ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η «νόσος» των τρακτέρ - Άρθρο του Μιχάλη Ψύλου

«Εβδομάδα της αγροτιάς» ξεκινά από σήμερα. Δεκάδες μπλόκα έχουν ήδη στηθεί σε όλη τη χώρα και οργανώνονται πορείες των τρακτέρ μέσα στις πόλεις. Η έκρυθμη κατάσταση ανάγκασε τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει χθες το απόγευμα διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου. Εκτός από τις απαντήσεις που δόθηκαν στους αγρότες, τονίστηκε επιτακτικά η ανάγκη να κρατηθεί η εθνική οδός ανοικτή. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει…

 

Θα πειστούν οι αγρότες από τις κυβερνητικές προτάσεις; Μάλλον δύσκολο. Το αγροτικό εισόδημα έπεσε φέτος κι άλλο λόγω της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι θεομηνίες, αλλά και η αύξηση του κόστους. Στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος συνέβαλαν, και πολύ μάλιστα, οι μεγάλες περικοπές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Και αυτό είναι το πιο κομβικό σημείο. Γιατί το βασικό πρόβλημα για τους αγρότες βρίσκεται αρχικά στις Βρυξέλλες και δευτερευόντως στην Αθήνα και στις άλλες εθνικές πρωτεύουσες των χωρών-μελών.

Πρώτον, γιατί είναι η ΚΑΠ που διέπει τη γεωργία στην Ε.Ε. Ιδίως όσον αφορά τις επιδοτήσεις, τα οικολογικά πρότυπα, το κόστος παραγωγής, τελικά. Σε αυτά προστίθενται οι φόροι και κάθε είδους εμπόδια, από μια «τρελή ιδεολογία», σύμφωνα με την οποία η αγροτική παραγωγή είναι «κακή» για το περιβάλλον.

Αλλά είναι και το ακριβό κόστος του δανεισμού, τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ. Που ίσως αρχίσουν δειλά δειλά να μειώνονται από το καλοκαίρι. Είναι ακόμη οι άκαμπτοι δημοσιονομικοί κανόνες και του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που παρά τις επιδερμικές αλλαγές πυροβολούν τις επενδύσεις και σκοτώνουν την ανάπτυξη. Όλα αυτά αρρωσταίνουν την ευρωπαϊκή οικονομία και συνθέτουν την «καρδιά της νόσου των τρακτέρ».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για πρώτη φορά, στην πλειονότητά τους, οι Ευρωπαίοι πολίτες στέκονται αλληλέγγυοι με τα «τρακτέρ». Ακόμη κι αν δυσκολεύουν τις μετακινήσεις τους. Γι’ αυτό, παρά τα όποια «γενναιόδωρα» μέτρα της κυβέρνησης, στο τέλος της ημέρας, η λύση στο πραγματικό πρόβλημα των αγροτών βρίσκεται αλλού.

Και όταν δεν υπάρχει μια πειστική δημοκρατική, εναλλακτική διέξοδος, καραδοκούν οι σειρήνες του ακροδεξιού λαϊκισμού.

 
Πηγή: Ναυτεμπορική 

Διαβάστε επίσης

 Γιατί οι Ρώσοι «ντρόπιασαν» τον καγκελάριο Σόλτς - Άρθρο του Μιχάλη Ψύλου Μιχάλης Ψύλλος

«Οι σύμμαχοι αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία της  Γερμανίας », γράφει η Handelsblatt, σχολιάζοντας τη  ρωσική  υποκλοπή της συνομιλίας ανωτάτων αξιωματικών της γερμανικής πολεμικής ...

«Λεφτά για τους αγρότες και όχι για τον Ζελένσκι» - Άρθρο του Μιχάλη Ψύλου Μιχάλης Ψύλλος

Υπό τον «βρυχυθμό» των τρακτέρ ξύπνησαν σήμερα οι Βρυξέλλες. Τουλάχιστον 1000 τρακτέρ κατέκλυσαν την  πρωτεύουσα του Βελγίου «για να καταγγείλουν την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτ...