ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Γκρέτα Τούνμπεργκ και Ντέιβιντ Ατένμπορο υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης

Ο βρετανός παρουσιαστής και φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η ακτιβίστρια του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μεταξύ των υποψήφιων για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αφότου έτυχαν της στήριξης Νορβηγών βουλευτών που φαίνεται να έχουν παράδοση στην επιλογή του νικητή.

Μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο είναι ακόμα η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ο πάπας Φραγκίσκος, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ που σχηματίστηκε από αντιπάλους του περυσινού πραξικοπήματος και ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού Σάιμον Κόφε, σύμφωνα με ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής.

Χιλιάδες άνθρωποι, από μέλη κοινοβουλίων σε όλο τον κόσμο έως πρώην βραβευθέντες, μπορούν να προτείνουν υποψηφίους.

Κάθε χρόνο από το 2014, με εξαίρεση το 2019, ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης είναι υποψήφιος που είχε προταθεί από νορβηγούς βουλευτές.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, η οποία αποφασίζει για το βραβείο Ειρήνης, δεν σχολιάζει τις υποψηφιότητες, κρατώντας μυστικά για 50 χρόνια τα ονόματα όσων υποβάλλουν προτάσεις καθώς και των υποψηφίων που δεν βραβεύθηκαν.

Ωστόσο, οι νορβηγοί βουλευτές επιλέγουν να αποκαλύψουν τα ονόματα που προτείνουν.

Φύση, Covid-19

Ο 95χρονος Ατένμπορο (ή Άτενμπρο με τη βρετανική προφορά) είναι περισσότερο γνωστός για σειρές ντοκιμαντέρ φυσικής ιστορίας, όπως τα Life on Earth και The Blue Planet.

Προτάθηκε μαζί με τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης και Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES), η οποία αξιολογεί την κατάσταση της βιοποικιλότητας παγκοσμίως για τους αξιωματούχους χάραξης πολιτικής.

Η πρόταση αυτή αφορά στις «προσπάθειές τους να ενημερώσουν, και να προστατεύσουν, τη βιοποικιλότητα της Γης, ένα προαπαιτούμενο για βιώσιμες και ειρηνικές κοινωνίες» δήλωσε η Ούνε Μπάστολμ, επικεφαλής του Πράσινου Κόμματος της Νορβηγίας που κατέθεσε την υποψηφιότητα.

Άλλος βουλευτής του Πράσινου Κόμματος πρότεινε τη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, της οποίας η εξέλιξη από έφηβη ακτιβίστρια σε ηγετική προσωπικότητα της παγκοσμίας εκστρατείας για το κλίμα την έχει καταστήσει και άλλες φορές υποψήφια τα τελευταία χρόνια μαζί με το κίνημα Fridays for Future που ξεκίνησε.

H Τούνμπεργκ συνομιλεί με τον Ατένμπορο για εκπομπή του BBC το 2019 (Reuters)

Ο πάπας Φραγκίσκος προτάθηκε για τις προσπάθειές του να επιλύσει την κλιματική κρίση καθώς και για το έργο του για την ειρήνη και τη συμφιλίωση, από τον Νταγκ Ίνγκε Ουλστάιν, πρώην υπουργό για τη διεθνή ανάπτυξη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού Σάιμον Κόφε προτάθηκε από την επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Νορβηγίας, την Γκούρι Μέλμπι, για το έργο του σχετικά με την ανάδειξη του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.

Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών ολόκληρου του κόσμου εδώ και δύο χρόνια και φέτος ο διεθνής οργανισμός που έχει επιφορτιστεί με την αντιμετώπισή του, ο ΠΟΥ, είναι και πάλι μεταξύ των υποψηφιοτήτων.

«Νομίζω ότι ο ΠΟΥ είναι πιθανόν να συζητηθεί στην Επιτροπή για το φετινό βραβείο», δήλωσε ο Χένρικ Ούρνταλ, διευθυντής του Peace Research Institute Oslo.

Η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια προτάθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά για το «θαρραλέο, ακούραστο και ειρηνικό της έργο» στην πατρίδα της, σύμφωνα με τον βουλευτή Χάαρεκ Έλβενες.

Οι άλλες υποψηφιότητες που αποκαλύφθηκαν από τους Νορβηγούς βουλευτές περιλαμβάνουν τον φυλακισμένο Ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, το WikiLeaks και την Τσέλσι Μάνινγκ, το ΝΑΤΟ, την οργάνωση παροχής βοήθειας CARE, την Ιρανή ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μασίχ Αλινετζάντ, το Αρκτικό Συμβούλιο, ένα διακυβερνητικό φόρουμ για τη συνεργασία των κρατών της Αρκτικής, σύμφωνα με όσα δήλωσαν Νορβηγοί βουλευτές στο Reuters.

Οι υποψηφιότητες, που έκλεισαν σήμερα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επικυρωθούν από την επιτροπή των Νόμπελ. Ο φετινός νικητής θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠεριβάλλον

Σε 881 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (CO2-eq), επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα, ανήλθαν το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στ...

image descriptionΠεριβάλλον

Οι βιολογικοί εισβολείς _ υδρόβια και χερσαία ζώα, φυτά, μύκητες, έντομα και μικροοργανισμοί _ αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές, αν όχι τη σημαντικότερη, για τη βιοποικιλό...

image descriptionΠεριβάλλον

Αντιμέτωπα με πυρκαγιές, ασθένειες και καταστροφή των ευκαλύπτων με τους οποίους τρέφονται, τα κοάλα κηρύχθηκαν την Παρασκευή απειλούμενο είδος σε δύο πολιτείες της ανατολικής Αυστ...

image descriptionΠεριβάλλον

Οι Ελβετοί προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για να ψηφίσουν εάν η χώρα τους θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα απαγορεύσει πλήρως τις ιατρικές δοκιμές σε ζώα, καθώς η πρόταση π...

image descriptionΠεριβάλλον

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν χθες ότι παρήγαγαν χάρη στην πυρηνική σύντηξη περισσότερη ποσότητα ενέργειας από ποτέ πριν, περνώντας σε ένα νέο στάδιο προς την παραγω...

image descriptionΠεριβάλλον

Καταστροφικές πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει στην Ευρώπη περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την...

image descriptionΠεριβάλλον

Η ευρωπαϊκή επιτροπή των Περιφερειών γνωμοδότησε αναφορικά με το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενική ρύπανση. Πιο συγκεκριμένα: χαιρετίζει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκή...

image descriptionΠεριβάλλον

Οι επενδύσεις σε ορισμένους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που λειτουργούν με φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια χαρακτηρίζονται ως βιώσιμες σε πρόταση που παρουσίασε την Τετάρτη η Ε...