ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠOY: Αύξηση κατά 79% των κρουσμάτων ιλαράς καταγράφηκε πέρυσι στον κόσμο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςεξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την ταχεία εξάπλωση της ιλαράς στον κόσμο, καθώς πέρυσι καταγράφηκαν περισσότερα από 306.000 κρούσματα, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 79% μέσα σ’ ένα χρόνο, και απηύθυνε έκκληση για εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

«Ανησυχούμε εξαιρετικά γι’ αυτό που συμβαίνει όσον αφορά την ιλαρά», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Νατάσα Κρόουκροφτ, τεχνική σύμβουλος για την ιλαρά και την ερυθρά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Υπήρξε διαρκής αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ πλην μίας», της περιφέρειας της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, διευκρίνισε.

Όμως καθώς οι αριθμοί αυξάνονται παντού στον κόσμο, ο ΠΟΥ εκφράζει φόβους ότι η περιφέρεια της Αμερικής θα πληγεί κι αυτή με τη σειρά της από τις επιδημίες της ιλαράς.

Τα τελευταία παγκόσμια δεδομένα (του Φεβρουαρίου 2024) κάνουν λόγο για 306.291 κρούσματα που επισημάνθηκαν το 2023 στον ΠΟΥ, έναντι 171.156 κρουσμάτων για το 2022, δηλαδή αύξηση κατά 79%, όμως ο οργανισμός υπογραμμίζει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ πιο αυξημένοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, το 2022 υπήρξαν 9,2 εκατ. κρούσματα.

Η αύξηση των κρουσμάτων αυτής της πολύ μεταδοτικής νόσου, η οποία μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές και μεταδίδεται μέσω του αέρα, αποδίδεται σε μια μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης η οποία καταγράφηκε στη διάρκεια των ετών της Covid.

«Η πρόληψη της ιλαράς και της ερυθράς δεν είναι πλέον παγκόσμια και κυβερνητική προτεραιότητα εξαιτίας ανταγωνιστικών προβλημάτων όπως η Covid-19, οι οικονομικές κρίσεις, οι συγκρούσεις κλπ.», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης.

Η πρόληψη της ιλαράς απαιτεί το 95% των παιδιών να έχει κάνει δύο δόσεις εμβολίου κατά της ιλαράς. Όμως σε παγκόσμιο επίπεδο, η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται σε 83% και δεν έχει επανέλθει στο επίπεδο του 86%, που ήταν το 2019.

Η Κρόουκροφτ διευκρίνισε πως πέρυσι υπήρξαν 51 μεγάλες επιδημίες ιλαράς, έναντι 32 το 2022.

Ο ΠΟΥ δεν διαθέτει ακόμη αποτελέσματα για το 2023, όμως «μπορώ να σας πω ότι το 2022 ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 43%, σύμφωνα με τα μοντέλα μας, σε πάνω από 130.000 θανάτους που οφείλονται στην ιλαρά», εξήγησε η ειδική του ΠΟΥ, η οποία μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Κάιρο.

Μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων πέρυσι, «περιμένουμε επίσης μια αύξηση του αριθμού των θανάτων το 2023», όμως τα δεδομένα δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από το Νοέμβριο, πρόσθεσε η Νατάσα Κρόουκροφτ.

Διαβάστε επίσης

Ερευνητές αναπτύσσουν εξέταση αίματος που θα προβλέπει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μια δεκαετία πριν τη διάγνωσηΥγεία

Ερευνητές αναπτύσσουν μια εξέταση αίματος που θα μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας περισσότερο από μια δεκαετία πριν από την επίσημη διάγνωση της πάθησης. Οι επιστήμ...

Στρεπτόκοκκος: Ένας 28χρονος νεκρός - Έρχεται έξαρση, τι πρέπει να προσέχουμεΥγεία

Τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι βρισκόμαστε κοντά στην περίοδο έξαρσης του στρεπτόκοκκου επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο οι απώλειες δύο ανθρώπων από τη λοίμωξη που προκα...

Ιλαρά: Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές – Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματαΥγεία

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, καθώς δύο άτομα εντοπίστηκαν με  ιλαρά  και ακόμη δύο διερευνώνται ως «ύποπτα κρούσματα» στη χώρα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη...

Η απώλεια μνήμης μπορεί να είναι αναστρέψιμη στο 10% των ασθενών με άνοια, σύμφωνα με νέα μελέτηΥγεία

Ένας στους 10 ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με άνοια μπορεί στην πραγματικότητα να πάσχει από ηπατική νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μία από τις κύριες λειτουργίες του ήπατος είναι ...