ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η μακρά Covid φαίνεται να είναι μια εγκεφαλική βλάβη, υποστηρίζουν επιστήμονες

Η εγκεφαλική ομίχλη είναι ένα από τα πιο συχνά, επίμονα συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς με μακρά Covid. Επηρεάζει έως και το 46% των ασθενών οι οποίοι αντιμετωπίζουν και άλλα γνωστικά προβλήματα, όπως απώλεια μνήμης και δυσκολία συγκέντρωσης. Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας εγκεφαλικής βλάβης που προκαλείται από τον ιό και μπορεί να προκαλέσει γνωστικά και ψυχικά προβλήματα που επιμένουν για χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 351 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 είχαν ενδείξεις μακροχρόνιας εγκεφαλικής βλάβης ένα χρόνο μετά τη μόλυνση. Τα ευρήματα βασίστηκαν σε μια σειρά από γνωστικά τεστ, αυτοαναφερόμενα συμπτώματα, εγκεφαλικές σαρώσεις και βιοδείκτες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένα επίπεδα τεσσάρων βιοδεικτών εγκεφαλικής βλάβης σε όσους είχαν μολυνθεί με τον κορονοϊό. Επιπλέον, δύο από τους βιοδείκτες παρέμειναν στη φάση της ανάρρωσης και τα επίπεδά τους ήταν ακόμη υψηλότερα στα άτομα που παρουσίασαν νευρολογικές επιπλοκές όταν νόσησαν με τον ιό.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι δείκτες εγκεφαλικής βλάβης είναι παρόντες στο αίμα μήνες μετά τη νόσηση με COVID-19, και ιδιαίτερα σε όσους είχαν εγκεφαλικές επιπλοκές που προκλήθηκαν από τον ιό», εξήγησε ο νευροεπιστήμονας Μπένεντικτ Μάικλ από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό υποδηλώνει την πιθανότητα συνεχιζόμενης φλεγμονής και τραυματισμού στο εσωτερικό του ίδιου του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να μην ανιχνεύεται από τις εξετάσεις αίματος για φλεγμονή» πρόσθεσε.

Αυτές οι επιπλοκές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τον COVID-19 κυμαίνονται από ήπιες (πονοκέφαλοι) έως δυνητικά απειλητικές για τη ζωή (επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλίτιδα). Όπως έχει δείξει προηγούμενη έρευνα, οι συνέπειες μπορεί να είναι μακροχρόνιες.

Ο Μίακλ και η ομάδα του πιστεύουν ότι οι μη φυσιολογικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα σημάδια τραυματισμού. Αν μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτές τις αντιδράσεις και για το πώς προκαλούνται, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέες θεραπείες.

Είναι πλέον σαφές ότι ο COVID-19 παίζει κάποιο ρόλο στο νευρικό σύστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις η επίδραση αυτή μπορεί να συνεχιστεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι παρόμοιες με τις εγκεφαλικές κακώσεις.

«Τα κλινικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων και η αύξηση των δεικτών εγκεφαλικής βλάβης παρέχουν ενδείξεις τόσο για οξεία όσο και για συνεχιζόμενη νευρολογική βλάβη», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο «Nature Communications».

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα το πώς η βλάβη και η φλεγμονή που προκαλείται από τον COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε γνωστικά προβλήματα και θέματα ψυχικής υγείας.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Διαβάστε επίσης

Ερευνητές αναπτύσσουν εξέταση αίματος που θα προβλέπει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μια δεκαετία πριν τη διάγνωσηΥγεία

Ερευνητές αναπτύσσουν μια εξέταση αίματος που θα μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας περισσότερο από μια δεκαετία πριν από την επίσημη διάγνωση της πάθησης. Οι επιστήμ...

Στρεπτόκοκκος: Ένας 28χρονος νεκρός - Έρχεται έξαρση, τι πρέπει να προσέχουμεΥγεία

Τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι βρισκόμαστε κοντά στην περίοδο έξαρσης του στρεπτόκοκκου επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο οι απώλειες δύο ανθρώπων από τη λοίμωξη που προκα...

Ιλαρά: Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές – Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματαΥγεία

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, καθώς δύο άτομα εντοπίστηκαν με  ιλαρά  και ακόμη δύο διερευνώνται ως «ύποπτα κρούσματα» στη χώρα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη...

Η απώλεια μνήμης μπορεί να είναι αναστρέψιμη στο 10% των ασθενών με άνοια, σύμφωνα με νέα μελέτηΥγεία

Ένας στους 10 ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με άνοια μπορεί στην πραγματικότητα να πάσχει από ηπατική νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μία από τις κύριες λειτουργίες του ήπατος είναι ...