Δρομολόγια πλοίων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Κρούσμα κορονοϊού στην Εύβοια

 

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα κορονοϊού, σε κάτοικο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, της Π.Ε. Εύβοιας, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που επικαλείται ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

 

Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν ήδη μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη ιχνηλάτηση των επαφών του φορέα. Ο φορέας και τα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, έχουν τεθεί σε παραμονή κατ’ οίκον.

Η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και όλους τους συναρμόδιους φορείς, ούτως ώστε να ακολουθηθεί η άμεση και ορθή εκτέλεση όλων των προβλεπόμενων ενεργειών.

 

 

«Το κρούσμα κορωνοϊού που παρουσιάστηκε στην Περιφέρειά μας αντιμετωπίζεται με προσήλωση στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της επιστημονικής κοινότητας. Παρακαλώ θερμά να λαμβάνουμε όλοι τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές. Η τήρηση των μέτρων, η διατήρηση της ψυχραιμίας μας και η υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών από τους αρμόδιους φορείς θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού στην περιοχή μας.» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

 

Το απόγευμα της Παρασκευής είχε ανακοινωθεί νέο κρούσμα στον Δήμο Δάφνης, ενώ νωρίτερα μέσα στην ίδια ημέρα είχε αναφερθεί πως τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονταν στα 45. 

 

Μέτρα από τους δήμους για τον κορονοϊό

Σε μεγάλη κινητοποίηση έχουν προβεί οι δήμοι της χώρας, ενώπιον του ενδεχομένου κρουσμάτων κορονοϊού. 

Στο νομό Αττικής οι δήμοι από την πρώτη στιγμή συστρατεύτηκαν με τα αρμόδια υπουργεία και προχώρησαν σε μια σειρά ενεργειών, ώστε και να είναι υψηλός ο βαθμός ετοιμότητας στην περίπτωση που προκύψει κάποιο κρούσμα εντός της περιοχής ευθύνης τους, αλλά να είναι και αποτελεσματική η αντιμετώπιση και κυρίως η μείωση της εξάπλωσης.

Αν και το πρώτο διάστημα, αμέσως μετά το πρώτο κρούσμα στην Αθήνα, υπήρξε μια μικρή σύγχυση ως προς τις σχολικές μονάδες και το κλείσιμο μεμονωμένα κάποιων σχολείων, στη συνέχεια όμως έγινε ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση πως κάτι τέτοιο υπάγεται μόνο στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και δεν παρουσιάστηκε άλλη «αυθαιρεσία». Από εκεί και πέρα, ο κάθε δήμος ξεχωριστά προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών, ρίχνοντας το κύριο βάρος των πρώτων προσπαθειών του στην πρόληψη.

 Τα μέτρα που πάρθηκαν ξεκίνησαν από την ενημέρωση των πολιτών. Οι οδηγίες πρόληψης που εκδόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, αλλά και το τι πρέπει να κάνει ο καθένας πολίτης ξεχωριστά σε περίπτωση που εμφανίσει κάποια ύποπτα συμπτώματα, μοιράστηκαν στους περισσότερους δήμους με φυλλάδια, σε κάποιους έγιναν και αφίσες, ενώ αναρτήθηκαν σε εμφανή σημεία των δημοτικών κτιρίων και στις επίσημες ιστοσελίδες. Παράλληλα έγινε πλήρης ενημέρωση όλων των δημοτικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων καθαριότητας.

 

Όλοι οι δήμαρχοι της Αττικής συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή και φορέων της πόλης (υπεύθυνους Ιατρικών Κέντρων, διευθυντές σχολείων, εκπροσώπους συλλόγων γονέων κ.α.), όπου τέθηκαν οι διάφοροι παράμετροι και πάρθηκαν ανάλογα με την περίσταση, οι σχετικές αποφάσεις. Πολλοί δήμοι συγκάλεσαν την Εκτελεστική Επιτροπή, όπως η Καισαριανή, οι Αχαρνές και η Ελευσίνα, η οποία μάλιστα δημιούργησε και ομάδα για τον συντονισμό των αναγκαίων προληπτικών ενεργειών.

 

Ο δήμος Σαρωνικού προχώρησε στη σύσταση ειδικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, για ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών που θα χρειαστούν ειδική παρακολούθηση και αντιμετώπιση, ενώ ο δήμος Βύρωνα στη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου, για την προετοιμασία λήψης μέτρων προστασίας και για τον συντονισμό των αρμόδιων μονάδων του δήμου.

Άμεσα ξεκίνησαν οι προληπτικές απολυμάνσεις των σχολικών κτιρίων όλων των βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, νηπιαγωγεία), των παιδικών σταθμών, αθλητικών χώρων και γυμναστηρίων, των ΚΑΠΗ και των δημοτικών κτιρίων, από εξειδικευμένα συνεργεία και σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες και πιστοποιημένες διαδικασίες. Πλέον οι απολυμάνσεις στους περισσότερους δήμους επεκτείνονται και σε άλλους δημόσιους χώρους, όπως αυτούς της παιδικής χαράς και των παιδότοπων γενικότερα.

 

Στους περισσότερους δήμους κρίθηκε απαραίτητο μέτρο και η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ, καθώς συγκεντρώνονται εκεί ευπαθείς ομάδες δημοτών και προέχει η προστασία τους. Το διάστημα της διακοπής είναι σε πρώτη φάση από μία έως δύο εβδομάδες και θα επανεξεταστεί σε κάθε περίπτωση η παράταση της διακοπής λειτουργίας.

 

Σχεδόν όλοι οι δήμοι της Αττικής προχώρησαν και στην αναβολή ή και ματαίωση διαφόρων εκδηλώσεων που είχαν προγραμματίσει για τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη συγκέντρωση πλήθους, ενώ άπαντες πειθάρχησαν στην εντολή που δόθηκε για τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων και των εκδηλώσεων της Καθαρής Δευτέρας.

 

Οι δήμαρχοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας, ώστε να καλυφθούν ό,τι ανάγκες έχουν παρουσιαστεί και να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης σύμφωνα με τις εντολές και τις υποδείξεις του Υπουργείου, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με όσους δήμους διαθέτουν κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο, καθώς οι περισσότεροι δήμοι προχώρησαν στην επιπλέον προμήθεια υλικού πρώτης ανάγκης (γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια κ.α.).

 

Τέλος, ορισμένοι δήμοι προέβησαν και σε άμεση παρέμβαση πάνω σε ένα έκτακτο πρόβλημα που παρουσιάστηκε, εντός πάντα του τομέα ευθύνης τους, όπως ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας, ο οποίος ναύλωσε αεροσκάφος, ώστε να επισπεύσει και με ασφαλή τρόπο, την επιστροφή μαθητών λυκείου που είχαν πάει εκδρομή στη Γαλλία και επρόκειτο να επιστρέψουν οδικώς από την Ιταλία και με διανυκτέρευση μάλιστα στην Μπολόνια.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Πηγή: Huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΥγεία

  Σύσκεψη για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού με την παρουσία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτή...

image descriptionΥγεία

  Επιβεβαιώθηκε το δέκατο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του 9ου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυ...

image descriptionΥγεία

  Περισσότερα από 90.000 κρούσματα και 2.900 θάνατοι έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί παγκοσμίως από τη νόσο Covid-19, την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2. Το 95% των κρουσ...

image descriptionΥγεία

  Εντείνεται το εμπορικό ενδιαφέρον για το προϊόν, τη στιγμή που διεθνώς ολοένα και πιο πολλοί επιστήμονες συστήνουν την κατανάλωση φρούτων και κυρίως πορτοκαλιού λόγω βιταμίνης C ...

image descriptionΥγεία

  Τη διαβεβαίωση των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας για την επάρκεια των κατάλληλων φαρμάκων στην ελληνική αγορά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έλαβε απόψε ο υπουργός Υγεία...

image descriptionΥγεία

  Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την εποχική γρίπη και τον κοροναϊό   Η Περιφέρεια Αττικής καλεί όλους τους δήμους ευθύνης ...

image descriptionΥγεία

  Τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Θετική στο ιό διαγνώσθηκε γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο αναφοράς «Α...

image descriptionΥγεία

  Παρόλο που δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο νέο κορωνοϊό, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα στοιχεία για παλαιότερα στελέχη κορωνοϊώ...