Δρομολόγια πλοίων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Μητσοτάκης και Αγγελοπούλου στις εκδηλώσεις «Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα» το 2021 – Η εισήγηση του Μ. Κοττάκη στην Επιτροπή

 

Στην κεντρική σκηνή των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 τοποθετείται η Αίγινα, ως πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, με  την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου, στο νησί.

Με τις δύο αυτές σημαντικές παρουσίες – της κυρίας Αγγελοπούλου στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 και του κ. Μητσοτάκη τον Ιανουάριο 2021, στον εορτασμό της επετείου της ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια,  σηματοδοτείται ο ιστορικός ρόλος της Αίγινας στην επανίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

Κατά την σημερινή, δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής 2021 του Δήμου Αίγινας στο Παλαιό Δημαρχείο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μανώλης Κοττάκης ανακοίνωσε στα μέλη της πως ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το Κυβερνείο του Ιωάννη Καποδίστρια, το οποίο, μετά την πολυετή επισκευή του θα είναι επιτέλους έτοιμο τον Ιανουάριο του 2021. 

Οι ταχείς ρυθμοί με τους οποίους κινείται η Επιτροπή, η οποία – ας σημειωθεί - ορίστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 2020, έχουν ως αποτέλεσμα – χάρη κυρίως στη δράση του κ.Κοττάκη- τον προγραμματισμό μιας σειράς σημαντικών εκδηλώσεων.  

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους για την θέληση και τον ενθουσιασμό με τον οποίο έχετε αγκαλιάσει το εγχείρημα ώστε στο τέλος αυτής της διαδρομής να έχουμε κερδίσει το στοίχημα που βάλαμε : Να δώσουμε στο νησί μας αυτό που του αξίζει. Να το εγκαταστήσουμε στο κέντρο της ιστορικής συζήτησης ως πρώτη πρωτεύουσα της χώρας,» τόνισε ξεκινώντας τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Επιτροπής. Και συνέχισε:

«Την Τετάρτη συναντήθηκα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζητήσαμε μεταξύ άλλων και για το 2021. Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για την πορεία των εργασιών για το Κυβερνείο και του ζήτησα να είναι παρών στα εγκαίνια του τον Ιανουάριο. Η απάντηση του ήταν θετική. Θέλει να εγκαινιάσει το Κυβερνείο και έχω την άδεια του να σας το ανακοινώσω».

Ωστόσο, είχε προηγηθεί συνάντηση του  κ.Κοττάκη, καθώς και του αντιδημάρχου Αίγινας Νίκου Πτερούδη με τον Πρόεδρο της Βουλής  Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Μυλωνάκη, με θέμα  την μεταφορά της Έκθεσης του Κοινοβουλίου για τον Καποδίστρια στο Κυβερνείο της Αίγινας. «Ο Πρόεδρος ήταν εγκάρδιος και δέχθηκε το αίτημα μας,» δήλωσε ο Μανώλης Κοττάκης , προσθέτοντας ότι εκκρεμεί (μετά από πρόταση του πρώην δημάρχου Αίγινας Σάκη Σακκιώτη) μια επαφή του με την Ρωσική πρεσβεία για την διερεύνηση της πιθανότητας μεταφοράς και στην Αίγινα της ΄Εκθεσης που έγινε για τον Καποδίστρια στην Αγία Πετρούπολη.

Όσον αφορά τη συμβολή του κ.Τασούλα στους εορτασμούς της Αίγινας, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε επίσης να εκτυπώσει η Βουλή το Ιστορικό Λεύκωμα '' Η Αίγινα του Καποδίστρια '' που ήδη ετοιμάζεται από τα μέλη της Επιτροπής  Προνόη Θεολογίδου ,  Διονύση Καλαμάκη και Γιάννη Προβή. «Πρόκειται το λεύκωμα με το οποίο θα αποκαθιστάται η ιστορική αλήθεια . Πολλές πόλεις μεταβατικά ήσαν διοικητικά κέντρα αλλά πρώτη πρωτεύουσα ήταν η Αίγινα, τελεία και παύλα,» υπογράμμισε ο Μανώλης Κοττάκης.

Επιδίωξη της Επιτροπής άλλωστε είναι να πλαισιωθούν οι εκδηλώσεις της Αίγινας από όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, καθώς και από την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ Γιάννα Αγγελοπούλου, τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.Ιερώνυμο, ενώ, όπως είπε ο κ.Κοττάκης, προτίθεται να ζητήσει από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να διαθέσει την Φιλαρμονική του Δήμου για την ημέρα του εορτασμού της επετείου της ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια.

‘Όπως προκύπτει από την ενημέρωση του κ.Κοττάκη, η δημοσιογραφική του ιδιότητα έχει συμβάλει χαρακτηριστικά στην πρόσβαση σε κάθε «πηγή» που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη, όπως ο Πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος,  ο οποίος ήταν φυλακισμένος επί δικτατορίας στην Αίγινα, από τον οποίο ζήτησε χορηγία για τις εκδηλώσεις του νησιού. «Ήταν θετικός. Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες,» είπε. Και πρόσθεσε: «Σχεδιάζουμε με την στήριξη αυτή όταν έρθει με το καλό να χρηματοδοτήσουμε τον μαθητικό διαγωνισμό application για τα Καποδιστριακά κτίρια και την ιστοσελίδα '' Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα ''.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αίγινας εντάσσεται επίσης και μια έκθεση των Γενικών Αρχείων του Κράτους με εφημερίδες της Κυβερνήσεως και άγνωστα έγγραφα για την πρώτη πρωτεύουσα, η οποία προγραμματίζεται σε συνεργασία με τον  καθηγητή Νίκο Καραπιδάκη, ο οποίος  εκφώνησε τον πανηγυρικό στον εορτασμό της επετείου της ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια, στις 26 Ιανουαρίου 2017 στην Αίγινα, και  θα έχει ρόλο ειδικού συμβούλου της Επιτροπής, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του ο κ.Κοττάκης και ο Γιώργος Καλόφωνος,  μέλος της Επιτροπής. 

Παράλληλα η Επιτροπή σχεδιάζει μια κοινή εκδήλωση με τον Δήμο Αθηναίων, μια μεγάλη συναυλία με Κορυφαίο Έλληνα συνθέτη και ασφαλώς τη δημιουργία ιστοσελίδας '' Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα '', που θα είναι στον αέρα του διαδικτύου στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 

Στις 30 Νοεμβρίου 2020 λήγει ο μαθητικός διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί άμεσα  για τη δημιουργία χρηστικού  application για τα Καποδιστριακά Κτίρια, με τη βοήθεια του  λυκειάρχη Γιάννη Πούντου και του γυμνασιάρχη  Γιώργου Μπήτρου. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, αρχές Ιανουαρίου 2021 θα λάβει χώρα ο αγώνας δρόμου ''Ιωάννης Καποδίστριας'', στις 24 Ιανουαρίου (πρόταση) ο επίσημος εορτασμός της ορκωμοσίας με δρώμενο Ζάν Ζάκ Τεσσόν και τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, καθώς  και τα εγκαίνια Έκθεσης Βουλής για τον  Καποδίστρια '', μαζί με την καθιερωμένη δοξολογία.

Τον Ιούλιο 2021 θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία,  τον Σεπτέμβριο 2021 η  Έκθεση Γενικών Αρχείων Κράτους, ενώ σε χρόνο που θα προσδιοριστεί θα γίνει ειδική προβολή της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή ''Ιωάννης Καποδίστριας'' στην Αίγινα.

Κλείνοντας τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Μανώλης Κοττάκης αναφέρθηκε στη σημασία της στήριξης του εγχειρήματος από όλο τον πολιτικό κόσμο, αλλά και τους ανθρώπους του πολιτισμού που συνδέονται με την Αίγινα, τονίζοντας:  «Δεν περισσεύει κανείς»

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΑίγινα

  Η Αιγινήτισσα Κατερίνα Μουτσάτσου μας έδωσε μια γεύση από το πώς περνάει το καλοκαίρι της, το οποίο ακόμα καλά κρατεί, με την οικογένειά της στο Λος Αντζελες.   Η Κατερίνα Μουτσά...

image descriptionΑίγινα

  Με την καθιερωμένη τάξη αλλά με αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής λόγω πανδημίας  τελέστηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις  στο νέο  Ιερό Ναό  του Αγίου Νεκταρίου  με αφορμή τη μνήμ...

image descriptionΑίγινα

  Τα καθήκοντα του Διευθυντή  στο ΕΠΑΛ Αίγινας από σήμερα  1η Σεπτεμβρίου ανέλαβε ο κ. Χρήστος Λίτος μετά  τη συνταξιοδότηση του κ. Αναστάσιου Αγγελόπουλου. Ο κ. Λίτος είναι καθηγη...

image descriptionΑίγινα

  Τα πεπραγμένα  της Δημοτικής Αρχής σχολιάζει με Δελτίο Τύπου η Κοινοτική παράταξη  του κ. Νίκου Αλεξίου με αφορμή  τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη καθηκόντων της παρούσ...