Με επιχειρηματίες της νύχτας, γνωστούς για την κατ’ επανάληψιν ανάμειξή τους σε υποθέσεις νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων, συνδέονται τα μέλη του κυκλώματος που εξάρθρωσε την Τρίτη η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.
Μία από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν οι συνολικά 20 συλληφθέντες είναι ένα πάρκινγκ φορτηγών στην περιοχή του Ασπροπύργου. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση είχε στο παρελθόν συνδεθεί με ένα από τα ισχυρότερα μέλη της επονομαζόμενης Greek Mafia που δολοφονήθηκε στο εξοχικό του στα Δερβενοχώρια, το Πάσχα του 2022. Φορτηγά ιδιοκτησίας του εντός του συγκεκριμένου πάρκινγκ είχαν γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης τον Ιούνιο του 2023.
Τα μέλη της σπείρας είτε εισήγαν από τη Βουλγαρία διαλύτες για τη νόθευση είτε τους παρασκεύαζαν εντός συνόρων, σε εργοστάσιο στην περιοχή της Τανάγρας.
Ενα από τα βυτιοφόρα που –κατά την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας– εντοπίστηκαν στο εν λόγω πάρκινγκ ανήκει σε επιχειρηματία, που στο παρελθόν έχει διωχθεί περισσότερες από μία φορές για λαθρεμπόριο καυσίμων. Το φορτηγό υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μετέφερε νοθευμένο καύσιμο σε πρατήριο στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για βενζινάδικο που ανήκει στον ίδιο επιχειρηματία και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε σημειωθεί έκρηξη με απολογισμό δύο νεκρούς.
Είκοσι συλλήψεις
Η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες και οδήγησε στη σύλληψη –την Τρίτη– 20 ατόμων για λαθρεμπόριο καυσίμων και ξέπλυμα χρήματος. Πήραν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή τη Δευτέρα, ενώ για την ίδια υπόθεση διώκονται ακόμα 10 άτομα, που πάντως διέφυγαν τη σύλληψη. Ρόλο αρχηγού αποδίδει η Αστυνομία σε έναν 62χρονο με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, ο οποίος στο παρελθόν φέρεται να είχε διατελέσει ιερέας στη Μεγάλη Βρετανία.
Τα μέλη του κυκλώματος είτε εισήγαν από τη Βουλγαρία διαλύτες για τη νόθευση του καυσίμου είτε τους παρασκεύαζαν εντός συνόρων, σε εργοστάσιο που είχαν υπό τον έλεγχό τους στην περιοχή της Τανάγρας. Στην πρώτη περίπτωση τα βυτιοφόρα έμπαιναν στη χώρα μέσω του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα. Στη δεύτερη, οι κατηγορούμενοι αγόραζαν πρώτες ύλες από την εγχώρια αγορά υπό την κάλυψη εταιρείας παραγωγής απολυμαντικών. Στη συνέχεια επεξεργάζονταν τις ουσίες και παρασκεύαζαν διαλύτες για τη νόθευση της βενζίνης.
Οχι τυχαία, ο 65χρονος υπεύθυνος της εγκατάστασης με καταγωγή από την Παλαιστίνη είχε το προσωνύμιο «μάγος». Με πλαστικές δεξαμενές μετέφεραν τους διαλύτες από την Τανάγρα αρχικά στο πάρκινγκ στον Ασπρόπυργο και στη συνέχεια σε έξι συνεργαζόμενα πρατήρια, σε Γέρακα, Πειραιά, Γαλάτσι, Αργυρούπολη, Αλιμο και τα Κάτω Πατήσια.
Από την έρευνα προέκυψε ότι το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023. Σ’ αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι τα μέλη του κυκλώματος εισήγαγαν από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα πάνω από 100 τόνους χημικών διαλυτών, ενώ ακόμα 150 τόνοι διακινήθηκαν από το εργοστάσιο στην Τανάγρα. Στο σπίτι του φερόμενου ως εγκεφάλου του λαθρεμπορικού δικτύου βρέθηκαν 50.000 ευρώ σε μετρητά. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.