ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα:Το ιστορικό εστιατόριο του Γ. Αλεξίου στην Αίγινα.

Μνήμες από την Αίγινα παλαιότερων δεκαετιών ξυπνά η φωτογραφία αυτή. Στο κέντρο της παραλίας, απέναντι από την παλαιά προβλήτα, το «εστιατόριον» του Γ. Αλεξίου  χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή για την εστίαση της Αίγινας. Σε προνομιακή θέση, ακριβώς απέναντι από το σημείο που τα πλοία αναχωρούσαν, το εστιατόριο αυτό γρήγορα κατέκτησε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Αιγινητών αλλά και των παραθεριστών του νησιού.

  Ίσως το πιο ονομαστό εστιατόριο που ξεχώριζε ανάμεσα στις μικρές ταβέρνες της εποχής εκείνης. Με μεγάλη αίθουσα  αλλά και μεγάλη πλατεία για τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως όμως με καλό φαγητό και άψογη εξυπηρέτηση. Χωρίς εξεζητημένες διακοσμήσεις, απλό , προσιτό, φιλικό στον πελάτη με την χαρακτηριστική του ξύλινη οροφή και τη μεγάλη κουζίνα στο βάθος. Ένα εστιατόριο που είχε  να ανταγωνιστεί  το μαγαζί  του "Παναγάκη" ή του "Μαριδάκι" και άλλα στα στενά  της Αίγινας.

Παρόν πάντα ο κ. Αλεξίου πίσω από το γραφείο του να σημειώνει  τις παραγγελίες και να ελέγχει τους σερβιτόρους και τους δίσκους. Σημείο για καλοφαγάδες και απαιτητικούς πελάτες.

Σε λίγα χρόνια δίπλα  του άνοιξε κι άλλο μικρότερο εστιατόριο το οποίο δούλευε ο Γιάννης Μπήτρος, παραδίπλα ο θρυλικός Κλεάνθης με τα φιστίκια και φυσικά το ιστορικό μαγαζί  του Γιώτη με τις εφημερίδες και τα ψιλικά. Από  την άλλη πλευρά  την "πλατεία" του εστιατορίου οριοθετούσε το περίπτερο  του Μηνά (του ονομαστού "Νάρκα") αλλά και το μεγάλο καφενείο.

Άλλες εποχές, άλλες εικόνες, άλλα ήθη και συνήθειες.

Η Αίγινα του τότε με την Αίγινα του σήμερα  δεν έχει και πολλές ομοιότητες. Η αλλαγή χρήσης της γης ή των κτιρίων επέφερε μεγάλες αλλαγές  στη φυσιογνωμία του νησιού και στο τοπίο γενικότερα.

Το εστιατόριο του Γ. Αλεξίου άλλαξε κι αυτό με τη σειρά  του χρήσεις μέσα  στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Συνέχισε ως εστιατόριο για κάποιο διάστημα με το όνομα «Λητώ». Τα  τελευταία χρόνια λειτούργησε ως καφέ με  την επωνυμία «Εν πλώ», ενώ ανακαινισμένο πλήρως σήμερα στεγάζει την επιχείρηση  του κ. Θοδωρή Μοίρα «Miralice»

Διαβάστε επίσης

Ο Δήμος Αίγινας στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή για την ματαίωση του χωροταξικού σχεδιασμού των υδατοκαλλιεργειώνΑίγινα

Με ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, και ο Δήμος Αίγινας συνυπογράφει το Ψήφισμα για την ματαίωση των ΠΟΑΥ, την αλλαγή του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργε...

«ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ  του Αιακίδη» ή …του Μιχάλη Μουτσάτσου - Ρεπορτάζ της Σίλας ΑλεξίουΑίγινα

Γεγονότα που συνέβησαν τη δεκαετία του 2000, σχολιασμένα από τον πάντα εύστοχο παρατηρητή Μιχάλη Μουτσάτσο, έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε μέσα από «Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Αιακίδη», π...