ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Κοάλα: Το εμβληματικό ζώο της Αυστραλίας ένα βήμα πιο κοντά στην εξαφάνιση

Αντιμέτωπα με πυρκαγιές, ασθένειες και καταστροφή των ευκαλύπτων με τους οποίους τρέφονται, τα κοάλα κηρύχθηκαν την Παρασκευή απειλούμενο είδος σε δύο πολιτείες της ανατολικής Αυστραλίας.

Οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι πληθυσμοί των κοάλα έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλα τμήματα της ανατολικής Αυστραλίας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες και προειδοποιούν ότι τα ζώα βαίνουν προς εξαφάνιση.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Σούσαν Λι δήλωσε τα κοάλα χαρακτηρίζονται πλέον «κινδυνεύον» ώστε να αποκτήσουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας στη Νέα Νότια Ουαλία, την Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας και το Κουίνσλαντ.

Τα κοάλα, τα οποία αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως σύμβολο της μοναδικής άγριας ζωής της Αυστραλίας, είχαν ενταχθεί στην λίστα των ευάλωτων (τρωτών) ειδών στην ανατολική ακτή μόλις μια δεκαετία νωρίτερα.

«Τα κοάλα μετατράπηκαν από ευάλωτα σε απειλούμενα μέσα σε μια δεκαετία. Είναι μια σοκαριστικά ραγδαία επιδείνωση» σχολίασε ο επιστήμονας της WWF Αυστραλίας, Στιούαρτ Μπλαντς.

Η υπουργός περιβάλλοντος επισήμανε την πρόσφατη κυβερνητική δέσμευση για τη διάθεση 36 εκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία και την ανάκτηση του ενδιαιτήματός τους.

Διασώστης μεταφέρει κοάλα με εγκαύματα μετά τις πυρκαγιές στην Αδελαΐδα τον Ιανουάριο του 2020 (Reuters)

Οι περιβαλλοντιστές χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, καταδίκασαν όμως την αποτυχία της Αυστραλίας να προστατέψει το είδος αυτό μέχρι σήμερα.

Οι οικολόγοι λένε ότι είναι δύσκολο να δοθούν ακριβή στοιχεία για τους πληθυσμούς των κοάλα στις πληγείσες ανατολικές πολιτείες.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις ενός ανεξάρτητου κυβερνητικού συμβουλευτικού οργάνου, της Επιστημονικής Επιτροπής για τα Απειλούμενα Είδη, υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των κοάλα μειώθηκε από 185.000 που το 2001 σε 92.000 το 2021.

Η Αλέξια Γουέλμπιλοβ του Humane Society International, του μεγαλύτερου οργανισμού για την προστασία των ζώων παγκοσμίως, δήλωσε ότι τα κοάλα της ανατολικής ακτής μπορεί να εξαφανιστούν μέχρι το 2050 αν δεν ληφθούν μέτρα.

«Δεν αντέχουμε άλλα έργα εκχέρσωσης» λέει.

Το Αυστραλιανό Ίδρυμα Προστασίας ανέφερε ότι από δική του έρευνα προέκυψε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εγκρίνει την εκχέρσωση περισσότερων από 25.000 εκταρίων από το ενδιαίτημα των κοάλα από τότε που το είδος χαρακτηρίστηκε ευάλωτο πριν από μια δεκαετία.

Πολλά κοάλα χάθηκαν στις σαρωτικές πυρκαγιές του 2019-20, και το είδος απειλείται επίσης από ασθένειες όπως τα χλαμύδια.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠεριβάλλον

Ο Ούγγρος αστρονόμος Κριστιάν Σασνέζκι έζησε μια από τις πιο συναρπαστικές ημέρες της καριέρας του όταν εντόπισε έναν αστεροειδή διαμέτρου περίπου τριών μέτρων να πλησιάζει τη Γη: ...

image descriptionΠεριβάλλον

  Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός είναι πλέον "πολύ ευάλωτος" στις σκληρές και αυξανόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η "αδράνεια" των ηγετών για το κλίμα κινδυνεύει να μειώ...

image descriptionΠεριβάλλον

Ένα βήμα πίσω αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση στους χρονικούς περιορισμούς που έθετε το σχέδιο του Εθνικού Κλιματικού Νόμου, το οποίο την περίοδο της διαβούλευσης είχε ανοίξει πολλ...

image descriptionΠεριβάλλον

Οι εκπομπές μεθανίου από τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα είναι υψηλότερες κατά 70% από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), με το...

image descriptionΠεριβάλλον

Η μείωση του συνολικού αριθμού των ημερών με βροχόπτωση μέσα στο έτος στο βόρειο ημισφαίριο θα συμβάλει στο να έρχεται η άνοιξη στα φυτά νωρίτερα κατά μία έως δύο μέρες ανά δεκαετί...

image descriptionΠεριβάλλον

Σε 881 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (CO2-eq), επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα, ανήλθαν το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στ...

image descriptionΠεριβάλλον

Οι βιολογικοί εισβολείς _ υδρόβια και χερσαία ζώα, φυτά, μύκητες, έντομα και μικροοργανισμοί _ αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές, αν όχι τη σημαντικότερη, για τη βιοποικιλό...