ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι δείχνει η Navtex της Exxon Mobil νότια της Κρήτης

Είναι το επόμενο βήμα για να συνεκτιμήσει ποια είναι τα πλέον κατάλληλα σημεία για ερευνητική γεώτρηση, δηλαδή ποιο είναι το πλέον ασφαλές τμήμα του πυθμένα για να βάλει γεωτρύπανο, όταν και εφόσον πάρει την άδεια από την κυβέρνηση.

Επί της ουσίας, η κοινοπραξία ExxonMobil - Helleniq Energy, έπειτα από τη συλλογή ενθαρρυντικών στοιχείων από τις μέχρι τώρα δισδιάστατες έρευνες, τώρα επιχειρεί να αποκτήσει μια πιο λεπτομερή εικόνα για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της.

Και εμπλουτίζει τα δισδιάστατα δεδομένα που μάζεψε στην πρώτη φάση των σεισμικών (ξεκίνησαν Νοέμβριο 2022), με πιο λεπτομερείς έρευνες που αφορούν τη χαρτογράφηση του πυθμένα και τα πιο επιφανειακά στρώματα του υπεδάφους, προκειμένου να εκτιμηθούν τυχόν υποθαλάσσιοι γεωλογικοί κίνδυνοι και να εντοπισθούν τα πλέον κατάλληλα σημεία για τη γεώτρηση.

Είναι προφανές ότι η κοινοπραξία δεν θα δαπανούσε κεφάλαια για επιπλέον έρευνες αν δεν είχε ενθαρρυντικές ενδείξεις και βάσιμες προσδοκίες.

Τα παραπάνω βέβαια σημαίνουν ότι μετατίθεται προς τα πίσω η παρουσίαση των ευρημάτων της κοινοπραξίας προς την κυβέρνηση, την οποία οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν να γίνεται μέσα στο Μάρτιο, προκειμένου αμέσως μετά να υποβληθεί το αίτημα για άδεια ερευνητικής γεώτρησης. Τώρα, αυτό, όποτε και αν γίνει, θα βασίζεται και στα νέα ευρήματα για το ποιο ακριβώς είναι το πλέον κατάλληλο σημείο για να μπει γεωτρύπανο.

Στην πρώτη Navtex, που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου, αναφέρεται ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν στο ΝΔ Κρητικό Πέλαγος και τη θάλασσα των Κυθήρων, στο διάστημα μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 31 Μαρτίου από το πλοίο Ramform Hyperion, υποστηριζόμενο από τα σκάφη Thor Magni, EDT Niovi, EDT Argonaut.

Στη δεύτερη Navtex, μικρότερης διάρκειας, δεσμεύεται περιοχή στο Μηρτώο Πέλαγος, μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 14 Μαρτίου, για σεισμικές έρευνες που θα διεξαχθούν από το πλοίο O/V Aegaeo.

Εκπομπή Σταθμών NAVTEX

ZCZC QA82
221120 UTC FEV 24
STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN. 149/24
SARONIKOS KOLPOS
MYRTOO PELAGOS
SEISMIKES EREVNES THA PRAGMATOPOIITHOYN
APO TO PLOIO O/V AEGAEO
APO 24 FEV 24 MECHRI 10 MAR 24
SE THESEIS:
37 42.10B - 023 39.70A
37 16.24B - 023 37.71A
TIREITAI APOSTASI ASFALEIAS 0.5 NM
AKYROSI MINYMATOS TIN 102200 UTC MAR 24
NNNN

ZCZC QA77
211435 UTC FEV 24
STATHMOS IRAKLEIOY AR.MIN 146/24
MESOGEIOS THALASSA
NOTIODYTIKO KRITIKO PELAGOS
THALASSA KYTHIRON
SEISMIKES EREVNES KAI ANAPTYXI EXOPLISMOY
APO 22 FEV 24 MECHRI 31 MAR 24
THA PRAGMATOPOIITHOYN APO TO PLOIO
'RAMFORM HYPERION' YPOSTIRIZOMENO APO
TA PLOIA 'THOR MAGNI', 'EDT NIOVI', 'EDT ARGONAUT'
STI PERIOCHI POY PERIKLEIETAI
APO TA STIGMATA:
35-35.00B 022-01.00A
34-35.00B 024-22.00A
34-04.00B 024-01.00A
34-17.72B 023-29.79A
34-06.00B 023-21.00A
34-11.00B 023-06.00A
34-34.91B 022-50.69A
35-06.00B 021-45.75A
TIREITAI APOSTASI ASFALEIAS 3.5 N.M. APO PLORI, PRYMNI,
DEXIA KAI ARISTERI PLEVRA
AKYROSI MINYMATOS TIN 312200 UTC MAR 24
NNNN

Τη συζήτηση για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα έχουν ανοίξει ξανά οι πυκνές επαφές το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην ελληνική και την αμερικανική πλευρά. Τέτοια ήταν η συνάντηση που είχε στις 8 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου με τον Rochdi Younsi, αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMobil στα γραφεία της εταιρείας στην αμερικανική πρωτεύουσα. Εκεί τέθηκαν, σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει επίσημα το ΥΠΕΝ, τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια πάρκα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μερικές εβδομάδες μετά, στο Κάιρο, η Ελληνίδα υφυπουργός, μαζί με τον επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, Αρ. Στεφάτο, συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο Global Extraction της ExxonMobil, John Ardill στο περιθώριο του ετήσιου ενεργειακού συνεδρίου EGYPES, όπου συμμετέχουν όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο.

«Η εμπιστοσύνη της ExxonMobil στο δυναμικό φυσικού αερίου της Ελλάδας, αποτελεί μεγάλη αιτία αισιοδοξίας για όλους μας», ήταν η ανάρτηση που ανέβασε μετά τη συνάντηση η κα Σδούκου, απτή απόδειξη της κινητικότητας που επικρατεί εσχάτως γύρω από το θέμα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ένα και πλέον χρόνο μετά τις ανακοινώσεις από την ΕΔΕΥΕΠ του νέου προγράμματος για δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε συνολικά έξι μπλοκς της χώρας (Κέρκυρα, Ιόνιο, Ιωάννινα, Κυπαρισσιακός, Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης), η κουβέντα ξανανοίγει.

Και πλησιάζει η στιγμή που θα αποκτήσουμε μια καθαρή εικόνα για το αν η Ελλάδα διαθέτει ή όχι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, όπως είχε πει πέρυσι ο πρωθυπουργός, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την επανεκκίνηση του project «υδρογονάνθρακες».

Σημειωτέον ότι ενδιαφέρον για να εισέλθει στην κοινοπραξία ExxonMobil - Helleniq Energy, έχει εκδηλώσει εδώ και καιρό η Chevron, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, όπως αποδεικνύουν οι συχνές επαφές του με τα μέλη της κοινοπραξίας και την ελληνική πλευρά.

liberal.gr

Διαβάστε επίσης

Δημιουργία Μητρώου για τα καρνάγια παραδοσιακών σκαφών, από το υπουργείο ΝαυτιλίαςΝαυτιλία

Σε συνέχεια ενός αριθμού νομοθετικών παρεμβάσεων καθώς και της αμείωτης προσπάθειας από τη Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Λιμένων για τη στήριξη και αναγέννηση των καρνάγιων και τ...

Η «πλωτή πόλη» της Σαουδικής Αραβίας αξίας 8 δις δολαρίων θα γίνει το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου! (Βίντεο)Ναυτιλία

Σχεδιασμένο σε σχήμα χελώνας, αυτό το terayatch αναμένεται όπως είναι φυσιολογικό να γίνει η μεγαλύτερη πλωτή κατασκευή στον κόσμο! Ο σχεδιαστής του terayatch Lazzarini και η Pange...

Ναυτιλία: Πρωτοπόροι στην παγκόσμια πλοιοκτησία σε αξία στόλου Ιαπωνία, Κίνα και ΕλλάδαΝαυτιλία

  Σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο με τους δέκα κορυφαίους στόλους στον κόσμο που παρουσίασε η VesselValues της Veson Nautical η Ιαπωνία καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε αξία στόλου 20...

Δωρεά του Ιδρύματος "Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης" στην ιστορική Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού ΎδραςΝαυτιλία

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης και η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης», Μαρία Αγγελικούση, υπέγραψαν στις 27/2/2024 ιδι...

ΚΥΣΕΑ: Συμμετοχή της Ελλάδας στις «Aspides» για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά ΘάλασσαΝαυτιλία

Παράταση της θητείας του αρχηγού του Λιμενικού, αντιναύαρχου Γεώργιου Αλεξανδράκη Με πλούσια ατζέντα συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το  Κυβερνητικό Συμβού...

ΠΕΝΕΝ: 24ωρη απεργία στις 28 Φλεβάρη 2024 - Στα λιμάνια Πειραιά - Ραφήνας - ΛαυρίουΝαυτιλία

Με ανακοίνωσή της η  ΠΕΝΕΝ  ενημερώνει για  24ωρη απεργία στις 28 Φλεβάρη 2024, στα λιμάνια Πειραιά – Ραφήνας – Λαυρίου , διεκδικώντας λύσεις στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, υπογραφ...

41 χρόνια από το ναυάγιο του “Χρυσή Αυγή”, 28 άνθρωποι χάθηκαν στο Κάβο Ντόρο (video)Ναυτιλία

  Στις 23 Φεβρουαρίου 1983 το πλοίο «Χρυσή Αυγή» βυθίστηκε στα ανοικτά της θάλασσας κοντά στο ακρωτήρι Μαντήλι της Εύβοιας. Εκείνο το πρωινό είχε κάνει το δρομολόγιο Τήνος- Άνδρος-...