ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Μητρόπολη Ύδρας: Εορτολόγιο 2021 – Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 εκδόθηκε το Εορτολόγιο της Ι. Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας.


Στον πρόλογο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Εφραίμ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Μητρόπολη Ύδρας είναι κατάφορτη από ιστορικές μνήμες και προσωπικότητες που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην Επανάσταση, και ότι η περιοχή της υπήρξε το κέντρο και το σημείο αναφοράς κυρίως του κατά θάλασσαν αγώνα με την καθοριστική συμβολή των νησιών της.
Ακολουθούν άρθρα που εξαίρουν τον ρόλο του κάθε μέρους της επικράτειας της Ι. Μητρόπολης ως εξής:

ΥΔΡΑ: ''Η Ύδρα και η συμβολή της στην Επανάσταση του 1821΄΄ από τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Δαρδανό.

ΣΠΕΤΣΕΣ: ''Οι Σπέτσες στην Επανάσταση του 1821'' από τον Αιδεσ. Πρωτ. Ανδρέα Κουμπή, εφημέριο Αγ. Αντωνίου Σπετσών - εκπαιδευτικό.

ΑΙΓΙΝΑ: '' Η συμμετοχή της Αίγινας στην Επανάσταση του 1821'' και ''Καποδιστριακά κτήρια στην Αίγινα'' από τον θεολόγο εκπαιδευτικό-διευθυντή 2ου Γυμνασίου Αιγίνης. Γεώργιο Μπήτρο.

ΠΟΡΟΣ-ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ: ''Η Διάσκεψη στον Πόρο το 1828 για το Ελληνικό Συνοριακό Ζήτημα'' από τον Διευθυντή της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου, αξ/κό ΠΝ ε.α. Γιάννη Μανιάτη.

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: ''Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση -κατ' επανάληψη- στην Ερμιόνη (1827), οι συνεδριάσεις της και τα τα τελικά ιστορικά στοιχεία'' από τον φιλόλογο-Γεν. Γραμματέα Ερμιονικού Συνδέσμου Ιωάννη Αγγ. Ησαΐα.

Το Εορτολόγιο της Ι. Μητρόπολης Ύδρας είναι επίσης εμπλουτισμένο και με φωτογραφικό οδοιπορικό με τοπία, με ιστορικά κτήρια και Ι. Ναούς, καθώς και πορτραίτα αγωνιστών του ΄21 από τις περιοχές της Ι. Μητρόπολης.


Να θυμίσουμε ότι και το Ημερολόγιο της Ι. Μητρόπολης Ύδρας έτους 2011 ήταν αφιερωμένο στα 150 χρόνια από την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Πόρου, στο οποίο περιέχονται και 3 ενδιαφέροντα κείμενα:
Ένα κείμενο του φιλολόγου Γιάννη Α. Ησαΐα με θέμα την Εκκλησιαστική περιδιάβαση Πόρου και Τροιζήνας από τα αρχαία χρόνια μέχρι το 1833.
Ένα κείμενο του Διευθυντή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου Γιάννη Μανιάτη με θέμα τις εκτιμήσεις για την προέλευση του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Πόρου.
Και ένα κείμενο του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ηλία Δροσινού με θέμα τον Μητροπολιτικό Ναό Πόρου και τον Κωνσταντίνο Παρθένη.
Το Ημερολόγιο είναι εμπλουτισμένο με φωτογραφίες των ιστορικών εικόνων του Ναού, πίνακα των εφημερίων ιερέων του και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της Ι. Μητρόπολης. 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Πότε προβλέπεται να εμβολιστούν οι κάτοικοι των νησιών του Αργοσαρωνικού. Δείτε ποια νησιά περιλαμβάνονται στις φάσεις του σχεδίου Ενόπλων Δυνάμεων.    Ο υπεύθυνος για την εφοδιαστ...

image descriptionΑίγινα

Πολλά τα προβλήματα σήμερα  σε πολλές περιοχές  της  Αίγινας από  τις διακοπές  ρεύματος  που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί. Απροειδοποίητα  σε  περιοχές  όπως  στο  κέντρο της  Κυψέλη...

image descriptionΑίγινα

Δύο ημέρες  πριν την 24η του μηνός  Ιανουαρίου αντί της 26ης, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα  τελεστεί η Δοξολογία  για  την επέτειο  της άφιξης και ορκωμο...