ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Κεραυνός μήκους 768 χιλιομέτρων κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ

Αστραπή που εκτάθηκε σε απόσταση 768 χιλιομέτρων στις ΗΠΑ την 29η Απριλίου 2020 κατέχει πλέον το ρεκόρ αυτής με το μεγαλύτερο μήκος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ επικύρωσε ακόμη ένα ρεκόρ, αυτό της αστραπής με τη μεγαλύτερη διάρκεια: τη 18η Ιουνίου 2020, καθώς θύελλα έπληττε την Ουρουγουάη και τη βόρεια Αργεντινή, αστραπή είχε διαρκέσει 17,102 δευτερόλεπτα.

Το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε παρατηρηθεί στη βόρεια Αργεντινή την 4η Μαρτίου 2019, κατείχε αστραπή διάρκειας 16,73 δευτερολέπτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, οι ειδικοί του οποίου βασίζονται στους δορυφόρους για τις μετρήσεις τους.

Η αστραπή που έσπασε το ρεκόρ μήκους το 2020 εκτεινόταν οριζοντίως σε απόσταση 768 χιλιομέτρων στον ουρανό των νότιων ΗΠΑ (Τέξας, Λουιζιάνα, Μισισίπι). Η απόσταση αυτή είναι περίπου ίση με αυτή που χωρίζει για παράδειγμα το Λονδίνο (Βρετανία) από το Αμβούργο (Γερμανία).

Αριστερά, η θέση του κεραυνού που κατέρριψε το ρεκόρ διάρκειας. Δεξιά, η αστραπή που διένυσε τη μεγαλύτερη απόσταση (WMO)

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε αστραπή μήκους 709 χιλιομέτρων που αυλάκωσε τον ουρανό της νότιας Βραζιλίας την 31η Οκτωβρίου 2018.

Τα δύο νέα ρεκόρ καταγράφηκαν σε περιοχές όπου είναι συνηθισμένα τέτοια φαινόμενα στη βόρεια και στη νότια Αμερική, δηλαδή αντίστοιχα στις Μεγάλες Πεδιάδες και στη λεκάνη Λα Πλάτα.

«Ο κεραυνός είναι μεγάλος κίνδυνος και θρηνούμε πολλά θύματα κάθε χρόνο. Αυτά τα νέα ρεκόρ υπογραμμίζουν τις σοβαρές ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια που προκαλούν τα ηλεκτροφόρα σύννεφα που παράγουν αστραπές που ενίοτε διατρέχουν αξιοσημείωτες αποστάσεις», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο Πέτερι Τάαλας.

«Ακόμη πιο ακραίες τιμές»

Τα δεδομένα για τα νέα ρεκόρ που επικυρώθηκαν από τον ΠΜΟ, ο οποίος τηρεί το επίσημο αρχείο για τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα σε παγκόσμια κλίμακα, δημοσιεύονται στο Ενημερωτικό Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (Bulletin of the American Meteorological Society).

«Είναι πιθανόν να υπάρχουν ακόμη πιο ακραίες τιμές, και θα μπορέσουμε αναμφίβολα να τις παρατηρήσουμε όταν οι τεχνικές εντοπισμού των αστραπών είναι ακόμη πιο εξελιγμένες», υπογραμμίζει ο Ράνταλ Σέρβενι, ειδικός του ΠΜΟ για τα ακραία μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα.

 

Σύμφωνα με τον Ρον Χόλι, γνωστό ειδικό για τους κεραυνούς και μέλος της επιτροπής του ΠΜΟ για τα ακραία μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα, οι δύο αστραπές οι οποίες έσπασαν ρεκόρ «δεν ήταν μεμονωμένα φαινόμενα», αφού παράγονται κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Ο ίδιος προειδοποιεί πως «όταν ακούμε τη βροντή, πρέπει να προστατευόμαστε από τον κεραυνό».

Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, τα μόνα ασφαλή σημεία είναι κτίρια με επαρκή διάσταση και ηλεκτρική εγκατάσταση και όχι για παράδειγμα μια παραλία ή μια στάση λεωφορείου. Είναι κανείς καλύτερα προστατευμένος στο εσωτερικό ενός κλειστού οχήματος με μεταλλική οροφή, αλλά όχι πάνω σε μοτοσικλέτα.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι αρχείων που συνδέονται με τις αστραπές.

Η πιο φονική αστραπή, που χτύπησε απευθείας ανθρώπους, καταγράφηκε το 1975 στη Ζιμπάμπουε, όταν 21 άνθρωποι χτυπήθηκαν από κεραυνό σε καλύβα όπου είχαν βρει καταφύγιο.

Το ρεκόρ θανάτων από «έμμεσο» χτύπημα είχε καταγραφεί το 1994, όταν 469 άνθρωποι πέθαναν στην Αίγυπτο εξαιτίας κεραυνού που χτύπησε χώρο αποθήκευσης καυσίμων προκαλώντας πυρκαγιά στην πόλη Ντρόνκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠεριβάλλον

Οι βιολογικοί εισβολείς _ υδρόβια και χερσαία ζώα, φυτά, μύκητες, έντομα και μικροοργανισμοί _ αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές, αν όχι τη σημαντικότερη, για τη βιοποικιλό...

image descriptionΠεριβάλλον

Αντιμέτωπα με πυρκαγιές, ασθένειες και καταστροφή των ευκαλύπτων με τους οποίους τρέφονται, τα κοάλα κηρύχθηκαν την Παρασκευή απειλούμενο είδος σε δύο πολιτείες της ανατολικής Αυστ...

image descriptionΠεριβάλλον

Οι Ελβετοί προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για να ψηφίσουν εάν η χώρα τους θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα απαγορεύσει πλήρως τις ιατρικές δοκιμές σε ζώα, καθώς η πρόταση π...

image descriptionΠεριβάλλον

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν χθες ότι παρήγαγαν χάρη στην πυρηνική σύντηξη περισσότερη ποσότητα ενέργειας από ποτέ πριν, περνώντας σε ένα νέο στάδιο προς την παραγω...

image descriptionΠεριβάλλον

Καταστροφικές πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει στην Ευρώπη περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την...

image descriptionΠεριβάλλον

Η ευρωπαϊκή επιτροπή των Περιφερειών γνωμοδότησε αναφορικά με το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενική ρύπανση. Πιο συγκεκριμένα: χαιρετίζει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκή...

image descriptionΠεριβάλλον

Οι επενδύσεις σε ορισμένους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που λειτουργούν με φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια χαρακτηρίζονται ως βιώσιμες σε πρόταση που παρουσίασε την Τετάρτη η Ε...

image descriptionΠεριβάλλον

Ο βρετανός παρουσιαστής και φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η ακτιβίστρια του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μεταξύ των υποψήφιων για το φετινό ...