ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Το Αχ… του έρωτα» από έναν …ειδικό - Της Σίλας Αλεξίου

Μαθήματα … έρωτα και άδολης αγάπης μας δίνει ο Γιώργος Μενέλαος Μαρίνος με την ποιητική του συλλογή «Το Αχ… του έρωτα», διδάσκοντάς μας συγχρόνως (κι αυτό είναι το σημαντικότερο) την αξιοπρέπεια και την ανιδιοτελή προσφορά στον άνθρωπο.

Με λίγες λέξεις –«Έχω μπαρκάρει ήδη. Προορισμός τα μάτια σου και η σκέψη μου ταξίδι»- λέει τα απολύτως απαραίτητα, αυτά που θέλει να πει. «Λατρέψαμε την πρώτη μας κουβέντα, ντραπήκαμε και οι δυο την τελευταία».
Χωρίς καμιά προσπάθεια εντυπωσιασμού, καθώς δεν την έχει ανάγκη, ο Γιώργος Μενέλαος Μαρίνος, χαρακτηριστικός τύπος της Αίγινας, αλλά και πολίτης του κόσμου, σε αφοπλίζει με το χαμόγελο και τα χαρίσματά του.

Ειλικρινής, πηγαίος, τροβαδούρος, ποιητής, φίλος και – πάνω από όλα- αιώνιος έφηβος με ό,τι σημαίνει αυτό. Με την κιθάρα του παρέα, σκαρώνει στη στιγμή τραγούδια για την περίσταση, από αγάπη για τον άνθρωπο, τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του.
Ο σπάνιος αυτός καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Αθήνα, «είναι ποιητής, τραγουδοποιός και παραμυθάς», όπως λέει στο βιογραφικό του, ενώ από πολύ νωρίς ζυμώθηκε στις μπουάτ της Πλάκας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ξενιτεύτηκε «με μια βαλίτσα όνειρα» και, για μεγάλο διάστημα έμεινε στη Γαλλία και την Ελβετία για να καταλήξει το 1965 στη Δανία, όπου δημιούργησε οικογένεια και πολλά βιβλία για παιδιά.

Επίσης έφτιαξε το «θέατρο της βαλίτσας» και ως παιδαγωγός κλόουν διασκέδαζε εκπαιδεύοντας τα παιδιά σε πολλές χώρες του κόσμου.
Ποιήματά του περιέχονται στα βιβλία της Α’ και Β’ τάξης δημοτικού στη χώρα μας, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα Δανέζικα και τα Σουηδικά. Ο ίδιος έχει επίσης μελοποιήσει πολλά ποιήματά του.
Το Αχ …του έρωτα είναι το τελευταίο του βιβλίο. «Το Αχ δένει όλες τις χαρές, αλλά και τους πόνους που δίνει ο έρωτας στον άνθρωπο, γιατί έρωτας σημαίνει ζωή!», εξηγεί ο ίδιος στην εκπαιδευτικό Άννα Τριανταφύλλου- Πανάρετου, που προλογίζει την ποιητική συλλογή.
Ο Γιώργος Μενέλαος Μαρίνος ζει τα τελευταία πολλά χρόνια στην Αίγινα, κυκλοφορεί με ένα ηλεκτρικό μηχανάκι και επιφυλάσσει πάντα στον καθένα μας μια καλή κουβέντα.
«Με της ζωής μου όλους τους έρωτες με δένει η παραλίγο ευτυχία…»
«Το Αχ … του έρωτα». Εκδόσεις Κ.Μ.Ζαχαράκης.

 

Σίλα Αλεξίου

Διαβάστε επίσης

Γ. Σμαραγδής: Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού ξανάγραψα πέντε φορές το σενάριο του "Καποδίστρια"Πολιτισμός

Την άποψη πως κάποιες δυσκολίες που βιώνουμε, όπως η πανδημία, αν τις αντιμετωπίσεις θετικά μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, διατύπωσε ο βραβευμένος, διεθνούς φήμης σκηνοθέ...

Ο Δήμος Αίγινας στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή για την ματαίωση του χωροταξικού σχεδιασμού των υδατοκαλλιεργειώνΑίγινα

Με ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, και ο Δήμος Αίγινας συνυπογράφει το Ψήφισμα για την ματαίωση των ΠΟΑΥ, την αλλαγή του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργε...

«ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ  του Αιακίδη» ή …του Μιχάλη Μουτσάτσου - Ρεπορτάζ της Σίλας ΑλεξίουΑίγινα

Γεγονότα που συνέβησαν τη δεκαετία του 2000, σχολιασμένα από τον πάντα εύστοχο παρατηρητή Μιχάλη Μουτσάτσο, έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε μέσα από «Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Αιακίδη», π...