ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις Πόρου - Γαλατά

Με νεότερη Διαταγή, το Υπουργείο Ναυτιλίας, επέλυσε μέρος των προβλημάτων που προέκυψαν από την Κ.Υ.Α που εκδόθηκε στις 11 Απριλίου και αφορούσε τον περιορισμό μετακίνησης στα νησιά. 


Να σημειώσουμε, ότι κατά την εφαρμογή της νεότερης Κ.Υ.Α. προέκυψαν αρκετά προβλήματα που αφορούσαν τις μετακινήσεις των εργαζομένων και των επαγγελματιών από την προβλήτα του Γαλατά προς τον Πόρο και προκάλεσαν αναστάτωση στους πολίτες των δύο δήμων. 


Ακολουθεί η λεπτομερής ενημέρωση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη: 

 

Ο Δήμος Πόρου ενημερώνει τους πολίτες για τα ακόλουθα που αφορούν στις συγκοινωνίες Πόρου–Γαλατά:

Με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.24407 Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 11.4.2020 ορίστηκαν νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις προς τα νησιά της χώρας. Σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με όσα ίσχυαν από τις 20.3.2020 με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ (Δ1α/ΓΠ.οικ. 20009), είναι ότι καταργήθηκε η δυνατότητα του Λιμεναρχείου να επιτρέπει κατ’ εξαίρεση με ειδική άδεια την μετακίνηση μη-μονίμων κατοίκων προς τα νησιά «για λόγους έκτακτης ανάγκης», με βάση την οποία όλο το προηγούμενο διάστημα το Λιμεναρχείο Πόρου (λειτουργώντας άριστα) επέτρεπε σε κατοίκους του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων να μετακινούνται προς τον Πόρο για εύλογους λόγους (εργασία, πρόσβαση στην τράπεζα, πρόσβαση στην ακτοπλοΐα κ.α.).
Πέραν αυτού, η νέα ΚΥΑ είναι κατά γενική ομολογία κακογραμμένη και την πρώτη ημέρα εφαρμογής της (σήμερα Δευτέρα 13.4.2020) προκάλεσε σε όλη την χώρα εμπλοκές σε αναγκαίες μετακινήσεις για θέματα τροφοδοσίας, εργασίας και υγείας. Μετά τις εμπλοκές αυτές, το Υπουργείο Ναυτιλίας διένειμε αργά το απόγευμα οδηγίες (διαταγή) προς όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας, με τις οποίες στην πραγματικότητα «ακυρώνει» τις προβλέψεις της νέας ΚΥΑ και επιτρέπει τις αυθημερόν μετακινήσεις μη-μονίμων κατοίκων προς τα νησιά της χώρας για σκοπούς τροφοδοσίας και εργασίας με την επίδειξη Βεβαίωσης Κυκλοφορίας και δικαιολογητικών που αποδεικνύουν τους σκοπούς αυτούς. Κατά πληροφορίες, δε, αύριο θα δοθεί και οδηγία που θα επιτρέπει και μετακινήσεις για λόγους υγείας και πρόσβασης σε Υπηρεσίες. Έτσι, η νέα ΚΥΑ αποδεικνύεται ότι ήταν μια «τρύπα στο νερό» που απλώς μάς αναστάτωσε για μια μέρα, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η σκοπιμότητά της.

Επί των ανωτέρω σχολιάζω τα εξής:

1. Καταρχήν θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για νομοθεσία που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα, η οποία καθορίζεται από την κυβέρνηση και όχι από τον κάθε τοπικό Δήμαρχο ή τον κάθε τοπικό Λιμενάρχη. Αν έχει ακουστεί ότι «ο Δήμαρχος Πόρου δεν επιτρέπει στους Γαλατιώτες να έρχονται στον Πόρο», πρόκειται για ισχυρισμό που είναι τελείως εκτός τόπου και χρόνου, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας.

2. Η σχετική νομοθεσία δεν κάνει περιπτωσιολογικές αναφορές, αλλά θέτει γενικές απαγορεύσεις και εξαιρέσεις.

3. Πριν την έκδοση της πρώτης ΚΥΑ (20.3.2020), ως Δήμαρχος Πόρου ζήτησα από την κυβέρνηση στις περιπτώσεις νησιών στα οποία λειτουργούν τοπικές πορθμειακές και δρομολογιακές συνδέσεις να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων του απέναντι ηπειρωτικού Δήμου. Το αίτημα μου αυτό δεν έγινε δεκτό. Επίσης, ενημέρωσα εγγράφως τον Λιμενάρχη Πόρου ότι συμφωνώ με κάθε ειδική άδεια που χορηγεί σε κατοίκους του Γαλατά προκειμένου να μεταβαίνουν στον Πόρο για οποιοδήποτε εύλογο λόγο.

4. Πριν την έκδοση της νέας ΚΥΑ, στις 7.4.2020 μαζί με άλλους 25 συναδέλφους Δημάρχους νησιών, συνυπογράψαμε αίτημα προς την κυβέρνηση, με το οποίο ζητούσαμε να απαγορευτούν εν όψει Πάσχα οι μετακινήσεις προς τα νησιά ακόμα και των μονίμων κατοίκων τους (ώστε να αποφευχθεί κύμα αφίξεων που θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε καταφέρει τόσο καιρό) και καταγράψαμε αναλυτικά όλες τις εξαιρέσεις που θεωρούσαμε εύλογες (μεταξύ αυτών και εκείνες που αφορούν στους Δήμους με τοπικά πορθμεία). Το αίτημά μας δεν υιοθετήθηκε και συνεπώς ούτε οι προτεινόμενες εξαιρέσεις.

5. Διαπιστώνοντας σήμερα τα προβλήματα που παρατηρούνται σε τοπικό επίπεδο από την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, επικοινώνησα με τους αρμόδιους Υπουργούς, επισημαίνοντάς τα και προτείνοντας λύσεις. Το ίδιο κάνουν όλη μέρα οι περισσότεροι Δήμαρχοι νησιών, οι βουλευτές και κάθε άλλος φορέας που ενδιαφέρεται για την ομαλή λειτουργία των νησιών (αλλά και για την περιφρούρηση των απαγορεύσεων που τα θωρακίζουν). Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, υπάρχει και το λεπτό σημείο ότι προφανώς δεν νομιμοποιούμαι να ενεργώ για λογαριασμό των δημοτών του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων, ωστόσο είμαι βέβαιος ότι την ίδια προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος καταβάλει και η δημοτική αρχή του γειτονικού μας Δήμου.

6. Είναι προφανές ότι η αναδίπλωση του Υπουργείου δεν έγινε «κατόπιν ενεργειών μου», ούτε βεβαίως έγινε για χάρη του Πόρου και του Γαλατά, αλλά έγινε επειδή τα ίδια προβλήματα παρατηρήθηκαν σε όλη την χώρα.

7. Τέλος, θέλω να τονίσω ότι στην προσπάθεια του Κράτους να μάς προστατεύσει είναι αναπόφευκτο να γίνονται λάθη και παραλείψεις. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και κρίσιμη και δεν υπάρχει κανένας οδικός χάρτης που να καταγράφει τις σωστές ενέργειες με όλες τις λεπτομέρειες. Δεν υπάρχει χώρος για οργή και για πολιτική κριτική σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά χρειάζεται υπομονή από όλους μέχρι να ρυθμίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες.

 

 

Διαβάστε επίσης

Φόλες σε ζώα στον ΠόροΠΟΡΟΣ

Εν μέσω καραντίνας και Μεγάλης Εβδομάδας, υπάρχουν κάποια καθίκια που πασχίζουν να μας υπενθυμίσουν τη θλιβερή τους ύπαρξη, ρίχνοντας φόλες στα ζώα του νησιού.  Όπως ενημέρωσε εχθέ...

Προβλήματα σε Πόρο και Γαλατά από τα νέα μέτρα περιορισμού μετακίνησης των μη μονίμων κατοίκων των νησιώνΠΟΡΟΣ

Σοβαρή αναστάτωση έχει προκαλέσει η νεότερη Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε στις 11 Απριλίου 2020 και αφορά την απαγόρευση μετακίνησης των μη μονίμων κατοίκων στα νησιά, στα πλαίσια των μέτρων...

Μπαράζ αναφορών και ερωτήσεων από τους βουλευτές της Α' Πειραιά για το θέμα της λειτουργίας του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου ΠόρουΠΟΡΟΣ

Άμεση ανταπόκριση, στους βουλευτές της Α' Πειραιά, είχε η κατεπείγουσα επιστολή του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη για το θέμα της λειτουργίας του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρε...