ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Ακρίβεια: Οι υψηλοί λογαριασμοί επιταχύνουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις - Κρίσιμο «ραντεβού» των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε

Επισπεύδονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το νέο πακέτο στήριξης στην ενέργεια, καθώς οι υψηλοί λογαριασμοί οδηγούν σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μέσα στο Μάιο θα ανακοινωθεί το εθνικό σχέδιο δράσης για την ενέργεια, το οποίο θα μπει σε εφαρμογή τον Ιούνιο. Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν τις επόμενες ημέρες, καθώς πρέπει πρώτα να υπολογιστεί το δημοσιονομικό κόστος.
Η πορεία των τιμών - πρωτίστως στην ενέργεια αλλά και σε βασικά αγαθά - είναι ένα θέμα που εκτός από την οικονομική διάσταση έχει και πολιτικό αντίκτυπο. Το προφίλ της κυβέρνησης έχει υποστεί ρωγμές τους τελευταίους μήνες λόγω των ανατιμήσεων και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο θέλουν να προλάβουν περαιτέρω αντιδράσεις.

Εναλλακτικά σενάριο είναι στο τραπέζι όπως η επιβολή πλαφόν ή ο συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, ενώ έχει φουντώσει η συζήτηση για την ρήτρα αναπροσαρμογής. Να σημειωθεί πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας πήρε πρωτοβουλία, μαζί με άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για το θέμα της ρήτρας.

Ένα φλέγον θέμα που απαιτεί επίσης απάντηση είναι πως θα αντιμετωπίζονται ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μεταξύ άλλων σημείωσε πως «κανένας λογαριασμός δεν κόβεται, αν τον αφήσεις απλήρωτο μια φορά. Κανένας λογαριασμός δεν κόβεται ακόμα και αν τον αφήσεις απλήρωτο ενδεχομένως και δεύτερη φορά, εφόσον έχεις κάνεις ρύθμιση. Και είμαι σίγουρος ότι -και οι πάροχοι- αντιλαμβάνονται ότι είναι μια δύσκολη συγκυρία, ότι είμαστε σε ένα μεσοδιάστημα που έρχεται μια ουσιαστική ρύθμιση».

Από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως το θέμα των τιμών στην ενέργεια είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Ωστόσο σε περίπτωση που φανεί πως δεν πρόκειται να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου θα μπει σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο δράσης.

Το σχέδιο θα είναι οριζόντιο και θα δοθεί έμφαση στη λήψη μέτρων στήριξης όσων καταναλώνουν από 300 κιλοβατώρες και πάνω, οι οποίοι μπορεί να βλέπουν τους λογαριασμούς ρεύματος τέσσερις και πέντε φορές πάνω. Παράλληλα στόχος είναι το σχέδιο να καλύπτει έναν χρονικό ορίζοντα αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορέσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να κάνουν ένα σχεδιασμό.

Στα σκαριά είναι και ένα νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να τραβά την ανηφόρα. Το βασικό σενάριο προβλέπει μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας για τους ευάλωτους, ενώ εξετάζονται αυξήσεις σε συγκεκριμένα προνοιακά επιδόματα. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και ενός οριζόντιου μέτρου στήριξης, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα (ενδεχομένως δύο ή τρία προϊόντα).

Τέλος έρχονται ανακοινώσεις για ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα με έμφαση στα νέα ζευγάρια αλλά και για ένα διευρυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Στα θέματα αυτά θα αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκινά την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Τα «φώτα» στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας

Η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων αλλά και η επιτάχυνση της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το σημερινό «ραντεβού» στις Βρυξέλλες των υπουργών Ενέργειας.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΟικονομία

Η στέγαση των εργαζομένων στον τουρισμό στη Μύκονο εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.   Πρόβλημα τόσο για τους ίδιους όσο και για τους επιχειρηματίες που καλούνται να...

image descriptionΟικονομία

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, για τους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.   Ο βουλευτής της κυβέρνησης ήταν...

image descriptionΟικονομία

Σαφή προειδοποίηση προς τη Ρωσία απηύθυνε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς για το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά...

image descriptionΟικονομία

Με την ελληνική οικονομία να ποντάρει πολλά στη φετινή τουριστική σεζόν για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, και τις εκτιμήσεις να συνηγορούν για αυξημένη κίνηση, η κυβέρνηση έχει...