλά στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης: Η αμυντική βιομηχανία.

 

Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 8,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,5%. Ειδικότερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η συρρίκνωση των παραγγελιών έφτασε το 15%.

Η βελτίωση προήλθε από τις μεγάλες παραγγελίες στον αμυντικό τομέα που κατέγραψαν αύξηση 110,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα δεδομένα, εξηγεί το δελτίο τύπου της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, επηρεάστηκαν από έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό παραγγελιών στρατιωτικών οχημάτων και  αεροσκαφών.

Όσο περισσότερο περνάει ο χρόνος και όσο αυξάνονται οι στρατιωτικές παραδόσεις στην Ουκρανία και ο επανεξοπλισμός των ευρωπαϊκών χωρών γενικότερα, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει η «πολεμική οικονομία» της ΕΕ. Ένα τανκ Leopard άλλωστε μπορεί να αποφέρει έσοδα στη γερμανική βιομηχανία, όσο και η πώληση 2.000 μικρών αυτοκινήτων.

Εάν είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μιας πιο συστηματικής ευρωπαϊκής προσπάθειας για υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στην Αμερική μπλοκάρουν τη βοήθεια στο Κίεβο, τότε αυτές οι εξελίξεις είναι μόνο τα πρώτα σημάδια για μια βαθιά αλλαγή στη βιομηχανία και την οικονομία.

Η ζήτηση για στρατιωτικό υλικό, προφανώς, θα αυξάνει βέβαια και τον πληθωρισμό. Για να αυξηθούν τα οπλικά συστήματα που παράγονται, να αυξηθούν οι πωλήσεις και να ανανεωθούν τα οπλοστάσια, πρέπει να κατασκευαστούν νέα εργοστάσια.

Αλλά ο αμυντικός τομέας δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες ρυθμιστικές προκλήσεις που επιβάλλει η Ευρώπη σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία ή η ενέργεια. Η επέκταση των νέων παραγγελιών για στρατιωτικό εξοπλισμό μπορεί να παράγει «ΑΕΠ», αλλά δεν προκαλεί αύξηση της αγοραστικής δύναμης, μείωση των τιμών ή των επιτοκίων.

Στην πραγματικότητα, δρα ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η ιδιωτική κατανάλωση μειώνεται, τα αυτοκίνητα που πωλούνται μειώνονται και οι επενδυτικές δαπάνες αυξάνονται. Για αυτό άλλωστε εξαιρέθηκαν από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας οι επενδύσεις για την άμυνα. Ενώ την ίδια ώρα επιβάλλεται δημοσιονομική λιτότητα για τους αγρότες και τις άλλες κοινωνικές κατηγορίες.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Μέγας Φρειδερίκος της Πρωσίας-ο θεμελιωτής της Πρωσσικής Υπεροψίας», είχε χαράξει στα κανόνια του την «μαγική φράση»:  «Ultima ratio regum»-το υπέρτατο επιχείρημα των βασιλιάδων!

 

Πηγή: Ναυτεμπορίκη 

Διαβάστε επίσης

 Γιατί οι Ρώσοι «ντρόπιασαν» τον καγκελάριο Σόλτς - Άρθρο του Μιχάλη Ψύλου Μιχάλης Ψύλλος

«Οι σύμμαχοι αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία της  Γερμανίας », γράφει η Handelsblatt, σχολιάζοντας τη  ρωσική  υποκλοπή της συνομιλίας ανωτάτων αξιωματικών της γερμανικής πολεμικής ...

«Λεφτά για τους αγρότες και όχι για τον Ζελένσκι» - Άρθρο του Μιχάλη Ψύλου Μιχάλης Ψύλλος

Υπό τον «βρυχυθμό» των τρακτέρ ξύπνησαν σήμερα οι Βρυξέλλες. Τουλάχιστον 1000 τρακτέρ κατέκλυσαν την  πρωτεύουσα του Βελγίου «για να καταγγείλουν την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτ...