ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Να απαγορευτούν οι δοκιμές σε ζώα; Η Ελβετία με τις τεράστιες φαρμακευτικές κατεβαίνει σε δημοψήφισμα

Οι Ελβετοί προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για να ψηφίσουν εάν η χώρα τους θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα απαγορεύσει πλήρως τις ιατρικές δοκιμές σε ζώα, καθώς η πρόταση που υπέβαλαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων εξασφάλισε στήριξη σε μια χώρα με τεράστιο φαρμακευτικό κλάδο.

Πάνω από 550.000 ζώα πέθαναν σε εργαστηριακές δοκιμές το 2020 στην Ελβετία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης. Ο αριθμός περιλαμβάνει 400.000 ποντίκια και αρουραίους, σχεδόν 4.600 σκύλους, 1.500 γάτες και 1.600 άλογα. Πρωτεύοντα θηλαστικά, αγελάδες, χοίροι, ψάρια και πουλιά επίσης πέθαναν κατά τη διάρκεια δοκιμών καθώς και μετά από αυτές.

«Είναι σκληρό και περιττό να γίνονται δοκιμές σε ζώα και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αναπτύξουμε φάρμακα χωρίς αυτές», δήλωσε ο Ρενάτο Βέρντλι, γιατρός από τη βορειοαανατολική Ελβετία που ξεκίνησε την πρωτοβουλία αυτή στο πλαίσιο του ελβετικού συστήματος της άμεσης δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό.

Ωστόσο, η απαγόρευση δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί, προς ανακούφιση του φαρμακευτικού κλάδου, που έχει προειδοποιήσει ότι η κίνηση θα αναστείλει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θα αναγκάσει εταιρίες και ερευνητές να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

«Δεν θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα ζώα για τους δικούς μας εγωιστικούς σκοπούς», δήλωσε ο Βέρντλι, προσθέτοντας ότι ερευνητικές μέθοδοι όπως τα βιομικροκυκλώματα (biochip) –μικρά τσιπ που φιλοξενούν πλήθος χημικών αντιδράσεων– οι προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή η μικροδοσολογία ανθρώπων είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα τεστ σε ζώα.

Η πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας

Η ένωση φαρμακευτικών εταιριών Interpharma ισχυρίζεται ότι ο κλάδος, που περιλαμβάνει εταιρίες όπως η Roche και η Novartis, συνεισφέρει 9% στην ελβετική οικονομία συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων εσόδων, και παράγει σχεδόν το ήμισυ των ελβετικών εξαγωγών.

Η Interpharma ηγείται των αντιδράσεων από την πλευρά της βιομηχανίας, λέγοντας ότι θα είναι καταστροφική μια υιοθέτηση των προτάσεων αυτών.

Αρουραίοι, κουνέλια και άλλα τρωκτικά χρησιμοποιούνται ευρέως στην έρευνα

«Η φαρμακευτική έρευνα, οι κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία και βασικές έρευνες σε πανεπιστήμια…δεν θα είναι πλέον δυνατές», ανέφερε ο Ρενέ Μπουχόλτσερ, διευθύνων σύμβουλος της Interpharma.

Επικεφαλής φαρμακευτικών εταιριών είπαν ότι η απαγόρευση δοκιμών σε ζώα μπορεί να οδηγήσει στο τέλος των νέων φαρμάκων.

«Νομίζω ότι έχετε δει στις εποχές της Covid πόσο σημαντικό είναι να ανακαλύπτουμε νέα εμβόλια, πόσο σημαντικά είναι τα νέα φάρμακα. Και έχουν δοκιμαστεί σε ζώα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Idorsia Ζαν-Πολ Κλοζέλ στο Reuters.

Η Μάρις βαν ντε Μπρουκ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης διενεργεί έρευνες, εμφυτεύοντας όγκους σε ποντίκια για να μελετήσει πώς μπορεί να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.

«Διότι δεν καταλαβαίνουμε ούτε το 10% των διαδικασιών που γίνονται μέσα σε έναν όγκο, είναι αδύνατον να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστικά μοντέλα ή καλλιέργεια κυττάρων για να καταλάβουμε την περίπλοκη βιολογία του καρκίνου», είπε.

Πριν οι επιστήμονες ξεκινήσουν ένα πείραμα σε ζώα, πρέπει να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι η έρευνά τους είναι σημαντική.

«Χρησιμοποιούμε περίπου 750 ποντίκια τον χρόνο. Στο τέλος του πειράματος όλα πεθαίνουν, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», είπε η ίδια. «Χωρίς αυτό το συγκεκριμένο πείραμα, δεν θα ήμασταν σε θέση να αναπτύξουμε θεραπείες που σώζουν ανθρώπινες ζωές».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μόνο το 26% των ψηφοφόρων είναι υπέρ της απαγόρευσης και το 68% τάσσεται κατά.

Η Ελβετία διενεργεί δημοψηφίσματα τέσσερις φορές τον χρόνο, με τους Ελβετούς να τάσσονται πέρυσι υπέρ των περιορισμών της κυβέρνησης για τον κορονοϊό και της έγκρισης του γάμου προσώπων ίδιου φύλου.

Ο Ρενάτο Βέρντλι είπε ότι η εκστρατεία αυτή αύξησε την ευαισθητοποίηση για τα δεινά των ζώων των εργαστηρίων και συνεχίζει να ελπίζει ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι επιτυχής. «Ελπίζω να μπορέσουμε τελικά να αλλάξουμε και η Ελβετία να μπορέσει να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο για να βοηθήσει να σταματήσουν να υποφέρουν τα ζώα», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠεριβάλλον

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν χθες ότι παρήγαγαν χάρη στην πυρηνική σύντηξη περισσότερη ποσότητα ενέργειας από ποτέ πριν, περνώντας σε ένα νέο στάδιο προς την παραγω...

image descriptionΠεριβάλλον

Καταστροφικές πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει στην Ευρώπη περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την...

image descriptionΠεριβάλλον

Η ευρωπαϊκή επιτροπή των Περιφερειών γνωμοδότησε αναφορικά με το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενική ρύπανση. Πιο συγκεκριμένα: χαιρετίζει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκή...

image descriptionΠεριβάλλον

Οι επενδύσεις σε ορισμένους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που λειτουργούν με φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια χαρακτηρίζονται ως βιώσιμες σε πρόταση που παρουσίασε την Τετάρτη η Ε...

image descriptionΠεριβάλλον

Ο βρετανός παρουσιαστής και φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η ακτιβίστρια του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μεταξύ των υποψήφιων για το φετινό ...

image descriptionΠεριβάλλον

Τουλάχιστον 100.000 «πτήσεις-φαντάσματα» ενδέχεται να πετάξουν φέτος τον χειμώνα πάνω από την Ευρώπη, εξαιτίας των όρων χρήσης της ΕΕ για τις χρονοθυρίδες των αεροδρομίων, καταγγέλ...

image descriptionΠεριβάλλον

  Τρία νεκρά ζωνοδέλφινα, δύο ενήλικα θηλυκά και ένα νεαρό αρσενικό, εντοπίστηκαν στις νοτιοανατολικές ακτές της Σάμου.  Εκτιμάται ότι οι έντονοι βοριάδες σε συνδυασμό με τους ισχυ...

image descriptionΠεριβάλλον

Ακόμη υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος θα πλήρωναν οι καταναλωτές τον Δεκέμβριο αν δεν υπήρχαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι φθηνότερες και καθαρότερες μορφές ενέργ...