ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Πασχάλης Μελισσάρης: Ανοιχτό Ενημερωτικό Σημείωμα προς τον κ. Δήμαρχο και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο. 

Από  τον κ. Πασχάλη Μελισσάρη, κάτοικο Αίγινας Γεωλόγο - Υδρογεωλόγο, λάβαμε την παρακάτω επιστολή που αφορά το πρόβλημα με το νερό που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Π.Μελισσάρης είναι γνωστός στην κοινωνία της Αίγινας από την πολύπλευρη συμμετοχή του στα κοινά και κυρίως στις δράσεις  του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας ο "Καποδίστριας". Ως απόλυτα ενημερωμένος πολίτης και ειδικός στα θέματα της ύδρευσης έχει κάνει μελέτες και παραμβάσεις στο παρελθόν για αυτό το ζήτημα. Σήμερα δημοσιεύουμε  το πρώτο μέρος του κειμένου του που είναι πολύ ενδιαφέρον και μπορεί να προκαλέσει μια γόνιμη ανοιχτή συζήτηση.

Ανοιχτό Ενημερωτικό Σημείωμα προς τον κ. Δήμαρχο και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο. 

(Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι).

Το όνειρο και ο διακαής πόθος όλων των κατοίκων και, των κατα καιρούς δημοτικών αρχόντων, της Αίγινας ήταν: Η υδροδότηση του νησιού να γίνει μέσω αγωγού σύνδεσης μεταφοράς του νερού από την ΕΥΔΑΠ.   Δηλαδή  με το νερό των ποταμών Μόρνου και Εύηνου από το οποίο έχει προγραμματιστεί να υδροδοτείται το λεκανοπέδιο της Αττικής. Όλοι επιθυμούσαν αυτήν ώς μοναδική λύση. Προτάσεις και μελέτες για βελτίωση των αυτόχθονων πηγών νερου του νησιού δεν λαμβάνονταν υπόψη. 

Μετά όμως την αστοχία που παρατηρήθηκε στον αγωγό μεταφοράς του νερού της ΕΥΔΑΠ στη Αίγινα και, το χρονοβόρας λύσης πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην υδροδότηση του νησιού,  η Δημοτική Αρχή  θα πρέπει να επαναξιολογήσει τις προτάσεις και τις σχετικές μελέτες που έχουν γίνει, παράλληλα με την επανασύνδεση του αγωγού. 

π.χ. Υπάρχει μελέτη για κατασκευή παραποτάμιας υδροδεξαμενής ! Η μελέτη αυτή σας είναι γνωστή και ποια είναι η τύχη της ;   

Έχουν κατατεθεί προτάσεις για ορεινή υδρονομία και εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων, καθώς και η κατασκευή ομβροδεξαμενών.   

 Ψαχουλεύοντας το αρχείο μου βρήκα προτάσεις μου, δεκαετιών, προς την εκάστοτε δημοτική Αρχή του νησιού, που όλες είχαν την ίδια τύχη (τον κάλαθο των αχρήστων). 

Επιλέγω, τυχαία, δύο έγγραφά μου για ενημέρωσή σας (το πρώτο του 1199 & το δεύτερο του 2011) .

 

Επιθυμώ να δηλώσω, συμπληρωματικά, την απόλυτη ανιδιοτέλειά μου, σε ότι αφορά τις ενέργειές μου και τις προτάσεις μου για την υδροδότηση του νησιού, για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και αποπροσανατολιστικές σκέψεις από την ουσία του θέματος.

 

 

  1. Συνεδρίαση Επιτροπής περιβάλλοντος 28-05-1999 -  Συζήτηση για τα νερά.

 

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, την 28/05/99 η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου της Αίγινας και στην οποία προσκλήθηκα να συμμετέχω, μεταξύ άλλων θεμάτων, συζητήθηκε και το θέμα των νερών.

 

1.1.    Ο κ. Τζ. Σημαντώνης πρότεινε, ως άμεση και πρακτική λύση, να επιλεγεί ένα ρέμα στο οποίο να δημιουργηθούν κατά το μήκος του μικρά υδροανασχετικά φράγματα με σκοπό την τιθάσευσή της απορροής κατά την περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων με προφανή τα ευεργετικά αποτελέσματα ώστε αυτό να αποτελέσει πιλοτικό έργο και για τα υπόλοιπα.

Η επιτροπή μου ανάθεσε, να συνεργαστώ με το μέλος της, Πολιτικό Μηχανικό κ. Μουσουλέα, για να επιλέξουμε το ρέμα, τις θέσεις και το είδος κατασκευής των μικρών φραγμάτων  και να συντάξουμε προϋπολογισμό κόστους κατασκευής υλικών και τεχνικού προσωπικού, δεδομένου ότι το ανειδίκευτο προσωπικό θα εξασφαλίσει ο κ. Σημαντώνης, έναντι ελάχιστου κόστους.

 

1.2.   Έγινε επίσης δεχτή, μετά από συζήτηση, η πρότασή μου για την συγκέντρωση, απογραφή, αποδελτίωση, αξιολόγηση και επικαιροποίηση των διαφόρων γεωλογικών – υδρογεωλογικών μελετών ή και απλών τεχνικών εκθέσεων που εκπονήθηκαν ή συντάχθηκαν κατά καιρούς για το νησί της Αίγινας από δημόσιους φορείς ή ακαδημαϊκούς μελετητές. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η αξιοποίηση, σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα  και με ελάχιστο κόστος, όλων των σχετικών μελετών οι οποίες έχουν εκπονηθεί για το νησί, ώστε να αποκτηθεί μια σύγχρονη σφαιρική αντίληψη σχετικά με το υδατικό δυναμικό του νησιού και να δοθεί η δυνατότητα για την χάραξη μιας μακροχρόνιας πολιτικής και ορθολογικής διαχείρισής του. (στον όρο ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων εμπεριέχονται και υπονοούνται οι έννοιες:  μελέτη,  έρευνα,  προστασία,  εμπλουτισμός, διατήρηση,  συντήρηση,  χρήση,  νομοθετικό πλαίσιο, κλπ). Την εργασία αυτή μπορεί να αναλάβει το έκτακτο επιστημονικό προσωπικό που συνδράμει την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με την καθοδήγησή μου.

 

  1. Ιεράρχηση Ενεργειών.

 

Για την υλοποίηση των παραπάνω αναφερομένων  θα πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες ενέργειες.

2.1.    Επάνω σε τοπογραφικό υπόβαθρο του νησιού, σε κλίμακα  1:50.000 να :

2.1.1. Χαραχθούν οι υδρολογικές λεκάνες

2.1.2. Τοποθετηθούν οι πηγές υδροληψίας (γεωτρήσεις, πηγάδια, πηγές)

2.1.3. Σημειωθούν τυχόν πηγές ρύπανσης (Βιοτεχνικές, κτηνοτροφικές μονάδες κλπ)

2.1.4. Σημειωθούν όρια οικισμών

2.1.5. Σημειωθούν αρχαιολογικοί χώροι.

 

2.2.   Την εργασία αυτή, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να την αναλάβει ένα από τα επιστημονικά τεχνικά στελέχη που συνδράμουν την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με την συνεργασία και βοήθεια του Πολ. Μηχ. κ. Μουσουλέα (την αποδοχή του την
 θεωρώ δεδομένη επειδή κατά την συνεδρίαση της 28/5/1999 αναφέρθηκε το όνομά του, η ειδικότητά του και η συμβολή του ως μέλος της επιτροπής σας και συνεπέρανα ότι είναι μόνιμος κάτοικος του νησιού και έμπειρος τεχνικός),   και την δική μου.

 

2.3.  Η εργασία αυτή είναι απαραίτητη, κατ’ αρχήν για την επιλογή του ρέματος το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο για την κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας (μικρά ανασχετικά φράγματα). Δηλαδή η επιλογή του ρέματος θα γίνει με γνώμονα την βέλτιστη απόδοση του έργου με την ελάχιστη κατά το δυνατόν ενόχληση στο νησί. Π.χ. με την κατασκευή των ανασχετικών φραγμάτων να έχουμε και σημαντικό εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων και περιορισμό της στερεοπαροχής αλλά και ελαχιστοποίηση πλημμυρικών καταστάσεων κατάντη ενώ παράλληλα δεν θα ενοχληθούν αρχαιολογικοί χώροι η υπάρχοντες οικισμοί.

 

2.4.   Μετά την ολοκλήρωση του παραπάνω χάρτη, η οποία θα πρέπει  να είναι σύντομη, διότι όλα τα στοιχεία ελπίζω να βρίσκονται στις διάφορες Υπηρεσίες της Δημαρχίας, φρονώ ότι το επιστημονικό στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου θα πρέπει να ασχοληθεί, κατ’ αποκλειστικότητα, με την συγκέντρωση όλων των μελετών, ερευνών, εκθέσεων, στοιχείων γεωτρήσεων (τομών κλπ), που αφορούν στη γεωλογία – υδρογεωλογία – μετεωρολογία που διάφοροι δημόσιοι φορείς ή Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας έχουν πραγματοποιήσει. Όλα τα παραπάνω θα  απογραφούν, θα αξιολογηθούν, θα επικαιροποιηθούν και θα μηχανογραφηθούν.

 

Με τον τρόπο αυτό θα αρχίσουν να συντάσσονται υδατικά ισοζύγια προσφοράς και ζήτησης νερού κατά υδρολογικές λεκάνες και κατά μεγάλες αστικές περιοχές. Ώστε με στοιχεία και αριθμούς (ποιοτικά και ποσοτικά), που θα πλησιάζουν την πραγματικότητα θα καταδειχθούν οι ελλειμματικές περιοχές  και οι  ακριβείς ελλείψεις τους, και θα εξευρεθεί ο βέλτιστος τρόπος κάλυψής τους, είτε με την κατασκευή έργων υδροληψίας, είτε με την μεταφορά νερού. Έτσι η Δημοτική Αρχή θα είναι σε θέση  να χαράξει μία συνεπή και μακροχρόνια υδατική πολιτική  για το νησί.

 

Λεπτομέρειες για την εργασία αυτή της Παρ. 2.4., εφ’ όσον γίνει αποδεκτή από την Δημοτική Αρχή θα μου δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξω και στο μέλλον, είτε συνεργαζόμενος με το αρμόδιο επιστημονικό στέλεχος που θα επιφορτιστεί με αυτήν, είτε με οποιονδήποτε άλλον αρμόδιο ενδιαφερθεί να πληροφορηθεί σχετικά. Θα συντάξω επίσης δελτία για την τυποποίηση  της απογραφής, αποδελτίωσης και συλλογής των πληροφοριών.

 

  1. Αυτονομία διαχείρισης φυσικών πόρων ζωτικής σημασίας.

 

Βασικό εργαλείο – γνώμονας για την ορθολογική διαχείριση του νερού, θεωρώ την σύνταξη συνεχώς ανανεούμενων υδατικών ισοζυγίων προσφοράς και ζήτησης κατά υδρολογικές λεκάνες ή και μεγάλα αστικά κέντρα,  κατά εποχές.

Το νησί της Αίγινας είναι ένας ιδανικός χώρος, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο αυτόνομης διαχείρισης ορισμένων φυσικών του πόρων και μάλιστα των πλέον σπουδαίων, του αέρα και του νερού.  Οι πόροι αυτοί είναι φυσικά αγαθά ζωτικής σημασίας επομένως δικαιωματικά ανήκουν στα έμβια όντα (την πανίδα και χλωρίδα). Η πολιτεία, διά των αρμοδίων οργάνων της, καλείται να τους διαχειριστεί. Στο νησί της Αίγινας το όργανο της πολιτείας είναι η Δημοτική Αρχή και εάν θέλει να αντιμετωπίσει τα θέματα με την πρέπουσα σοβαρότητα θα πρέπει να δημιουργήσει Υπηρεσία Διαχείρισης φυσικών ζωτικών πόρων με όχι πολυάριθμα, στην  αρχή, στελέχη, αλλά επιστήμονες οι οποίοι με την συνδρομή και των δημόσιων φορέων θα μπορούν αποτελεσματικά να καθορίζουν την πολιτική του νερού και του αέρα στο νησί, ασκώντας διαχείριση,  όχι με εμπειρικό τρόπο, αλλά με επιστημονικά τεκμηριωμένο. 

 

 

Σχετικά με τα παραπάνω, σας παρακαλώ κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημοτικέ Σύμβουλε, να μου γνωστοποιήσετε, προφορικά έστω, τις απόψεις της Δημοτικής Αρχής, ώστε σε περίπτωση αποδοχής  να προγραμματίσω τη συνεργασία μου με τα πρόσωπα που θα μου ορίσετε.  

 

                                                                                                    Με εκτίμηση,

 

                                                                                         Πασχάλης  Μελισσάρης

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Σύλληψη 36χρονου- Κατηγορείται για τον βιασμό από το 2013 της ανήλικης κόρης της τότε συντρόφου τουΑίγινα

Ένας 36χρονος συνελήφθη στην Αίγινα, καθώς κατηγορείται για βιασμό και γενετήσιες πράξεις με ανήλικη, παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, περί όπλων και περί ναρκωτι...

Χαρδαλιάς στην ΙΤΒ Βerlin 2024: Σχέδιο τεσσάρων πυλώνων για βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό στα νησιά της ΑττικήςΑίγινα

Στο πλαίσιο ειδικής θεματικής εκδήλωσης με τίτλο «Ελλάδα, αυθεντική και ανθεκτική» που διοργάνωσε στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB Berlin η Υπηρεσία Εξωτερικού του ΕΟΤ στη Γερμανία...

Σε ρόλο παρατηρητή ο δήμαρχος Αίγινας για την βλάβη του αγωγού - Στις καλένδες το αίτημα για επιδότηση των εκπαιδευτικών...Αίγινα

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και σε μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν: η βλάβη του αγωγού, το ψήφισμα συμπαράστασης στους συ...

Αίγινα: Εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Ασωμάτων από το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αίγινας.Αίγινα

Ανακοινώνετε παιδική εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Ασωμάτων την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 10.00 το πρωί η οποία οργανώνεται από το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αίγινας με τίτλο:"Ελάτ...

Αίγινα: Συλλυπητήρια επιστολή του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας ο "Καποδίστριας" για την εκδημία  του Σ.Βελιώτη.Αίγινα

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια τους στα παιδιά και στα εγγόνια του αγαπητού Σώζοντος Βελιώτου,που ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλ...

Αίγινα: Συλλυπητήρια επιστολή του Νοσοκομείου Αίγινας για το θάνατο του Σώζοντα Βελιώτη.Αίγινα

Το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Αιγίνης «Ο Άγιος Διονύσιος», επί τω θλιβερώ αγγέλματι της εις Κύριον εκδημίας του αειμνήστου Προέδρου του Σώζοντος Βελιώτου, εκφράζοντας την βαθυτάτην του θ...

Αίγινα: Σώζων Βελιώτης, έφυγε ο μεγάλος εργάτης του πολιτισμού της Αίγινας.Αίγινα

  Ήταν Νοέμβρης του 2000 στο ημιυπόγειο της οικίας Κουλικούρδη, στην οδό Ν. Πέππα 10, όπου έμενε η αείμνηστη ιστορικός και συγγραφέας Γωγώ Κουλικούρδη. Κι εμείς ότι είχαμε ξεκινήσε...

Αίγινα: Επιμένουν οι σύλλογοι στην πρόταση για την σύσταση Επιτροπής για τον ΑγωγόΑίγινα

Η πρωτοβουλία των συλλόγων της Αίγινας επανέρχεται στο αίτημά τους προς τον Πρόεδρο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας, να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του αυριανού Δημοτικού...