ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Αιακίδη» ή …του Μιχάλη Μουτσάτσου - Ρεπορτάζ της Σίλας Αλεξίου

Γεγονότα που συνέβησαν τη δεκαετία του 2000, σχολιασμένα από τον πάντα εύστοχο παρατηρητή Μιχάλη Μουτσάτσο, έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε μέσα από «Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Αιακίδη», που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

 

Παρ’ότι γεωπόνος ο Μιχάλης Μουτσάτσος, δεν αντιστάθηκε ποτέ στη γοητεία της δημοσιογραφίας, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στον Τύπο της Αίγινας από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν.
Εκεί που του δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσει με άνεση τις ανησυχίες του ήταν στο διμηνιαίο περιοδικό «ΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ». «Ήταν φθινόπωρο του 2000 όταν ο πολυγραφότατος και ακατάβλητος συνταξιούχος έφηβος Μίμης Σαραντάκος (πατέρας του Νίκου) άρχισε να εκδίδει το διμηνιαίο σατιρικό και ποικίλης ύλης περιοδικό «ΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ».
Έτσι ξεκινάει ο πρόλογος και των δύο τελευταίων βιβλίων του Μιχάλη Μουτσάτσου –«Το ΝΕΟ ΚΑΙ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑΓΑΡΙΤΕΣ», «Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Αιακίδη»- καθώς και τα δύο περιλαμβάνουν δημοσιευμένα δικά του κείμενα στην εν λόγω αξιόλογη έκδοση.
Στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Αιακίδη ο Μιχάλης Μουτσάτσος έχει συμπεριλάβει μια επιλογή σχολίων, μικρών ή μεγαλύτερων, για επίκαιρα θέματα της εποχής, τοπικών και μη.


«Έχει νόημα η αναφορά σε γεγονότα που συνέβησαν πριν δεκαπέντε- είκοσι χρόνια και η επαναφορά τους σήμερα; Πιστεύω πως ναι! Πιστεύω ότι το παρελθόν πρέπει να είναι πάντα στο μυαλό μας και να λειτουργεί ως παράδειγμα, προς μίμηση ή αποφυγή, αναλόγως.(…) Αυτός δεν είναι εξάλλου ο ρόλος της Ιστορίας;».
Στις φράσεις αυτές συνοψίζει ο Μιχάλης Μουτσάτσος το περιεχόμενο του νέου του βιβλίου, στις σελίδες του οποίου ανακαλύπτει ο αναγνώστης έναν θησαυρό. Πολιτικά σχόλια με αιχμές για θέματα που ταλάνισαν την ελληνική κοινωνία, παρατηρήσεις επί γεγονότων διεθνούς κλίμακας, αλλά και ζητήματα που απασχόλησαν την κοινωνία της Αίγινας, καθώς ο γράφων ζει στο νησί από όπου κατάγεται, αλλά δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται ενεργά για ό,τι συμβαίνει γύρω του και να τα καυτηριάζει.
Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Αιακίδη είναι όντως ένα καλό εργαλείο για τη μνήμη μας, αλλά και μια ουσιαστική συμβολή στην Ιστορία.

 

Υ.Γ. Αν κάποιος δεν βρει το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία, ας τηλεφωνήσει στο 6976700783.

 

Σίλα Αλεξίου

Διαβάστε επίσης

Ο Δήμος Αίγινας στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή για την ματαίωση του χωροταξικού σχεδιασμού των υδατοκαλλιεργειώνΑίγινα

Με ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, και ο Δήμος Αίγινας συνυπογράφει το Ψήφισμα για την ματαίωση των ΠΟΑΥ, την αλλαγή του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργε...