Ουσιαστικόε έλεγχος της αντιπολίτευσης στη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου

Για πρώτη φορά συνεδρίασε την Τετάρτη 28/2/2024 το δημοτικό συμβούλιο Αίγινας για τη λογοδοσία του πρώτου διμήνου με τις περισσότερες ερωτήσεις να γίνονται από τη μεριά της αντιπολίτευσης.

Την πρώτη ερώτηση έκανε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σίλα Αλεξίου και το θέμα δεν ήταν άλλο από τη βλάβη του αγωγού ύδρευσης και την ποιότητα του νερού στην Αίγινα. Συγκεκριμένα ρώτησε το δήμαρχο αν ακόμα πιστεύει ότι η αποκατάσταση του αγωγού θα πάρει έναν μήνα ενώ έχει ήδη περάσει πάνω από μήνας. Αναφέρθηκε στην ελλιπή  ενημέρωση που υπάρχει για την ποιότητα του νερού και γιατί δεν ανακοινώνονται οι αναλύσεις που έχουν γίνει. Γιατί δεν υπάρχει σύστημα υποδοχής πόσιμου νερού στο Λεόντι από τις υδροφόρες και γιατί δεν υπάρχει πραγματογνώμονας από την μεριά του δήμου που θα μπορούσε να μας ενημερώσει για την κατάσταση του αγωγού για τυχόν μελλοντική βλάβη. Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι σε επαφή που είχε με την περιφέρεια και τον κατασκευαστή και τα μέσα που διαθέτουν η επισκευή θα κρατήσει έναν μήνα. Για την ποιότητα του νερού είπε ότι έχει γίνει δειγματοληψία από την υπεύθυνη υπηρεσία της Π.Ε.Νήσων και το νερό έχει βρεθεί κατάληλο για οικιακή χρήση.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Λογοθέτης και αναφέρθηκε στην υγεία και ρώτησε γιατί η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία επιτροπή υγείας, τι θα κάνει με το νόμο που επιφορτίζει την αυτοδιοίκηση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο δήμαρχος απάντησε ότι το δεν έχει προλάβει ακόμα να κάνει ακόμα επιτροπή υγείας και παρεμβαίνοντας ο κ. Δούκας του απάντησε ότι δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί ο νόμος για την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο κ. Μαυροθαλασίτης ρώτησε για τα οικονομικά και τα διοικητικά του δήμου και εστίασε στον έλεγχο που έγινε πρόσφατα στο δήμο και στο γεγονός ότι ο δήμος δεν λειτουργεί σωστά. Συγκεκριμένα εστίασε στο γεγονός ότι από το 2014 ο δήμος έχει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα αλλά δεν έχει παραμετροποιηθεί παρόλο που υπάρχει σύμβαση με τον ανάδοχο και πληρώνεται κανονικά. Αντ αυτού χρησιμοποιούνται 7 εταιρείες τις οποίες και κατονόμασε και κάθε μία από αυτές κοστίζουν πολύ στο δήμο. Ο δήμαρχος που είχε αρχίσει να ενοχλείται από τις ερωτήσεις του κ. Μαυροθαλασίτη τον διέκοψε και τον ρώτησε πόσα χρήματα. Ο κ. Μαυροθαλασίτης απάντησε ότι μία συγκεκριμένη εταιρεία για το 2022 πήρε 44.000 € και το 2023 39.000 €. Ο δήμαρχος απάντησε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που σε δυο χρόνια πήρε σχεδόν 83.000 € το αντικείμενό της δεν έχει σχέση με το λειτουργικό σύστημα και αυτό εξελίσσεται.

Ο κ. Πούντος αναφέρθηκε στα αδέσποτα ζώα Τα ερωτήματά του αφορούσαν την μέριμνα για τη σίτιση και τη στείρωση των αδέσποτων, αν υπάρχει μέσον βάση νόμου που να τα μεταφέρει για κτηνιατρική εξέταση . Αναφέρθηκε στην αγέλη των 12 σκύλων που υπάρχει στην Κυψέλη . Η απάντηση που πήρε ήταν ότι η σίτιση γίνετε μέσω φιλοζωικών οργανώσεων με την παροχή τροφής από το δήμο. Όσο για την αγέλη έχει ενημερωθεί αλλά τα σκυλιά είναι κατά κάποιον τρόπο δεσποζόμενα αλλά αυτό δεν είναι ξεκάθαρο.

Στη συνέχεια ο κ. Μούρτζης αναφέρθηκε στο θέμα Πολιτισμού Τουρισμού. Έκανε αναφορά στην συγκέντρωση αυτών των αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του δημάρχου ρωτώντας τον πώς θα καταφέρει να ανταπεξέλθει σε ένα τόσο ζωτικής σημασίας ζήτημα για το νησί χωρίς να έχει θέσει αντιδημάρχους λέγοντας ότι η κατάσταση αυτή προσβάλει τους επαγγελματίες του νησιού. Ο δήμαρχος ξεκίνησε λέγοντας ότι ο κ. Μούρτζης συνέχεια καταφέρεται εναντίον του αναφέρθηκε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την προαγωγή του πολιτισμού στο νησί μας και τον τελευταίο χρόνο ήταν το αποκορύφωμα με τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης. Για τον τουρισμό είπε ότι σε επαφή που ήρθε με ξενοδόχους και εστιάτορες αυτοί ήταν ικανοποιημένοι και σκοπός του είναι να γίνει η Αίγινα τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο.

Ο κ. Μαρμαρινός εστίασε στα προβλήματα της καθημερινότητας όπως η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, της ηχορύπανσης και το κυκλοφοριακό. Ρώτησε για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την ανάπλαση των καποδιστριακών διαδρομών. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι έχει περαστεί στον προϋπολογισμό έξοδα συμβούλου για την εκπόνησης κυκλοφοριακής μελέτης τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου Αίγινας και καθορισμό οδών σε πεζόδρομους.

Τέλος ο κ. Ντελής έκανε ερώτηση για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων, το σεισμικό έλεγχο και την πυρασφάλεια των σχολείων. Ο δήμαρχος απάντησε ότι έχουν γίνει επισκευές στα σχολεία του Μεσαγρού και των Ασωμάτων. Το 2ο δημοτικό το 1ο γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ θα αναβαθμιστούν ενεργειακά.

       Από τους συμβούλους του δημάρχου η κ. Πετρίτη ρώτησε για τα αραιά δρομολόγια του ΚΤΕΛ σε κάποιες περιοχές της Αίγινας. Ο δήμαρχος απάντησε στη σύμβουλό του ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία για την προμήθεια ενός λεωφορείου ωστόσο το λεωφορείο αυτό δεν θα μπορεί να κάνει δρομολόγια εκεί που πηγαίνει το ΚΤΕΛ.

Τις ερωτήσεις έκλεισε ο πρόεδρος της Τ.Κ Κυψέλης κ. Γιαννούλης αναφερόμενος σε έργα αντιστήριξης δρόμων της κοινότητας Κυψέλης για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων με το δήμαρχο να απαντάει το πρόβλημα θα λυθεί με οικεία  μέσα αλλά και σε συνεννόηση με την περιφέρεια.

Ρεπορτάζ του Άγη Νταλαγιάννη

ε

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Σώζων Βελιώτης, έφυγε ο μεγάλος εργάτης του πολιτισμού της Αίγινας.Αίγινα

  Ήταν Νοέμβρης του 2000 στο ημιυπόγειο της οικίας Κουλικούρδη, στην οδό Ν. Πέππα 10, όπου έμενε η αείμνηστη ιστορικός και συγγραφέας Γωγώ Κουλικούρδη. Κι εμείς ότι είχαμε ξεκινήσε...

Αίγινα: Επιμένουν οι σύλλογοι στην πρόταση για την σύσταση Επιτροπής για τον ΑγωγόΑίγινα

Η πρωτοβουλία των συλλόγων της Αίγινας επανέρχεται στο αίτημά τους προς τον Πρόεδρο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας, να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του αυριανού Δημοτικού...

Αίγινα:Αίτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αίγινας» για βεβαίωση σχετικά με την ασφάλεια και την καταλληλότητα του νερού των γεωτρήσεωνΑίγινα

Θέμα: Αίτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αίγινας» για βεβαίωση σχετικά με την ασφάλεια και την καταλληλότητα του νερού των γεωτρήσεων Με την παρούσα αίτηση, η «Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας...

Χωρίς απαντήσεις, η ενημέρωση Ζορμπά στην Δημοτική Επιτροπή για τον αγωγόΑίγινα

Στη δημοτική επιτροπή που έγινε 1/3/2024 ο δήμαρχος Αίγινας ενημέρωσε για την βλάβη στο υποθαλάσσιο αγωγό λέγοντας ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη κύριο Χαρδαλ...