ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπαράζ αναφορών και ερωτήσεων από τους βουλευτές της Α' Πειραιά για το θέμα της λειτουργίας του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου

Άμεση ανταπόκριση, στους βουλευτές της Α' Πειραιά, είχε η κατεπείγουσα επιστολή του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη για το θέμα της λειτουργίας του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου. 


Τρεις βουλευτές της Α' Πειραιά, κι από τα δύο κόμματα, κατέθεσαν Αναφορές και Ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, σχετικά με το θέμα που ανάδειξε με την κατεπείγουσα επιστολή του ο Δήμαρχος Πόρου. 


Συγκεκριμένα, η βουλευτής της Ν.Δ. κα. Νόνη Δούνια κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή με θέμα την "Ανάγκη στελέχωσης Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου λόγω πανδημίας".


Από την πλευρά τους, οι βουλευτές Α' Πειραιώς Θεοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) και Νικόλαος Μανωλάκος (Νέα Δημοκρατία) κατέθεσαν σχετική Αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό. 

 

 

Ερώτηση της Ν. Δούνια για την ανάγκη στελέχωσης Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου λόγω πανδημίας

 

 

Την ανάγκη να πληρωθούν οι πέντε οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου (Π.Π.Ι.), που μέχρι σήμερα δεν έχουν στελεχωθεί, επισημαίνει η Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ, Νόνη Δούνια, σε Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

 

 

Η ερωτώσα Βουλευτής αναφέρει ότι ιδίως στη σημερινή συγκυρία, που σε κάθε νησί θα πρέπει να λειτουργούν οι ελάχιστα αυτονόητες πρωτοβάθμιες παροχές υγείας για τη διαχείριση κάθε περιστατικού που σχετίζεται με τον Κορωνοϊό, είναι απαραίτητο να εκλείψουν οι στρεβλώσεις στην στελέχωση και λειτουργία του Π.Π.Ι. Πόρου. Η κυρία Δούνια ρωτά τον Υπουργό Υγείας σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Υγείας, ώστε να προχωρήσει η στελέχωση των οργανικών θέσεων του Π.Π.Ι. Πόρου και να αποφασιστούν, αφενός η αυτοτελής λειτουργία του Π.Π.Ι. Πόρου από το Κ.Υ. Γαλατά και αφετέρου η υποχρέωση του προσωπικού του Π.Π.Ι. να διενεργεί 24ωρες βάρδιες ετοιμότητας και να μην καλύπτει τα όποια κενά προκύπτουν στο Κ.Υ. Γαλατά.

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης της κας Δούνια:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια

Θέμα: Ανάγκη στελέχωσης Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου λόγω πανδημίας

Πειραιάς, 7 Απριλίου 2020

 

Στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου, το οποίο έχει ιδρυθεί στις 2.11.2017 (ΦΕΚ 3830/Β) ως αναβάθμιση της έως τότε υφιστάμενης δομής του Περιφερειακού Ιατρείου, υπάρχουν πέντε οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δυστυχώς, οι θέσεις αυτές δεν έχουν στελεχωθεί ποτέ και έτσι το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Π.Ι.) υπολειτουργεί, αφού σε αυτό υπηρετεί μόνο μία μόνιμη ιατρός και ενίοτε κάποια επιπλέον αγροτική ιατρός.

Μάλιστα, στο προσωπικό του Π.Π.Ι. ανατίθενται παγίως απογευματινές εφημερίες στο Κ.Υ. Γαλατά, με συνέπεια συχνά να λαμβάνει αντίστοιχες ημερήσιες άδειες και το Π.Π.Ι. να παραμένει κλειστό κατά τις μέρες αυτές. Επιπλέον, παρότι ο νησιωτικός χαρακτήρας του Δήμου Πόρου το επιτάσσει, στο Π.Π.Ι. δεν λειτουργεί 24ωρη βάρδια ετοιμότητας και έτσι, ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ο πληθυσμός και οι επισκέπτες του Πόρου στερούνται ακόμα και τις ελάχιστες υπηρεσίες που αφορούν στην επέμβαση και διακομιδή σε επείγοντα περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζονται μέσω του Κ.Υ. Γαλατά.
Όλες οι παραπάνω ελλείψεις αποδεικνύονται ακόμα περισσότερο κρίσιμες στη σημερινή συγκυρία, που σε κάθε νησί θα πρέπει να λειτουργούν οι ελάχιστα αυτονόητες πρωτοβάθμιες παροχές υγείας για τη διαχείριση κάθε περιστατικού που σχετίζεται με τον Κορωνοϊό.

Είναι αναγκαία η άμεση στελέχωση των οργανικών θέσεων του Π.Π.Ι. Πόρου και η απόφαση λειτουργίας του εφεξής αυτοτελώς από το Κ.Υ. Γαλατά και υποχρεώσεως του προσωπικού του να διενεργεί 24ωρες βάρδιες ετοιμότητας και να μην καλύπτει τα όποια κενά στο Κ.Υ. Γαλατά.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

– Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Υγείας, ώστε να γίνει η στελέχωση των οργανικών θέσεων του Π.Π.Ι. Πόρου, που κρίνεται σήμερα, με την έξαρση της πανδημίας του Κορωνοϊού, πιο αναγκαία παρά ποτέ; Πρόκειται το Υπουργείο να εκδώσει ρητές οδηγίες για την λειτουργία του Π.Π.Ι. Πόρου αυτοτελώς από το Κ.Υ. Γαλατά και υποχρεώσεως του προσωπικού του να διενεργεί 24ωρες βάρδιες ετοιμότητας και να μην καλύπτει τα κενά που προκύπτουν στο Κ.Υ. Γαλατά;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής Παναγιώτα Δούνια Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ

 

Αναφορά του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄Πειραιά & Νησιών Θοδωρή Δρίτσα προς τον Υπουργό Υγείας

 

Ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών Θοδωρής Δρίτσας  κατέθεσε  ως  Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Υγείας την αρ. πρωτ. 2339|6-4-2020 επιστολή του Δήμαρχου Πόρου με θέμα «Κατεπείγουσα στελέχωση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου λόγω έκτακτης ανάγκης».

 

 

Θέμα: «Κατεπείγουσα στελέχωση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου λόγω έκτακτης ανάγκης.»

Ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών Θοδωρής Δρίτσας καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Υγείας τηναρ. πρωτ. 2339|6-4-2020 επιστολή του Δήμαρχου Πόρου με θέμα «Κατεπείγουσα στελέχωση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου λόγω έκτακτης ανάγκης».

Στην επιστολή αναφέρεται ότι, το Υπουργείο έχει ενημερωθεί από το Σεπτέμβριο 2019, για τα κενά στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου. Υπάρχουν πέντε (5) οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που δεν έχουν στελεχωθεί και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο υπολειτουργεί, αφού σε αυτό υπηρετεί μόνο μία μόνιμη ιατρός και ενίοτε κάποια επιπλέον αγροτική ιατρός.

Επίσης στο προσωπικό αυτό ανατίθενται παγίως απογευματινές εφημερίες στο Κ.Υ. Γαλατά, με συνέπεια συχνά να λαμβάνει αντίστοιχες ημερήσιες άδειες και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο να παραμένει κλειστό κατά τις μέρες αυτές.

Δεδομένου τέλος ότι ο Δήμαρχος Πόρου στην επιστολή του καταλήγει ότι: “στη σημερινή συγκυρία που σε κάθε νησί θα πρέπει να λειτουργούν οι ελάχιστα αυτονόητες πρωτοβάθμιες παροχές υγείας για τη διαχείριση κάθε περιστατικού που σχετίζεται με τον κορωνοϊό, παρακαλώ για την κατά προτεραιότητα κατεπείγουσα στελέχωση των οργανικών θέσεων του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου και για τη ρητή οδηγία από το Υπουργείο ότι αυτό θα πρέπει να λειτουργεί αυτοτελώς από το Κ.Υ. και το προσωπικό του αφενός να υποχρεούται να διενεργεί 24ωρες βάρδιες ετοιμότητας και αφετέρου δεν θα επιτρέπεται να καλύπτει κενά στο Κ.Υ. Γαλατά”.

Καθίσταται προφανές ότι ανάλογη μέριμνα στελέχωσης και στήριξης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου θα πρέπει να ληφθεί και για το Κ.Υ Γαλατά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών με πληρότητα όλων των κατοίκων της περιοχής. Επισυνάπτεται η επιστολή με τα ως άνω αναφερόμενα.

 

Ο καταθέτων Βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας

 

Κατάθεση Αναφοράς από τον βουλευτή Ν. Μανωλάκο για τη στελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου Πόρου

 

Ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων, Νικόλαος Μανωλάκος, κατέθεσε σήμερα 07/04/2020 Αναφορά, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την «Άμεση στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου». Ο κ. Μανωλάκος συμμεριζόμενος την εύλογη ανησυχία που εκφράζει ο Δήμαρχος Πόρου, λόγω της υποστελέχωσης που πλήττει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, υπογραμμίζει την ανασφάλεια που κυριαρχεί μεταξύ των κατοίκων του Πόρου εν μέσω κορωνοϊού και ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να εξεταστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και κοινωνική ευαισθησία, το αίτημα της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να δοθεί μία αποφασιστική λύση, στο χρόνιο αυτό πρόβλημα,προς όφελος της δημόσιας υγείας και της προστασίας των πολιτών.

 

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

 

Κύριε Υπουργέ,Καταθέτω υπόψιν σας σχετική επιστολή του δημάρχου Πόρου, με την οποία ζητά την άμεση στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου, καθώς και την ανεξάρτητη λειτουργία του από το Κέντρο Υγείας Γαλατά.

Σύμφωνα με την επιστολή, παρότι ήδη από το 2017 υπάρχει ΦΕΚ για την πλήρωση πέντε οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι θέσεις αυτές δεν έχουν καλυφθεί ποτέ με αποτέλεσμα το Ιατρείο Πόρου να υπολειτουργεί, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους κατοίκους του νησιού.

Στο εν λόγω πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, υπηρετεί μια ιατρός και μια αγροτική ιατρός,προσωπικό στο οποίο συχνά μάλιστα ανατίθενται απογευματινές εφημερίες και στο Κέντρο Υγείας Γαλατά ενώ, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρά το νησιωτικό χαρακτήρα του Δήμου δεν λειτουργεί 24ωρη βάρδια ετοιμότητας.

Σας παρακαλώ, όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να στελεχωθεί άμεσα το Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία που θα πρέπει να βρίσκονται όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που κληθούν να αντιμετωπίσουν περιστατικά που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

 

Ο Αναφέρων Βουλευτής,Νικόλαος Μανωλάκος, Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ.

 

Η επιστολή Δημητριάδη 

Να σημειώσουμε πως είχε προηγηθεί η κατεπείγουσα επιστολή του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη  προς τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια και κοινοποίηση σε όλους τους βουλευτές της Α΄ Πειραιά, με την οποία ζητάει την άμεση στελέχωση του Π.Π.Ι. Πόρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του από το Κ.Υ. Γαλατά.

 

 

Στην επιστολή του, ο Δήμαρχος Πόρου αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Όπως έχουμε αναφέρει στο Υπουργείο Υγείας με πλήθος εγγράφων μας, στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου, το οποίο έχει ιδρυθεί στις 2.11.2017 (ΦΕΚ 3830/Β) ως αναβάθμιση της έως τότε υφιστάμενης δομής του Περιφερειακού Ιατρείου, υπάρχουν πέντε (5) οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δυστυχώς, οι θέσεις αυτές δεν έχουν στελεχωθεί ποτέ και έτσι στο ΠΠΙ υπολειτουργεί, αφού σε αυτό υπηρετεί μόνο μία μόνιμη ιατρός και ενίοτε κάποια επιπλέον αγροτική ιατρός. Μάλιστα, στο προσωπικό αυτό ανατίθενται παγίως απογευματινές εφημερίες στο Κ.Υ. Γαλατά, με συνέπεια να λαμβάνει αντίστοιχες ημερήσιες άδειες και το ΠΠΙ να παραμένει κλειστό κατά τις ημέρες αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια το ΠΠΙ έχει παραμείνει απολύτως κλειστό για 15 ημέρες τον Αύγουστο και μάλιστα απολύτως απροειδοποίητα.
Επιπλέον, παρότι ο νησιωτικός χαρακτήρας του Δήμου μας το επιτάσσει, στο ΠΠΙ δεν λειτουργεί 24ωρη βάρδια ετοιμότητας και έτσι ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο πληθυσμός και οι επισκέπτες του Δήμου μας στερούνται απολύτως ακόμα και τις ελάχιστες υπηρεσίες που αφορούν στην επέμβαση και διακομιδή σε επείγοντα περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζονται μέσω του Κ.Υ. Γαλατά, δηλαδή μέσω πρόσβασης ιατρού και ασθενοφόρου στο νησί με φέρρυ μποτ (τα οποία το βράδυ δεν λειτουργούν και χρειάζεται να κληθούν εκτάκτως με συνέπεια να υπάρχει καθυστέρηση τουλάχιστον μιας ώρας στην διαδικασία). Η απαράδεκτη αυτή διαδικασία είναι μοναδική σε όλη την Ελλάδα, καθώς ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα και μικρά νησιά με τις πλέον αστελέχωτες δομές, υπάρχουν τουλάχιστον διαθέσιμοι ένας ιατρός και ένα ασθενοφόρο. Για το γεγονός αυτό διενεργείται, δε, κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα, μετά από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλα ως Δήμαρχος του νησιού στις αρχές του 2019.
Οι ανωτέρω ελλείψεις και στρεβλώσεις αποδεικνύονται ακόμα περισσότερο κρίσιμες στη σημερινή συγκυρία που σε κάθε νησί θα πρέπει να λειτουργούν οι ελάχιστα αυτονόητες πρωτοβάθμιες παροχές υγείας για τη διαχείριση κάθε περιστατικού που σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Για τους λόγους αυτούς, παρακαλώ για την κατά προτεραιότητα κατεπείγουσα στελέχωση των οργανικών θέσεων του Π.Π.Ι. Πόρου και για τη ρητή οδηγία από το Υπουργείο ότι αυτό θα πρέπει να λειτουργεί αυτοτελώς από το Κ.Υ. Γαλατά, ώστε το προσωπικό του να υποχρεούται να διενεργεί 24ωρες βάρδιες ετοιμότητας και να μην επιτρέπεται να καλύπτει κενά στο Κ.Υ. Γαλατά.
Με τιμή, ο Δήμαρχος Πόρου Ιωάννης Δημητριάδης»

 

 

Διαβάστε επίσης

Φόλες σε ζώα στον ΠόροΠΟΡΟΣ

Εν μέσω καραντίνας και Μεγάλης Εβδομάδας, υπάρχουν κάποια καθίκια που πασχίζουν να μας υπενθυμίσουν τη θλιβερή τους ύπαρξη, ρίχνοντας φόλες στα ζώα του νησιού.  Όπως ενημέρωσε εχθέ...

Προβλήματα σε Πόρο και Γαλατά από τα νέα μέτρα περιορισμού μετακίνησης των μη μονίμων κατοίκων των νησιώνΠΟΡΟΣ

Σοβαρή αναστάτωση έχει προκαλέσει η νεότερη Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε στις 11 Απριλίου 2020 και αφορά την απαγόρευση μετακίνησης των μη μονίμων κατοίκων στα νησιά, στα πλαίσια των μέτρων...

Επείγουσα επιστολή του Δημάρχου Πόρου για τη λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου ΠόρουΠΟΡΟΣ

Επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια και κοινοποίηση σε όλους τους βουλευτές της Α΄ Πειραιά, με την οποία ζητάει την άμεση στελέχωση του Π.Π.Ι. Πόρου και την αν...

Ενημέρωση και διευκρινήσεις του Λιμεναρχείου Πόρου σχετικά με την επιβολή κυρώσεων ΠΟΡΟΣ

Από το Λιμεναρχείο Πόρου, εκδόθηκε η ακόλουθη ενημέρωση και παροχή διευκρινήσεων, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων που αφορούν παραβάσεις των μέτρων περιορισμού μετακίνησης, που έχο...