Τη λήψη δύο μέτρων για την ενίσχυση των τουριστικών τους επιχειρήσεων ενόψει του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού αιτούνται οι ξενοδόχοι με επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζητά από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων την επιδότηση του κόστους αγοράς από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις rapid tests και τη δημιουργία ενός εργαλείου χρηματοδότησης για τη κάλυψη των επιταγών των επιχειρήσεων, η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί, με δεδομένο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, ότι «η φετινή τουριστική σαιζόν αναμένεται να είναι για τις επιχειρήσεις μας πιο δύσκολη από την περυσινή».

«Η μισή σεζόν είναι ήδη χαμένη»

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΞ, και ο Μανώλης Τσακαλάκης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, επισημαίνεται ότι «η μισή σεζόν είναι ήδη χαμένη, όταν δε η χώρα μας αρχίσει να δέχεται επισκέπτες η τουριστική κίνηση θα είναι μειωμένη, λόγω των περιορισμών που θα παραμείνουν σε ισχύ.

Παράλληλα οι επιχειρήσεις μας, που επί ενάμισι έτος έχουν μηδενικά ή ελάχιστα έσοδα, θα πρέπει αφενός να επιβαρυνθούν με το αυξημένο κόστος που προκύπτει από τη τήρηση των ιδιαίτερα αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και αφετέρου να αρχίσουν να καλύπτουν τις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών θα βοηθήσει στον περιορισμό του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας, ωστόσο, συμπληρωματικά προς αυτό, μπορεί και πρέπει, μέσω και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το ΕΣΠΑ, να υπάρξει στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων στην κάλυψη υποχρεώσεων που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία τους κατά τη φετινή περίοδο».

Τα αιτήματα

Στο πλαίσιο αυτό, οι ξενοδόχοι καταθέτουν δύο στοχευμένες προτάσεις που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις 2 μήνες πριν από την επίσημη έναρξη της φετινής περιόδου. Συγκεκριμένα, οι επιχειρηματίες ζητούν:

  • Την επιδότηση του κόστους αγοράς από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις rapid test προκειμένου να μπορούν να γίνονται συχνότεροι, έλεγχοι στο προσωπικό τους (μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί) και στους πελάτες τους (κατά την άφιξη ή σε περίπτωση που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα).
  • Τη δημιουργία ενός εργαλείου χρηματοδότησης για τη κάλυψη των επιταγών των επιχειρήσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί. Είναι αντικειμενικά αδύνατον οι επιχειρήσεις να μπορέσουν με τη λήξη της αναστολής που έχει χορηγηθεί να εξοφλήσουν τα ανωτέρω αξιόγραφα, καθώς πλην των άλλων θα έχουν αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις για την απαραίτητη προετοιμασία της επαναλειτουργίας τους. Προκειμένου να μπορέσει, λοιπόν, να αρχίσει να κινείται η αγορά, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα στοχευμένο εργαλείο, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τη κάλυψη των επιταγών που η πληρωμή τους έχει ανασταλεί, στις οποίες και θα διοχετεύεται απευθείας το σχετικό ποσό με το οποίο θα δανειοδοτηθεί η επιχείρηση.